To jeszcze drabinki na gotowo:
Zapewniam, że lutowanie - choć pewnie profesjonalne jest „tajemną” wiedzą i wymaga znajomości wielu spraw - dla amatorskich potrzeb budowy modeli to czynność do ogarnięcia. Zachęcam do spróbowania. Czy koszt rozpoczęcia przygody jest wysoki czy nie, to oczywiście kwestia względna i indywidualna, niemniej przy cenach modeli, wydatek około 60 dych za najprostszą lutownicę i 90 dych za pastę Koki nie wydaje się wygórowany. Dalej nie do końca nie wiem jak to działa, ale działa.
Kilka słów o niciach.
Kupiłem parę nowych nitek. Kopalnią nici są sklepy wędkarskie z materiałami do wędkarstwa muchowego. Zarówno nici jak i drutów:
W tym drut ołowiany 0,2 i 0,4 mm. Nie wiem czy jest bardziej miękki materiał „druciany”. Jak by kto chciał sobie owinąć cylindra, to jak znalazł
:
Co istotne - włókna z tworzyw sztucznych nie mają „włosków”.
Dlaczego zakup nie w sklepie modelarskim? Z bardzo prozaicznego powodu. Nici „modelarskie” od „niemodelarskich” różnią się tylko tym, że jedne i drugie kosztują np. 8 zł, ale „modelarskich” dostaniemy w szpulce 10 m, a „niemodelarskich” 100 m.
Oczywiście jak kogoś cieszy zakup pod brandem modelarskim albo komuś brakuje 8-iu złotych do darmowej wysyłki, to trzeba brać
.
W sklepach modelarskich nici bywają oznaczane średnicą. Minusem źródeł niemodelarskich jest to, że nici czy to szwalnicze, czy do wędkarstwa muchowego, oznaczane są tajemniczymi jednostkami, a nie średnicą. Próbowałem zagłębić się nieco w włókiennicze jednostki miary, żeby pojąć o co tu chodzi i w miarę świadomie kupić nici.
Najczęściej spotykałem się z oznaczeniami [den] i [dtex]. Nic mi to nie mówiło. Jak się czegoś nie wie, to czasem warto spróbować się dowiedzieć.
Okazuje się, że jednostki [den], [dtex] stosuje się jedynie dla włókien syntetycznych, ponieważ żadne naturalne włókna (z wyjątkiem jedwabiu) nie są ciągłe.
denier [den] to jednostka gęstości liniowej włókien syntetycznych (masy na jednostkę długości). Włókno o długości 9000 metrów i masie 1 grama ma gęstość 1 deniera.
1 den = 1g/9000m
Teks [tex] najczęściej używana w postaci jednostki dziesięciokrotnie mniejszej tj. decyteks [dtex] to również jednostka gęstości liniowej włókien syntetycznych, tyle że odnosząca się do włóka o długości 10000 m. Czyli 1 dtex = 1g/10000m
Dlaczego stosowane są dwa podobne oznaczenia mniej mnie zajmowało, ale prawdopodobnie oznaczenia te przyjęły się zależnie od regionu: w Ameryce Płn [den], a w Europie [dtex], co z kolei pewnie wynika z systemu calowego i metrycznego.
W każdym bądź razie 1 Denier [den] = 0,111 111 111 111 Teks [tex] = 1,111 111 111 111 1 Decyteks [dtex].
Natknąłem się na informację, że 1-denierowe włókno poliestrowe ma średnicę 10 μm (0,01 mm). Czyżby to było tak prosta zależność, że 100 den to 0,1 mm, 200 den – 0,2. Niestety nie.
Np. Sovereign Hobbies ma w ofercie nici "modelarskie" i podaje zarówno jednostki [den] jak i średnicę:
20 Denier (diameter 0.048mm)
40 Denier (diameter 0.068mm)
70 Denier (diameter 0.091mm)
110 Denier (diameter 0.121mm)
Średnica nici zależy bowiem jeszcze od jednego elementu. Mianowicie od gęstości, ale nie liniowej, tylko masy w stosunku do objętości.
Więc żeby ustalić (oszacować) średnicę trzeba znać gęstość i gęstość liniową nici. Gęstość liniową mamy podaną przez sprzedawcę (dtex lub den).
Gęstość w g/m3 – trzeba by znać materiał z którego jest nić.
Jak by kto chciał pobawić się w liczenie to pod adresem
https://www.servicethread.com/blog/how- ... nier-size są podane typowe gęstości włókien przemysłowych, tabela konwersji rozmiaru przędzy, oraz wzór do obliczania (szacowania) średnicy nici.
Uprzedzając zasadną uwagę: „ale po co tak komplikować” przyznaję, że nie wiem
.Zdecydowanie łatwiej kupić parę szpulek na próbę i dobrać naocznie właściwą
Zaspokoiłem jednak swoją ciekawość.
Skoro już kupiłem nici to wziąłem do usztywnienia komina kolor Iron gray,
która to nić wydała mi się odpowiednia średnicą, bez powyższych karkołomnych obliczeń. Choćby z tego powodu, że nie wiem z czego ona jest (pewnie poliester).
Imitację ściągaczy zrobiłem z rozciągniętego na gorąco patyczka do czyszczenia uszu, przez który przewlekłem nić:
Naciąg unieruchamiany CA. Klej CA jest wciągany przez rurkę i automatycznie unieruchamia naciągnięte linki.
Tak to wyszło :