[R] Fakultativwagen; Modelik Nr. 2/14, 1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Fakultativwagen; Modelik Nr. 2/14, 1:25
Bry.
Zapewne będzie jakiś składzik mniemam,(parowóz) więc jak najbardziej polerka główek szyn. Jeśli mogiem cuś od siebie to popraw malowanie szyn, i kamyki chyba też powinny mieć inny kolor bo szczerze to nie widziałem takich dolomitów (o kolor mnie idzie)
To tak pokrótce.
Pozdrawiam Piotr.
Zapewne będzie jakiś składzik mniemam,(parowóz) więc jak najbardziej polerka główek szyn. Jeśli mogiem cuś od siebie to popraw malowanie szyn, i kamyki chyba też powinny mieć inny kolor bo szczerze to nie widziałem takich dolomitów (o kolor mnie idzie)
To tak pokrótce.
Pozdrawiam Piotr.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Dzięki klint za uwagi. Ale to mój pierwszy nasyp – jakie konkretnie kolory masz na myśli?
- Heinrich Kosmala
- x 169
Henryku, czy te szyny, które kleiłeś to są przeznaczone do tego modelu, epoki, czy to jakaś standardowa wersja ?
- Heinrich Kosmala
- x 169
Witaj,
nie znam się na tyle, żeby się na ten temat wymądrzać. Ale wywołany do tablicy; szyny (wymiary) chyba (w naszej części Europy) zawsze takie były. Podkłady drewniane – czyli pasują do epoki, tak samo chyba śruby mocujące, a nie „kolce“ czyli „gwoździe“, jakie znamy (ja przynajmniej ) z filmów o dzikim zachodzie. W sumie chyba jest zgodne z epoką.
Poza tym te torowiska były polecane (chyba nawet przez samego autora?) do tego modelu.
Ale są na forum rzeczywiście znawcy tematu...
nie znam się na tyle, żeby się na ten temat wymądrzać. Ale wywołany do tablicy; szyny (wymiary) chyba (w naszej części Europy) zawsze takie były. Podkłady drewniane – czyli pasują do epoki, tak samo chyba śruby mocujące, a nie „kolce“ czyli „gwoździe“, jakie znamy (ja przynajmniej ) z filmów o dzikim zachodzie. W sumie chyba jest zgodne z epoką.
Poza tym te torowiska były polecane (chyba nawet przez samego autora?) do tego modelu.
Ale są na forum rzeczywiście znawcy tematu...
Henryku nigdy nie sklejałem modeli kolejowych, a tym bardziej nie wnikałem w te wszystkie epoki kolejnictwa i nie chodzi mi o jakieś tam hiper poprawne wykonanie tych torów tylko o informację podstawową, czyli czy były w wykonaniu torowiska z lat 20 ubiegłego wieku jakieś różnice względem późniejszych, które ewentualnie można uwzględnić. W sumie jak się już by poświęciło czas na sklejenie tego 4 elementowego zestawu to może i warto zrobić to tak, aby wszystko miało ręce i nogi.
W ofercie akcesoriów laserowych Modelika jest dla skali 1 :25 tylko zestaw standard torowiska, to jest właśnie ten, który wykorzystałeś ?
Jeszcze słowo. a możesz mi podać orientacyjną długość tego wagonu kartonowego tak, abym mniej więcej wiedział jakiej długości torowisko trzeba by przygotować.
W ofercie akcesoriów laserowych Modelika jest dla skali 1 :25 tylko zestaw standard torowiska, to jest właśnie ten, który wykorzystałeś ?
Jeszcze słowo. a możesz mi podać orientacyjną długość tego wagonu kartonowego tak, abym mniej więcej wiedział jakiej długości torowisko trzeba by przygotować.
Sodoma i gomora : ) Heniu i pojazd szynowy !! A tu Ci miła niespodzianka. Wytrwałości życzyć nie muszę, bo wiem jak konsekwentnie dążysz do ukończenia modelu. Co prawda nie mój klimat modelarski, ale podziwiam z jaką pasją podchodzisz do hobby więc będę zerkał ile czas pozwoli.
Jednocześnie mam prośbę do użytkownika Sztuk4 o zaprzestanie zbędnych dywagacji w tym temacie, by nie psuć nimi jakże historycznej dla tego forum relacji Henryka a wszelkie sugestie i propozycje kierować torami na swój model.
M.
Jednocześnie mam prośbę do użytkownika Sztuk4 o zaprzestanie zbędnych dywagacji w tym temacie, by nie psuć nimi jakże historycznej dla tego forum relacji Henryka a wszelkie sugestie i propozycje kierować torami na swój model.
M.
Moje galerie i relacje - https://kartonowe-hobby.pl/galeria-i-relacje/
Mój kanał na YouTube - https://www.youtube.com/@kartonowe-hobby
Mój kanał na YouTube - https://www.youtube.com/@kartonowe-hobby
Moje jak to nazywasz Michale zbędne dywagacje dotyczą stricte modelu, który klei Henryk i tego na czym będzie posadowiony, a informacje, które być może się pojawią mogą być pomocny nie tylko dla mnie, ale i dla innych modelarzy, którzy być może pokuszą się o sklejanie tego wagonu lub pozostałych komponentów tego zestawu.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Witaj Sztuk 4,
tak, to jest właśnie ten zestaw – poza nasypem, ten „skontruowałem“ i wykonałem samodzielnie.
Model ma ok. 41 cm długości, tak że na „cały zestaw“ (Lokomotywa + 3 wagony) potrzeba by conajmniej 3 zestawów szyn po 80 cm – albo nawet cztery? – Nie mam wymiarów „w głowie“.
Michal 84 – jeżeli to kogoś skłoni do budowy szynowca – to nie przeszkadza mi.
tak, to jest właśnie ten zestaw – poza nasypem, ten „skontruowałem“ i wykonałem samodzielnie.
Model ma ok. 41 cm długości, tak że na „cały zestaw“ (Lokomotywa + 3 wagony) potrzeba by conajmniej 3 zestawów szyn po 80 cm – albo nawet cztery? – Nie mam wymiarów „w głowie“.
Michal 84 – jeżeli to kogoś skłoni do budowy szynowca – to nie przeszkadza mi.