Tramwaj olsztyński, free download, 1:20
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Heinrich Kosmala
- x 169
Re: Tramwaj olsztyński, free download, 1:20
Kokosz, próbowałem (po niemiecku ) znaleść coś więcej w sieci, ale mi się nie udało, tzn. nie znalazłem poza „ogólnikami” żadnych opisów czy rysunków technicznych.
Podrasowałem resory piórowe i sprężyny śróbowe, czyli z „2D” w oryginale zrobiłem „3D” – resory z poszczególnych piór i resory śrubowe z 1 mm cyny do lutowania,. Z większości sklejek łączących zrezygnowałem na rzecz klejenia na styk. Dla mnie były np. płyty podłogowe 36 i 39 z samego tylko kartonu za cienkie, wzmocniłem tekturką 0,4 mm. Nie wszystkie rysunki montażowe są dla mnie wystarczająco jasne – ale tu „wina” leży raczej (na pewno) po mojej stronie. Dużą pomocą dla mnie jest w związku z tym relacja (zdjęcia) z budowy tego modelu na forum japońskim.
Podrasowałem resory piórowe i sprężyny śróbowe, czyli z „2D” w oryginale zrobiłem „3D” – resory z poszczególnych piór i resory śrubowe z 1 mm cyny do lutowania,. Z większości sklejek łączących zrezygnowałem na rzecz klejenia na styk. Dla mnie były np. płyty podłogowe 36 i 39 z samego tylko kartonu za cienkie, wzmocniłem tekturką 0,4 mm. Nie wszystkie rysunki montażowe są dla mnie wystarczająco jasne – ale tu „wina” leży raczej (na pewno) po mojej stronie. Dużą pomocą dla mnie jest w związku z tym relacja (zdjęcia) z budowy tego modelu na forum japońskim.
No szkoda. Ale muszę Ci powiedzieć, że zainspirowałeś mnie do tramwajów. I zacząłem się przyglądać temu mojemu. W końcu mam go pod ręką. Może coś zbudujęHeinrich Kosmala pisze: ↑ndz sie 01 2021, 17:54 Kokosz, próbowałem (po niemiecku ) znaleść coś więcej w sieci, ale mi się nie udało, tzn. nie znalazłem poza „ogólnikami” żadnych opisów czy rysunków technicznych.
- Heinrich Kosmala
- x 169
---
podwójny wpis
podwójny wpis
Ostatnio zmieniony pn sie 09 2021, 12:41 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Pomosty tramwaju. Reflektory „podrasowane”. Jednak żeby „wszystko” się zgadzało, należałoby poszerzyć obudowę nastawnika, czyli część 40 o ok. 2 mm, żeby refletor tam się mógł zmieścić.
Pomosty na razie tylko przystawione na sucho, jeszcze nie przyklejone – wolę poczekać na dach, żeby sprawdzić, czy wszystko pasuje.
[/quote]
Nooo, Heniu! Mimo kombinacji początkowych idziesz, jak burza Fajnie, że dorabiasz szczególiki - ja to lubię najbardziej w modelarstwie. Trzymam kciuki za dalszą budowę
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
- pawelelka77
- x 108
Powoli nabiera właściwych kształtów. 'Podrasowanie' świateł, to bardzo dobry kierunek. Heniu, może dodasz drewniane ławeczki wzdłuż ścian albo drewniane podesty na podłogę? Takie drobiazgi wiele wnoszą.... Jest dobrze!
- Heinrich Kosmala
- x 169
Viking_BB i Pawelelka 77,
dzięki za zainteresowanie relacją!
Pawelelka 77 uwodzi mnie z tym drewnem jak Homerowska Syrena Odyseusza – co prawda nie mam zamiaru wkładać sobie wosku do uszu, ale na podłogę to i tak już za późno – bardzo prawdopodobne jednakowoż, że zrobię tak ławki.
dzięki za zainteresowanie relacją!
Pawelelka 77 uwodzi mnie z tym drewnem jak Homerowska Syrena Odyseusza – co prawda nie mam zamiaru wkładać sobie wosku do uszu, ale na podłogę to i tak już za późno – bardzo prawdopodobne jednakowoż, że zrobię tak ławki.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Konstrukcja pudła wagonu. Przy okazji moja metoda na zlikwidowanie (zredukowanie ) zabrudzeń klejem przy łączeniu części zawierających oszklenie, które to (u mnie ) jest szalenie podatne na takie zabrudzenia; pierwsze klejenie na taśmę dwustronnie klejącą, drugie na klej (w moim przypadku Uhu kraft), przy czym najpierw przyklejam część bez oszklenia (można przesuwać części klejone bez niebezpieczeństwa przypadkowego zabrudzenia oszklenia - strzałka), a potem „na pewniaka” przyklejenie reszty.
Zdecydowałem się na drzwi w pozycji odsuniętej, bez możliwości ich przesuwania. Na tym etapie budowy już za późno, przynajmniej dla mnie, by tę już istniejącą konstrukcję odpowiednio przerobić.
Zdecydowałem się na drzwi w pozycji odsuniętej, bez możliwości ich przesuwania. Na tym etapie budowy już za późno, przynajmniej dla mnie, by tę już istniejącą konstrukcję odpowiednio przerobić.
I bardzo dobrze, że zrobiłeś otwarte drzwi. Dzięki temu będzie można podglądać do środka, a sam model dodatkowo zyska na "przestrzenności". Może jakiś pasażer zostawi gazetę na siedzeniu?
- Heinrich Kosmala
- x 169
Hi jacob,
pomysł jest tak przedni, że od razu przekułem go w czyn – dzięki!
pomysł jest tak przedni, że od razu przekułem go w czyn – dzięki!