Parowóz Cn2T Las 49 [Modelik]
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: Parowóz Cn2T Las 49 [Modelik]
Dzięki Panowie
Kolejny mały udate....
Wszystko pociągnięte Mr. Surfacer 1200
50/50 z Leveling Thinner. Aero na 15psi.
Pozdrawiam
Kolejny mały udate....
Wszystko pociągnięte Mr. Surfacer 1200
50/50 z Leveling Thinner. Aero na 15psi.
Pozdrawiam
Fear can hold you prisoner. hope can set you free...
Czesc fajne fotki i bardzo ladnie wszystko wychodzi. Mam takie pytanko. A gdzie jest cale orurowanie, ktore widac na fotkach z poprzednich aktualizacji? Demontowales je do malowania podkladem?
FW-190 D-9 FW-190 A-4 Spitfire mk.Vb Spitfire mk.Vc Spitfire mk.XVIe PZL P.11c JU-88D-1 B-239 P-40E Jak-1b P-47D-11 Spitfire LF.IX Spitfire mk.Ia Hawker Hurricane
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
F4U Corsair
"Buduję miniaturowe 'repliki' samolotów, a nie kartonowe modele"
Piotr Rowiński
Cześć Piotr
Tak... wszystkie rury i przewody są jeszcze luzem.
Postanowiłem ich jeszcze nie przyklejać, gdyż będzie mi lepiej wszystko póżniej zmontować.
Jest tego całkiem sporo.
Pewnie i dało by się przykleić wszystkie rury i pomalować... było by nawet łatwiej
No ale ja sobie jak zwykle utrudniam i to taka sztuka dla sztuki, żeby je wszystkie pomalować z każdej strony
Pozdrawiam
Mateusz
Tak... wszystkie rury i przewody są jeszcze luzem.
Postanowiłem ich jeszcze nie przyklejać, gdyż będzie mi lepiej wszystko póżniej zmontować.
Jest tego całkiem sporo.
Pewnie i dało by się przykleić wszystkie rury i pomalować... było by nawet łatwiej
No ale ja sobie jak zwykle utrudniam i to taka sztuka dla sztuki, żeby je wszystkie pomalować z każdej strony
Pozdrawiam
Mateusz
Podglądam sobie dalej... cieszę się jednak, że jest info czym i jak było psiknięte. Trzymam kciuki za dalsze etapy.
-
- x 99
Witam Imiennika. Mam takie pytanie - czy ta blacha ryflowana to karton czy blacha? Wiem że kiedyś firma Renova Model wypościła taki ryfel. Chyba że to z gotowego dodatku do tego modelu ?
Cześć
Blacha ryflowana to karton.
Te na modelu to akurat były w zestawie laserów do parowozu....
Ale można zakupić w Draf Model u p. Rafała. Jest w arkusikach 20x10cm...
Muszę przyznać, że po malowaniu wygląda bardzo ładnie. Naprawdę dobre wygrawerowanie.
Pozdrawiam
Blacha ryflowana to karton.
Te na modelu to akurat były w zestawie laserów do parowozu....
Ale można zakupić w Draf Model u p. Rafała. Jest w arkusikach 20x10cm...
Muszę przyznać, że po malowaniu wygląda bardzo ładnie. Naprawdę dobre wygrawerowanie.
Pozdrawiam
Re: Parowóz Cn2T Las 49 [Modelik] - KONIEC
Witam z ostatnim updejtem
Model skończony...
Poznajcie i Wy mojego BRUDASA
Jak wyszło? To już pozostawiam Waszej ocenie.
Podsumowując te moje wypociny... był to mój pierwszy model kartonowy od ok. 18 lat
Na razie chyba mi wystarczy... Wracam do mojego drewniaka.
Ale na półce już leży Tyn 6, więc może coś tam niedługo i niedbale znowu ulepię.
Może komuś się przyda, ale napiszę czym był malowany.
1. Mr. Surfacer 1200 - 50/50 z Leveling Thinner
2. Całość zarobiło warstwę XF-1 Flat Black
3. Ostoję malowałem XF-7 Flat Red w proporcjach 1:2 z IPA... delikatnie aby nie zalać czarnego koloru na jednolity odcień
4. Następnie cały model dostał 2 delikatne warstwy X-35 Semi Gloss Clear (50/50 z IPA)
5. Brudzenie: Streaking Grime, Dust Wash, Weathering Powders (White + Black)
6. I na fajrant 2 delikatne mgiełki XF-86 Flat Clear (50/50 z IPA)
Aero przeważnie na ok. 1 bar
Muszę przyznać, że dawno nie użyłem takiej ilości łaciny składając wszystkie te wszystkie rury i przewody w całość
Chyba byłoby łatwiej zbudować model w butelce
No ale jakoś się udało bez katastroficznych zniszczeń
Z doskoku robi się jeszcze torowisko...
Model sprawił mi sporo radości i cieszy oko, bo udało się skończyć... a jak wielu z Was wie uczucie satysfakcji jest sporę
Opracowanie wydawnictwa bardzo fajne i dokładne. Jedynie coś tam nie zgadzało się w laserach... a konkretnie w zbiornikach. Coś tam było za duże chyba... już nie pamiętam... ale nic poważnego, z czym nie mógłby sobie poradzić modelarz.
Pozdrawiam Koledzy!
...i kilka zbliżeń...
Jak można było przewidzieć mało co widać "zawartość" budki maszynisty, więc zrobiłem historyczne zdjęcie przed montażem czapki
Próbowałem troszkę pokombinować nad jakimś sensownym zdjęciem... ale przez te małe otwory odpadała fota z mocnym oświetleniem, więc po ok 90sek naświetlania z delikatnym oświetleniem tak to mniej więcej wygląda ;)
Pozdrawiam i modelujcie do upadłego
Model skończony...
Poznajcie i Wy mojego BRUDASA
Jak wyszło? To już pozostawiam Waszej ocenie.
Podsumowując te moje wypociny... był to mój pierwszy model kartonowy od ok. 18 lat
Na razie chyba mi wystarczy... Wracam do mojego drewniaka.
Ale na półce już leży Tyn 6, więc może coś tam niedługo i niedbale znowu ulepię.
Może komuś się przyda, ale napiszę czym był malowany.
1. Mr. Surfacer 1200 - 50/50 z Leveling Thinner
2. Całość zarobiło warstwę XF-1 Flat Black
3. Ostoję malowałem XF-7 Flat Red w proporcjach 1:2 z IPA... delikatnie aby nie zalać czarnego koloru na jednolity odcień
4. Następnie cały model dostał 2 delikatne warstwy X-35 Semi Gloss Clear (50/50 z IPA)
5. Brudzenie: Streaking Grime, Dust Wash, Weathering Powders (White + Black)
6. I na fajrant 2 delikatne mgiełki XF-86 Flat Clear (50/50 z IPA)
Aero przeważnie na ok. 1 bar
Muszę przyznać, że dawno nie użyłem takiej ilości łaciny składając wszystkie te wszystkie rury i przewody w całość
Chyba byłoby łatwiej zbudować model w butelce
No ale jakoś się udało bez katastroficznych zniszczeń
Z doskoku robi się jeszcze torowisko...
Model sprawił mi sporo radości i cieszy oko, bo udało się skończyć... a jak wielu z Was wie uczucie satysfakcji jest sporę
Opracowanie wydawnictwa bardzo fajne i dokładne. Jedynie coś tam nie zgadzało się w laserach... a konkretnie w zbiornikach. Coś tam było za duże chyba... już nie pamiętam... ale nic poważnego, z czym nie mógłby sobie poradzić modelarz.
Pozdrawiam Koledzy!
...i kilka zbliżeń...
Jak można było przewidzieć mało co widać "zawartość" budki maszynisty, więc zrobiłem historyczne zdjęcie przed montażem czapki
Próbowałem troszkę pokombinować nad jakimś sensownym zdjęciem... ale przez te małe otwory odpadała fota z mocnym oświetleniem, więc po ok 90sek naświetlania z delikatnym oświetleniem tak to mniej więcej wygląda ;)
Pozdrawiam i modelujcie do upadłego
Wygląda kozacko - jak żywy parowóz. Brudzenie w sam raz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Warsztat i Galeria Ty2 Trumpeter 1:35