[R] Pinka Żółty Lew skala 1:96
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
-
- x 266
[R] Pinka Żółty Lew skala 1:96
Witam
Po ulepieniu Wodnika doszedłem do wniosku że jest taki osamotniony (pod Oliwą było więcej jednostek).Szukając flag do Wodnika znalazłem skany czarno-białe pinki Żółty Lew (kiedyś kleiłem)i postanowiłem ulepić jeszcze raz . Model będzie malowany -w Modelarzu było trochę o pince
Model tradycyjnie lepiony - kadłub wypełniony styropianem oklejony gazetą i wyszpachlowany . Pokład zrobiony z forniru
do następnego spotkania
Sławek
Po ulepieniu Wodnika doszedłem do wniosku że jest taki osamotniony (pod Oliwą było więcej jednostek).Szukając flag do Wodnika znalazłem skany czarno-białe pinki Żółty Lew (kiedyś kleiłem)i postanowiłem ulepić jeszcze raz . Model będzie malowany -w Modelarzu było trochę o pince
Model tradycyjnie lepiony - kadłub wypełniony styropianem oklejony gazetą i wyszpachlowany . Pokład zrobiony z forniru
do następnego spotkania
Sławek
-
- x 266
Re: [R] Pinka Żółty Lew skala 1:96
Witam
Tym razem udało się zrobić poszycie (każda deska klejona oddzielnie) burt jak i nadburcia .
do następnego spotkania
Sławek
Tym razem udało się zrobić poszycie (każda deska klejona oddzielnie) burt jak i nadburcia .
do następnego spotkania
Sławek
-
- x 266
Witam
Udało się trochę zrobić drobnych elementów i upaprać na kolorowo
muszę poprawić trochę linie wodną i będzie dobrze
do następnego spotkania
Sławek
Udało się trochę zrobić drobnych elementów i upaprać na kolorowo
muszę poprawić trochę linie wodną i będzie dobrze
do następnego spotkania
Sławek
Ładnie wygląda, może oprócz podstawki, ale to pewnie tylko robocza
Panowie, mam takie pytanko...
Jako totalny amator w wiedzy o wczesnych żaglowcach zawsze zastanawiałem się dlaczego kadłub poniżej linii wodnej w takich modelach malowany jest na biało? Czy ma to jakieś uzasadnienie? No bo przecież glony i reszta fauny wraz z florą osadza się tam i po krótkim czasie z pięknej bieli zostaje burozielona warstwa osadu. A z kolei w jakąś specjalną farbę "antyporastaniową" stosowaną już kilkaset lat temu trudno mi uwierzyć.
Czemu więc ta część jest przedstawiana jako biała?
Jako totalny amator w wiedzy o wczesnych żaglowcach zawsze zastanawiałem się dlaczego kadłub poniżej linii wodnej w takich modelach malowany jest na biało? Czy ma to jakieś uzasadnienie? No bo przecież glony i reszta fauny wraz z florą osadza się tam i po krótkim czasie z pięknej bieli zostaje burozielona warstwa osadu. A z kolei w jakąś specjalną farbę "antyporastaniową" stosowaną już kilkaset lat temu trudno mi uwierzyć.
Czemu więc ta część jest przedstawiana jako biała?
-
- x 266
Hastur -podstawka jest robocza
KayFranz -
http://www.timberships.fora.pl/pytania- ... h,161.html
to jest strona gdzi jest opisane malowanie
KayFranz -
http://www.timberships.fora.pl/pytania- ... h,161.html
to jest strona gdzi jest opisane malowanie
-
- x 266
Witam
Zostało mi trochę przeszytej tkaniny jak robiłem żagle do Wodnika ,więc zrobiłem żagielki do lwa .
Aby nadać wypukłość żagla zrobiłem takie cosik
żagiel posmarowałem rozwodnionym wikolem zamocowałem w otworze wcześniej pokazanym .W szmtke nasypałem piach i umieściłem na żaglu (aby nie wysypał się jest zawiązana)
po godzinie żagiel był uformowany to zrobiłem identycznie drugi
do następnego spotkania
Sławek
Zostało mi trochę przeszytej tkaniny jak robiłem żagle do Wodnika ,więc zrobiłem żagielki do lwa .
Aby nadać wypukłość żagla zrobiłem takie cosik
żagiel posmarowałem rozwodnionym wikolem zamocowałem w otworze wcześniej pokazanym .W szmtke nasypałem piach i umieściłem na żaglu (aby nie wysypał się jest zawiązana)
po godzinie żagiel był uformowany to zrobiłem identycznie drugi
do następnego spotkania
Sławek
Ciekawy sposób na wypukłość żagla. Ja kiedyś użyłem rozwodnionego BCG i kształtowałem na okrągłym kloszu.
-
- x 266
Witam
Było trochę czasu więc pobawiłem się nie tylko w lepienie bo i w wiązanie niteczek
do następnego spotkania
Sławek
Było trochę czasu więc pobawiłem się nie tylko w lepienie bo i w wiązanie niteczek
do następnego spotkania
Sławek
-
- x 266
Witam
Uzbrojenie ustawione i powieszone "szmatki"
do następnego spotkania
Sławek
Uzbrojenie ustawione i powieszone "szmatki"
do następnego spotkania
Sławek