[R/G] Northrop XP-56 "Black Bullet" (Orlik 1/33)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Northrop XP-56 "Black Bullet" (Orlik 1/33)
Koncepcja z doklejanym paskiem wygrywa
A wystarczyło poziome ramki na podziale wydłużyć o 2 mm (na dłuższej folii rzecz jasna) - co było zamiarem ale się zapomniało.
Myślę, że jakoś się to poskłada:
A wystarczyło poziome ramki na podziale wydłużyć o 2 mm (na dłuższej folii rzecz jasna) - co było zamiarem ale się zapomniało.
Myślę, że jakoś się to poskłada:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
I to jest słuszna koncepcja...
Tak. Zdecydowanie nie należy odkładać modelu na dłuższy czas, oraz należy prowadzić notatki i plan co w którym momencie zrobić
Zostawiłem sobie od początku nie zamkniętą przednią ścianką komorę podwozia, żeby dać ciężarek. Skądinąd instrukcja nie wspomina o obciążeniu dziobu, co dziwi. Przy poprzednim wejściu montowałem golenie. Radośnie zamknąłem komorę, bez ciężarka oczywiście.
Udało się wcisnąć obciążenie przez kabinę, bo jest otwarta w stronę dziobu. Obciążenie jest konieczne bo model leci bez niego na płetwę do tyłu.
Co prawda raczej go przymocuję do podstawki, ale kto wie kiedy ona powstanie
Natomiast muszę się pochwalić, że przed zamknięciem kabiny pamiętałem o celowniku. Ustawiłem sobie przypomnienie w telefonie
Kabina zamknięta.
Kółka.
Po osadzeniu do obtoczenia na trzpieniu ze śrubką pozostaje w kółku otwór większy niż drut goleni podwozia. Żeby zachować osiowość (przynajmniej mniej więcej ) trzeba sE taką tulejkę wkleić, żeby zmniejszyć średnicę dziury:
I pierwsza przymiarka na własnych girach:
Oczywiście poziomy drut goleni do skrócenia o jakiś milimetr i coś tam przy głównych goleniach trzA dodać, żeby zasłonić drut. Chyba źle wkleiłem zakończenie goleni, ale instrukcja w tym ustępie jest mocno niejednoznaczna. A zdjęcia oryginalnych oryginałów też nie pomogły .
Słodziak.
I jeszcze ewenement. Chyba pierwszy raz po postawieniu samolotu na kołach końcówki skrzydeł i inne "punkty kontrolne" wyszły mi w tej samej odległości od podłoża. I jestem zadowolony w tym zakresie
Zostawiłem sobie od początku nie zamkniętą przednią ścianką komorę podwozia, żeby dać ciężarek. Skądinąd instrukcja nie wspomina o obciążeniu dziobu, co dziwi. Przy poprzednim wejściu montowałem golenie. Radośnie zamknąłem komorę, bez ciężarka oczywiście.
Udało się wcisnąć obciążenie przez kabinę, bo jest otwarta w stronę dziobu. Obciążenie jest konieczne bo model leci bez niego na płetwę do tyłu.
Co prawda raczej go przymocuję do podstawki, ale kto wie kiedy ona powstanie
Natomiast muszę się pochwalić, że przed zamknięciem kabiny pamiętałem o celowniku. Ustawiłem sobie przypomnienie w telefonie
Kabina zamknięta.
Kółka.
Po osadzeniu do obtoczenia na trzpieniu ze śrubką pozostaje w kółku otwór większy niż drut goleni podwozia. Żeby zachować osiowość (przynajmniej mniej więcej ) trzeba sE taką tulejkę wkleić, żeby zmniejszyć średnicę dziury:
I pierwsza przymiarka na własnych girach:
Oczywiście poziomy drut goleni do skrócenia o jakiś milimetr i coś tam przy głównych goleniach trzA dodać, żeby zasłonić drut. Chyba źle wkleiłem zakończenie goleni, ale instrukcja w tym ustępie jest mocno niejednoznaczna. A zdjęcia oryginalnych oryginałów też nie pomogły .
Słodziak.
I jeszcze ewenement. Chyba pierwszy raz po postawieniu samolotu na kołach końcówki skrzydeł i inne "punkty kontrolne" wyszły mi w tej samej odległości od podłoża. I jestem zadowolony w tym zakresie
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Jestem na ostatniej prostej
Model jest niemal gotów. Nie przykleiłem jeszcze dwóch detali (pitot i coś nieznanego mi przeznaczenia) oraz linki anteny.
Zrobię od razu podstawkę, bo jak to odłożę, to nie wiadomo jak to się skończy
Makijaż mu zrobię jak będzie podłoże, żeby jako tako to współgrało.
Innymi słowy, przedostatnie fotowejście:
Nie jest to model najwyższych lotów ale lubię go. Rozważania o zgodności z oryginalną oryginalnością sobie daruję, jednak kilka rzeczy jest dyskusyjnych, ale też może to wynikać z przyjętego przez autora projektu uproszczenia. "Inżyniersko" model jest zaprojektowany bardzo dobrze. W końcu to Tadeusz Grzelczak. To przerysowanie mu nie pomogło, jak sądzę. I kiepskawy karton. Ale to model wydany wiele lat temu i miałem świadomość możliwych mankamentów. Swoje potknięcia dyplomatycznie przemilczam .
Nie narzekam więc, bo temat jest genialny jak dla mnie .
Model jest niemal gotów. Nie przykleiłem jeszcze dwóch detali (pitot i coś nieznanego mi przeznaczenia) oraz linki anteny.
Zrobię od razu podstawkę, bo jak to odłożę, to nie wiadomo jak to się skończy
Makijaż mu zrobię jak będzie podłoże, żeby jako tako to współgrało.
Innymi słowy, przedostatnie fotowejście:
Nie jest to model najwyższych lotów ale lubię go. Rozważania o zgodności z oryginalną oryginalnością sobie daruję, jednak kilka rzeczy jest dyskusyjnych, ale też może to wynikać z przyjętego przez autora projektu uproszczenia. "Inżyniersko" model jest zaprojektowany bardzo dobrze. W końcu to Tadeusz Grzelczak. To przerysowanie mu nie pomogło, jak sądzę. I kiepskawy karton. Ale to model wydany wiele lat temu i miałem świadomość możliwych mankamentów. Swoje potknięcia dyplomatycznie przemilczam .
Nie narzekam więc, bo temat jest genialny jak dla mnie .
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Elegancko wybrnąłeś z tych wszystkich pułapek projektu.
Podziwiam i gratuluję.
Będzie na kim się wzorować* jeśli znajdę natchnienie i mój rozpoczęty model czarnego pocisku bo gdzieś go schowałem i nie pamiętam gdzie
*) 0:51 - przesuwanie miejsca mocowanie dźwigara skrzydeł
Podziwiam i gratuluję.
Będzie na kim się wzorować* jeśli znajdę natchnienie i mój rozpoczęty model czarnego pocisku bo gdzieś go schowałem i nie pamiętam gdzie
*) 0:51 - przesuwanie miejsca mocowanie dźwigara skrzydeł
Sprytne.
Co za subtelne "BUM" w 0:51
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Bardzo fajnie się prezentuje ten "bat mobil". Twoje wykonanie niezmiennie solidne - jak mur azteckiej piramidy, szpilki się nie wciśnie. Wspominałeś o jego wysokości oryginalności - próbowałeś porównywać, dotarłeś do jakiś dobrych źródeł informacji o tym samolocie?
Wg mnie bryła jest bardzo dobrze odzwierciedlona.
Uproszczone są końcówki skrzydeł - jest zamarkowany wlot do tunelu, ale nie ma wylotu. Taki mix końcówki skrzydła z pierwszego i drugiego wariantu prototypu.
Otwory na dziobie na uzbrojenie są raczej hipotetyczne.
Powierzchnie sterowe przy końcach skrzydeł były takie fikuśne i wychylane jednocześnie góra-dół. W modelu jest klasyczna lotka.
No i wnętrze kabiny to takie sE jest, ale tam się i tak mało zagląda
Pokrywy komór podwozia zamykały się chyba jak w Mustangu, bo w zasadzie tylko na jednym, o ile pamiętam, zdjęciu wypatrzyłem je częściowo i nierównomiernie otwarte. (A może ich nie było?)
Można wygooglać trochę zdjęć.
Ciekawe linki:
http://www.arcair.com/awa01/001-100/awa ... et/00.shtm
https://www.secretprojects.co.uk/thread ... -56.33375/
Uproszczone są końcówki skrzydeł - jest zamarkowany wlot do tunelu, ale nie ma wylotu. Taki mix końcówki skrzydła z pierwszego i drugiego wariantu prototypu.
Otwory na dziobie na uzbrojenie są raczej hipotetyczne.
Powierzchnie sterowe przy końcach skrzydeł były takie fikuśne i wychylane jednocześnie góra-dół. W modelu jest klasyczna lotka.
No i wnętrze kabiny to takie sE jest, ale tam się i tak mało zagląda
Pokrywy komór podwozia zamykały się chyba jak w Mustangu, bo w zasadzie tylko na jednym, o ile pamiętam, zdjęciu wypatrzyłem je częściowo i nierównomiernie otwarte. (A może ich nie było?)
Można wygooglać trochę zdjęć.
Ciekawe linki:
http://www.arcair.com/awa01/001-100/awa ... et/00.shtm
https://www.secretprojects.co.uk/thread ... -56.33375/
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Świetny model. Efektowny i nietypowy w swoim wyglądzie i jak zwykle znakomicie wykonany. Ja osobiście czekam na kolejnego "dziwoląga".
- Marcin_Matejko
- x 3
Świetnie zrobiony model, wygląda bardzo elegancko, brawo!
Per aspera ad astra