Miała być relacja jest galeria
Po milicyjnym Polonezie na matę wjechał milicyjny Fiat 125p wydany przez Świat z Kartonu. Niestety w trakcie sklejania przytrafiła mi się dłuższa przerwa. Po powrocie do sklejania zaniechałem pomysłu z relacją, ale skoro po drodze wykonałem kilka zdjęć to wrzucam je do galerii. Model sklejałem bez wręg. Skleiłem karoserię a potem nakleiłem ją na podłogę z wnętrzem. Uwagi mile widziane.
[G] Polski Fiat 125p MILICJA ŚWIAT Z KARTONU 1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [G] Polski Fiat 125p MILICJA ŚWIAT Z KARTONU 1:25
Nie śledziłem zbyt dokładnie forum ostatnio, a tu taki świetny model
Ładnie oddany kształt. Naprawdę dobry.
Szparki na nacięciach i łączeniach można potraktować wikolem. ZnikajOM
Wtedy już całkiem sztos by był.
Ładnie oddany kształt. Naprawdę dobry.
Szparki na nacięciach i łączeniach można potraktować wikolem. ZnikajOM
Wtedy już całkiem sztos by był.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Cześć.
I ja go kiedyś popełniłem, a tak mi się ten model podoba, że chyba zrobię go po raz drugi ( pierwszy został podarowany w prezencie ).
Bardzo dobrze wyprowadziłeś dach i jego łączenie z bokami i szybami. Podobają mi się tylne światła ( napisz proszę coś więcej o ich wykoaniu ). Daj też nać jak chromowałeś zderzaki i kapsle na kołach. Graty, Graty.
I ja go kiedyś popełniłem, a tak mi się ten model podoba, że chyba zrobię go po raz drugi ( pierwszy został podarowany w prezencie ).
Bardzo dobrze wyprowadziłeś dach i jego łączenie z bokami i szybami. Podobają mi się tylne światła ( napisz proszę coś więcej o ich wykoaniu ). Daj też nać jak chromowałeś zderzaki i kapsle na kołach. Graty, Graty.
Pozdrawiam,
Karol
Karol
- Lukson 1982
- x 10
Jest świetny, jedynie wydaje mi się że opony są dość szerokie patrząc na oryginał, ale to taki szczegół. Gratulacje
Dzięki, ale do dobrego to mu sporo brakuje... Na pewno jest sklejalny i przyzwoicie zaprojektowany, reszta to poziom sklejającego, a ten mój dopiero rośnie.
Wypróbuję tę metodę.
Tak, widziałem realcję ŚK vs Answer, przy sklejaniu korzystałem ze zdjęć.
Zaczeło się od przednich reflektorów, w relacji z budowy Poloneza, kolega A&M zasugerował pewne rozwiązanie z żywicy uv
tutaj link :
w ten sposób wykonałem reflektory przednie, ale skoro już miałem żywicę i barwniki to postanowiłem z nich zrobić resztę oświetlenia. Jak robiłem reflektory przednie widać na zdjęciach. Do tylnych lamp potrzebna była forma, która zrobiłem z modeliny. Z kartony grubości 1mm przygotowałem trójkącik w kształcie tylnej lampy, nasączyłem CA, odcisnąłem w modelinie, tak przygotowaną "formę" zalałem zabarwioną żywicą i utwardziłem pod lampą UV. Nie można przesadzić z ilością barwnika bo jak żywica przestaje być transparentna to nie przenikają przez nią promienie UV i w środku się nie utwardza. Powierzchnia żywicy po wyjęciu z modelinowej formy jest chropowata, próbowałem wykładać formę w środku tym przeźroczystym tworzywem, ale przy tej skali jest to mocno skomplikowane, zauważyłem ze posmarowanie wnętrza formy oliwą daje niezłe efekty. Żywica nie przywiera do modeliny i powierzchnia jest zdecydowanie gładsza. Po odlaniu i utwardzeniu żywicy lekko ją szlifowałem i pokryłem lakierem bezbarwnym błyszczącym.
Jeżeli chodzi o zderzaki i kołpaki to kupując żywice natknąłem się na coś takiego :
https://www.greenstuffworld.com/en/form ... -foil.html
i z tego zrobiłem zderzaki, boczne listwy i kołpaki. Jeżeli chodzi o zderzaki to przerysowałem je w ten sposób :
wydrukowałem to na zwykłym papierze 80g, nakleiłem na blachę wyciąłem, skleiłem zderzak w środek włożyłem zderzak z wycinanki naklejony jak dobrze pamiętam na 2mm tekturę. Grubość blachy powoduje nie specjalnie atrakcyjne miejsca styku, być może gdyby nacinać ją pod kątem było by lepiej. Kołpaki wyciąłem z blachy wybijakiem, miałem jeszcze ambicje natrasować przetłoczenia, ale ni jak nie moglem się wstrzelić w środek kołpaka, nwet jak z tym małym przetłoczeniem mi się udało to drugie zawsze było przesunięte.
Więc zrezygnowałem z tego.
tak jak teraz na nie patrzę to faktycznie mogły by być o 1mm cieńsze, teraz mają 5 mm.Lukson 1982 pisze: ↑ndz lut 19 2023, 10:50 Jest świetny, jedynie wydaje mi się że opony są dość szerokie patrząc na oryginał, ale to taki szczegół. Gratulacje