Hej,
Na początku jestem Wam winien kilka słów wyjaśnienia. Otóż postanowiłem połączyć moje umiejętności nabyte przez lata w modelowaniu 3D, zamiłowanie do modeli okrętów oraz moją najświeższą pasję druku 3D. Jak widzicie wyszło z tego kilka detali na kadłubie oraz największy do tej pory mój projekt w modelarstwie i druku 3D (oprócz moich figurek, których kilka popełniłem), czyli wyrzutnię torped. Sam wszystko modeluję w Modo i drukuję na Sonic Mini 4K. Piszę o tym bo zdaję sobie sprawę, że będąc na forum modeli kartonowych, to co robię nie do końca może być akceptowalne przez innych uczestników Forum czyli Was. Daleko mi do takich wymiataczy forumowych jak QŃ czy Art, którzy wszystko prawie robią w standardzie. Dlatego jeśli stwierdzicie Wy oraz Moderatorzy, że to już poszło za daleko i nijak nie pasuje do Forum modeli kartonowych to oczywiście ograniczę swoją działalność do FB, Modelwork, Kogi i innych. No hard feelings.
Jeśli jednak technologia, której używam kogoś zainteresuje to oczywiście służę pomocą i poradami bo jest to bardzo satysfakcjonująca zabawa.
Co do samego modelu...
Udało mi się "zamknąć" rufę i dziób brakuje już tylko relingu dookoła. Zacząłem walkę z uzbrojeniem, jak widać wyrzutnia torped się pojawiła a obecnie pracuję nad działem przeciwlotniczym 102mm.
Wszystkie modele 3D opracowałem na podstawie świetnych planów modelarskich ORP "Piorun" autorstwa Pana Jana Schmidt'a (nie wiem czy powinienem odmieniać nazwisko, jeśli nie to z góry przepraszam) z Modelarstwa Okrętowego oraz dostępnych zdjęć "Pioruna" z netu.