Witam po ponad rocznej przerwie! Wracam z nowym 'szybkim' projektem (ale projekt Ursus nie zostal zakopany )
Postanowilem zbudowac ciagnik siodlowy od Answera tym razem bez wiekszych 'udziwnien'. Do tej pory udalo mi sie zbudowac tylna i boczne sciany kabiny i czesc podlogi. Podloge musialem robic 2 razy bo pierwsza zbudowalem ze zbyt grubego plastiku (0,5mm) wlasciwie nie wiem po co haha. druga proba jest z 0,3mm.
20200116_214717
Blotniki sa doklejone do bokow kabiny a nie jak w instrukcji co powinno ultwic malowanie i spasowanie w pozniejszej fazie budowy (przynajmniej taka mam nadzieje)
20200119_135626 by ssnumrbj35, on Flickr
20200119_135915 by ssnumrbj35, on Flickr
20200119_165556 by ssnumrbj35, on Flickr
20200119_182916 by ssnumrbj35, on Flickr
Okazalo sie ze wkradl sie maly blad w wysokosci tylnej sciany i musialem dodac 2mm pasek na gorze zeby wszystkie linie tylu i bokow zgadzaly sie.
20200120_214620 by ssnumrbj35, on Flickr
To narazie tyle. Mam nadzieje ze w weekend praca nad Jelczem nabierze tempa.
Pozdrawiam
Jelcz 317
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: Jelcz 317
Witam,
Zaczalem sklejac elementy wnetrza w calosc. NIestety arkusze od Tamiyi (choc maja wiele zalet) sprawiaja troche trudnosci przy wyginaniu. Musialem dodac kilka usztywniej w kilku miejscach zeby wszystko bylo w miare proste. Najwazniejsze jest to ze cala podloga jest naprawde sztywna co powinno byc przydatne podczas montarzu kabiny do ramy.
20200123_213313 by ssnumrbj35, on Flickr
20200123_213309 by ssnumrbj35, on Flickr
Zaczalem sklejac elementy wnetrza w calosc. NIestety arkusze od Tamiyi (choc maja wiele zalet) sprawiaja troche trudnosci przy wyginaniu. Musialem dodac kilka usztywniej w kilku miejscach zeby wszystko bylo w miare proste. Najwazniejsze jest to ze cala podloga jest naprawde sztywna co powinno byc przydatne podczas montarzu kabiny do ramy.
20200123_213313 by ssnumrbj35, on Flickr
20200123_213309 by ssnumrbj35, on Flickr
Witam ponownie. Pora na podsumowanie weekendowego warsztatu. Zrobilem zawieszenie siedzen (raczej prowizoryczne bo bedzie prawie niewidoczne) a takze dolna czesc kolumny kierowniczej. Wszystko zostalo pokryte pierwsza warstwa farby.
20200126_181721 by ssnumrbj35, on Flickr
Niby mialo byc bez udziwnien ale.... Oryginalna deska rozdzielcza wydawala mi sie zbyt.... 2d Zegary zostawilem a reszte zrobilem z plastiku i fototrawionych srubek.
20200126_201915 by ssnumrbj35, on Flickr
Musze przyznac ze z tego elementu jestem narazie najbardziej zadowolony.
Podjalem tez pierwsza kontrowersyjna decyzje! Zamiast budowac i poprawiac oryginalne fotele zamontuje lekko zmodyfikowane fotele od starego Volvo
20200125_214930 by ssnumrbj35, on Flickr
Dla bezpieczenstwa przykrylem tunel azbestem
20200126_204849 by ssnumrbj35, on Flickr
I to wszystko co udalo mi sie dzisiaj zbudowac
Pozdrawiam
20200126_181721 by ssnumrbj35, on Flickr
Niby mialo byc bez udziwnien ale.... Oryginalna deska rozdzielcza wydawala mi sie zbyt.... 2d Zegary zostawilem a reszte zrobilem z plastiku i fototrawionych srubek.
20200126_201915 by ssnumrbj35, on Flickr
Musze przyznac ze z tego elementu jestem narazie najbardziej zadowolony.
Podjalem tez pierwsza kontrowersyjna decyzje! Zamiast budowac i poprawiac oryginalne fotele zamontuje lekko zmodyfikowane fotele od starego Volvo
20200125_214930 by ssnumrbj35, on Flickr
Dla bezpieczenstwa przykrylem tunel azbestem
20200126_204849 by ssnumrbj35, on Flickr
I to wszystko co udalo mi sie dzisiaj zbudowac
Pozdrawiam
-
- x 8
Ciekawie się zapowiada , masz we mnie kibica
Witam,
Czas na dodanie charakteru Jelczowi. Najwyrazniej Mirek (bo tak nazwalem pana kierowce ) Nie za bardzo dbal o auto. Lata wozenia materialow na rozmaite budowy itp. daly sie we znaki wnetrzu kabiny.
Ale rzucanie szmat z olejem na tunel to juz przesada
A propos: Czy ktos moglyby mi podpowiedziec z czego najlepiej byloby zrobic taka brudna szmate? Z gory dziekuje
Czas na dodanie charakteru Jelczowi. Najwyrazniej Mirek (bo tak nazwalem pana kierowce ) Nie za bardzo dbal o auto. Lata wozenia materialow na rozmaite budowy itp. daly sie we znaki wnetrzu kabiny.
Ale rzucanie szmat z olejem na tunel to juz przesada
A propos: Czy ktos moglyby mi podpowiedziec z czego najlepiej byloby zrobic taka brudna szmate? Z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony wt lut 11 2020, 11:38 przez kurp, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Od ostatniego posta prace nad wnetrzem poszly dosc znacznie do przodu. Zaczalem od kierownicy. Mialem wprawdzie lasery ale po glebszym przyjzeniu sie tej czesci postanowilem ze lepiej zrobic kolejne 'udziwnienie' ze slomki, plastiku i korka od kleju.
To samo tyczy sie manetek pod kierownica. zaczalem od sklejenia oryginalnych czesci ale gruboscia nie za bardzo pasowaly do kierownicy z nakretki haha
Wiec zbudowalem swoje
Na koniec wjleilem cala kolumne kierownicza na jej miejsce i dodalem dzwignie zmiany biegow
I to tyle na dzisiaj. Zycze wszystkim milego weekendu
Od ostatniego posta prace nad wnetrzem poszly dosc znacznie do przodu. Zaczalem od kierownicy. Mialem wprawdzie lasery ale po glebszym przyjzeniu sie tej czesci postanowilem ze lepiej zrobic kolejne 'udziwnienie' ze slomki, plastiku i korka od kleju.
To samo tyczy sie manetek pod kierownica. zaczalem od sklejenia oryginalnych czesci ale gruboscia nie za bardzo pasowaly do kierownicy z nakretki haha
Wiec zbudowalem swoje
Na koniec wjleilem cala kolumne kierownicza na jej miejsce i dodalem dzwignie zmiany biegow
I to tyle na dzisiaj. Zycze wszystkim milego weekendu
Ostatnio zmieniony wt lut 11 2020, 11:35 przez kurp, łącznie zmieniany 2 razy.
Cześć.
Fajnie kleisz, zdjęcia też niezłe.
Ale mam jedną prośbę.
Czy mógłbyś zmodyfikować kody do zdjęć żeby nie było tego niepotrzebnego szmelcu obok zdjęcia w poście?
Podam Ci instrukcję jak to zrobić na przykładzie kodu do jednego ze zdjęć z ostatniego posta.
Z kodu który wygląda w poście tak:
{url=https://flic.kr/p/2inpCDm}{img}https:// ... 21801{/url} by {url=https://www.flickr.com/photos/152515015 ... rbj35{/url}, on Flickr
Wycinasz wszystko, poza tym, co jest w drugich nawiasach kwadratowych w pierwszej linijce kodu, czyli zostaje tylko
{img}https://live.staticflickr.com/65535/494 ... c.jpg{/img}
Końcowy {/url} z pierwszej linijki tez wycinasz.
Nawiasy kwadratowe zamieniłem na klamerki, żeby kod był nieaktywny a Ty żebyś na jego przykładzie wiedział o czym mówię.
Dla przykładu zmodyfikowany aktywny kod poniżej:
Jak widzisz zdjęcie o wiele ładniej wygląda w poście, a kliknięcie w nie otwiera od razu obraz w pełnym rozmiarze, a nie odnosi do strony Flickera, gdzie jeszcze raz trzeba kliknąć żeby powiększyć.
Z góry dziękuję za współpracę.
Fajnie kleisz, zdjęcia też niezłe.
Ale mam jedną prośbę.
Czy mógłbyś zmodyfikować kody do zdjęć żeby nie było tego niepotrzebnego szmelcu obok zdjęcia w poście?
Podam Ci instrukcję jak to zrobić na przykładzie kodu do jednego ze zdjęć z ostatniego posta.
Z kodu który wygląda w poście tak:
{url=https://flic.kr/p/2inpCDm}{img}https:// ... 21801{/url} by {url=https://www.flickr.com/photos/152515015 ... rbj35{/url}, on Flickr
Wycinasz wszystko, poza tym, co jest w drugich nawiasach kwadratowych w pierwszej linijce kodu, czyli zostaje tylko
{img}https://live.staticflickr.com/65535/494 ... c.jpg{/img}
Końcowy {/url} z pierwszej linijki tez wycinasz.
Nawiasy kwadratowe zamieniłem na klamerki, żeby kod był nieaktywny a Ty żebyś na jego przykładzie wiedział o czym mówię.
Dla przykładu zmodyfikowany aktywny kod poniżej:
Jak widzisz zdjęcie o wiele ładniej wygląda w poście, a kliknięcie w nie otwiera od razu obraz w pełnym rozmiarze, a nie odnosi do strony Flickera, gdzie jeszcze raz trzeba kliknąć żeby powiększyć.
Z góry dziękuję za współpracę.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
Dzieki, probowalem to poprawic ale nie wiedzialem jak.