Aerograf z butlą CO2
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N., Aviator
Aerograf z butlą CO2
Podobno to dobra kombinacja, oczywiście z regulatorem ciśnienia o drodze. Ale to podobno, gdzieś pisali.
Używa ktoś z Was? Bo jeżeli tak to mam kilka pytań.
Przede wszystkim czas pracy (wiadomo że nie w minutach), a co za tym idzie, jaka wielkość butli (widzę że są niewielkie akwarystyczne, 2l, 5l).
Jeżeli już to jaki ten regulator (może ktoś ma i jest zadowolony, bo trzeba się uczyć na czyichś błędach ).
Używa ktoś z Was? Bo jeżeli tak to mam kilka pytań.
Przede wszystkim czas pracy (wiadomo że nie w minutach), a co za tym idzie, jaka wielkość butli (widzę że są niewielkie akwarystyczne, 2l, 5l).
Jeżeli już to jaki ten regulator (może ktoś ma i jest zadowolony, bo trzeba się uczyć na czyichś błędach ).
Re: Aerograf z butlą CO2
Ciekawe pomysły mają niektórzy modelarze ale ja w domu raczej obawiałbym się trzymać butlę z gazem pod roboczym ciśnieniem 150 barów choćby miała najlepsze atesty choć jak widać i do akwarium się je stosuje i do nalewania piwa więc chyba to jest bezpieczne.
Przejrzałem z ciekawości kilka ofert takich butli i wydaje mi się, że te reduktory miały zakres 0 - 30 bar a do malowania potrzeba tak od 0,8 do 1,5 najczęściej ale nie szukałem zbyt długo. Jeśli ktoś ma czas to sobie może tu poczytać.
Nie ma co wg mnie kombinować tylko jakiś lepszy czyli ze zbiornikiem kompresor zakupić.
Przejrzałem z ciekawości kilka ofert takich butli i wydaje mi się, że te reduktory miały zakres 0 - 30 bar a do malowania potrzeba tak od 0,8 do 1,5 najczęściej ale nie szukałem zbyt długo. Jeśli ktoś ma czas to sobie może tu poczytać.
Nie ma co wg mnie kombinować tylko jakiś lepszy czyli ze zbiornikiem kompresor zakupić.
Podzielam Twoje obawy. Gdybym nie używał kompresora, raczej instalował bym coś takiego:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Obawy mogą być co do czasu jaki da taka butla na malowanie (inna gęstość co2 pozwala na zmagazynowanie jej więcej).
Wasze odpowiedzi potraktuję z przymrużeniem oka, bo takie butle większość akwarystów dbających o rośliny ma w szafce pod akwarium.
Jasne, np urwanie zaworu zrobiłoby z niej pewnie pocisk, ale to zapewne też nie takie proste, a są osłony do transportu jak ktoś się boi.
Co do ciśnienia to wiem że do 2, 2.5 bardziej liczyłem na sprawdzoną firmę bo można je kupić już za kilkanaście zł.
Może jednak ktoś używa?
PS
Nie jestem uparty na tą butlę, może decyzja padnie na kompresorek. Czytam, szukam, pytam...
Wasze odpowiedzi potraktuję z przymrużeniem oka, bo takie butle większość akwarystów dbających o rośliny ma w szafce pod akwarium.
Jasne, np urwanie zaworu zrobiłoby z niej pewnie pocisk, ale to zapewne też nie takie proste, a są osłony do transportu jak ktoś się boi.
Co do ciśnienia to wiem że do 2, 2.5 bardziej liczyłem na sprawdzoną firmę bo można je kupić już za kilkanaście zł.
Może jednak ktoś używa?
PS
Nie jestem uparty na tą butlę, może decyzja padnie na kompresorek. Czytam, szukam, pytam...
-
- x 99
Ja co prawda nie mam butli ale znajomy ma. Nie bój się o ciśnienie, te butle mają 150 bar ciśnienia roboczego, a ciśnienie próby 250 bar. Butla 6kg
(8 l) może ci starczyć na około 5 miesięcy. Problemem jest reduktor, najlepiej montować taki dwukomorowy ale to bardzo drogi sprzęt. Chodzi o to że może pojawić się szronienie na wężyku aerografu. No i zakres tego reduktora to najlepiej maksymalnie 0-6 bar.
(8 l) może ci starczyć na około 5 miesięcy. Problemem jest reduktor, najlepiej montować taki dwukomorowy ale to bardzo drogi sprzęt. Chodzi o to że może pojawić się szronienie na wężyku aerografu. No i zakres tego reduktora to najlepiej maksymalnie 0-6 bar.
I taka odpowiedź coś wnosi.
Tak więc drogi kolego Tempest;
to mi wystarczyłaby 3kg (tak lubię miniaturyzację ). Koszt napełnienia to około 20zł, więc i co miesiąc napełniać by nie było żal.
Wiadomo, taka butla (chcąc kupić nową) to też wydatek, i to bliski kompresorom więc czas pokaże na co się zdecyduję.
O tym szronieniu gdzieś czytałem dzisiaj. Podłączają aero przez kilkumetrowy wężyk aby to ogrzać ,hehe.
Tak więc drogi kolego Tempest;
Jeżeli butla 6kg miałaby starczyć na kilka miesięcy (to zależne ile kto maluje, ale przy tak małych skalach daje jakiś obraz),Nie bój się o ciśnienie, te butle mają 150 bar ciśnienia roboczego, a ciśnienie próby 250 bar
to mi wystarczyłaby 3kg (tak lubię miniaturyzację ). Koszt napełnienia to około 20zł, więc i co miesiąc napełniać by nie było żal.
Wiadomo, taka butla (chcąc kupić nową) to też wydatek, i to bliski kompresorom więc czas pokaże na co się zdecyduję.
O tym szronieniu gdzieś czytałem dzisiaj. Podłączają aero przez kilkumetrowy wężyk aby to ogrzać ,hehe.
Ja tam o ciśnienie się nie boję bo mam kompresor ale napisałem przecież - na podstawie kilkuminutowego 'riserczu' - żeTak więc drogi kolego Tempest;Nie bój się o ciśnienie, te butle mają 150 bar ciśnienia roboczego, a ciśnienie próby 250 bar
Ale ... a jak się jakaś wada materiałowa pojawi No ale ja zawsze widzę najpierw czarne scenariuszechoć jak widać i do akwarium się je stosuje i do nalewania piwa więc chyba to jest bezpieczne.
Rozważania i dylematy godne Hamleta.
Tak, tak. Kompresory do aerografów sOM dla frajerów. Prawdziwi MASTA dmuchają z dezodorantów .
Tak, tak. Kompresory do aerografów sOM dla frajerów. Prawdziwi MASTA dmuchają z dezodorantów .
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- również do migomatów i wody sodowej (tak na marginesie).choć jak widać i do akwarium się je stosuje i do nalewania piwa
Rzeczywiście biorąc wszystkie (mi znane) za i przeciw to butla nie wnosi nic lepszego, a trzeba ją jeszcze napełniać.
Może odbiegając trochę od tematu wrzućcie krótkie info jakich używacie tych kompresorków (o ile jesteście z nich zadowoleni).
Jak pisałem wybór jeszcze przede mną (jak i aerografu, a i tu niewiadoma bo dłuugo szukając postawiłbym na ultrę, znalazłem jednak głosy które mówią jej stanowczo nie).
Odświeżam, chyba znalazłem rozwiązanie. Szkoda że nikt z Was mi tego nie podpowiedział, choć pewnie większość stosuje...
https://youtu.be/8DGJOZS2jPY
Piotrek
nie napisałeś co chcesz malować.
Czy w ogóle chcesz cokolwiek malować.
Ale jak chcesz coś konkretniej malować to:
pistolecik - Harder & Steenbeck Infinity CR plus 0.2
dmuchawka - Harder Steenbeck Htc 20A
Aero mam i ekscytacja z używania jest nieustająca.
Tego kompresora jeszcze nie mam, ale mądrzy ludzie mówią że to TEN.
Męczę się bezolejowym ze zbiornikiem wyrównawczym, ale to nie to.
nie napisałeś co chcesz malować.
Czy w ogóle chcesz cokolwiek malować.
Ale jak chcesz coś konkretniej malować to:
pistolecik - Harder & Steenbeck Infinity CR plus 0.2
dmuchawka - Harder Steenbeck Htc 20A
Aero mam i ekscytacja z używania jest nieustająca.
Tego kompresora jeszcze nie mam, ale mądrzy ludzie mówią że to TEN.
Męczę się bezolejowym ze zbiornikiem wyrównawczym, ale to nie to.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD