Szpachlowanie- czym i jak?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Szpachlowanie- czym i jak?*
Witam! Ostatnio zakupiłem szpachlę PLASTO niemieckiego producenta Revell, ale nie wiem nis o tym produkcie czy jest dobry itd. Dlatego prosiłbym o pomoc. Chciałbym się dowiedzieć także jak powinien przebiegać proces szpachlowania, jak najlepiej uzyskać dobry efekt
Z góry dziękuję! Z poważaniem
Piotr Boczarski
Z góry dziękuję! Z poważaniem
Piotr Boczarski
Szpachlowanie
Szpachlowanie dość niewdzięczna sprawa ale do przejścia.
1. Dobra jest Tamiya i Humbrol do plastiku.
2. Stosuję też poliestrową do samochodów jak są większe dziury.
Pozdrawiam Fidel
1. Dobra jest Tamiya i Humbrol do plastiku.
2. Stosuję też poliestrową do samochodów jak są większe dziury.
Pozdrawiam Fidel
Dział na pewno nie ten.qrchak pisze:Szpachlowanie hmmm... niewiele można napisać.
Zapchać dziury, poczekać aż wyschnie i oszlifować tak żeby nic nie wystawało ponad powierzchnię elementu. I finito.
Co do samej szpachlówki to nic nie napiszę, ogólnie nie bardzo lubię szpachlować.
No i dział chyba nie ten.
Co szpachli, to nie jest aż tak proste. Ogólnie są dwa rodzaje - schnące objętościowo i powierzchniowo. Te objętościowe, to fakt - zamazać dziurę, a później to tylko szlifowanie i odtwarzanie utraconych elementów oryginalnego modelu. Te schnące powierzchniowo wymagają nakładania cienkimi warstwami, po wyschnięciu warstwy poprzedniej. Co do szpachli Revella, nie znam jej, ale biorąc pod uwagę firmę, jest to szpachla schnąca objętościowo. Ja dosyć często, przy mniejszych ubytkach, jako szpachli stosuje klej cyjano.
gulus, plastikowiec, żeby nie było pomyłek
Ostatnio zmieniony ndz lut 01 2004, 0:31 przez gulus, łącznie zmieniany 1 raz.