KONSTAL 2N I 5ND/na podst. MODELIK/1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- pawelelka77
- x 108
KONSTAL 2N I 5ND/na podst. MODELIK/1:25
Cześć!
Dawno nie pokazywałem na Forum: co słychać w moim warsztacie?
Otóż na tapecie znowu mam temat "komunikacyjny". Temat, który chodził za mną od bardzo dawna. Zobaczymy oczywiście, co z tego wszystkiego wyjdzie, bo jak to u mnie bywa, nie będzie to model bezpośrednio uzyskany z wycinanki. Wycinanka jest w głównej mierze tylko szablonem, a części uzyskuję z barwionki ( podobnie jak to było w scanii).
Prace rozpocząłem już jakiś czas temu i pewnie odwiedzającym KARTONÓWKI temat jest już znany.
Zatem w telegraficznym skrócie krótka fotorelacja:
Na początek fotka z neta planowanego zestawu:
Budowę rozpocząłem zgodnie z instrukcją, od wózków.
Tutaj, w kwestii wyjaśnienia, wagony KONSTAL 2N i 5ND, to wersje wąskotorowe KONSTAL N i 4ND. W związku z powyższym konstrukcja wózków uległa pewnym modyfikacjom. Niestety nie dysponowałem dokumentacją techniczną więc i ne wszystko jest zgodne z rzeczywistością....
Podłogi w obu wagonach nieco się różnią, ze względu na pewne przesunięcie otworów drzwiowych.
Na podłogach ułożyłem listwy imitujące drewniane podesty.
Po przygotowaniu podłóg dla obu pojazdów zabrałem się za stawianie ścian. Na pierwszy ogień poszedł wagon motorowy 2N.
Do wykonania siedzisk także wykorzystałem listwy imitujące lakierowane drewno.
Potem przyszła pora na ściany czołowe.
Obecnie trwają prace przy stanowiskach motorniczego....
Tymczasem pozdrawiam!
Paweł
Dawno nie pokazywałem na Forum: co słychać w moim warsztacie?
Otóż na tapecie znowu mam temat "komunikacyjny". Temat, który chodził za mną od bardzo dawna. Zobaczymy oczywiście, co z tego wszystkiego wyjdzie, bo jak to u mnie bywa, nie będzie to model bezpośrednio uzyskany z wycinanki. Wycinanka jest w głównej mierze tylko szablonem, a części uzyskuję z barwionki ( podobnie jak to było w scanii).
Prace rozpocząłem już jakiś czas temu i pewnie odwiedzającym KARTONÓWKI temat jest już znany.
Zatem w telegraficznym skrócie krótka fotorelacja:
Na początek fotka z neta planowanego zestawu:
Budowę rozpocząłem zgodnie z instrukcją, od wózków.
Tutaj, w kwestii wyjaśnienia, wagony KONSTAL 2N i 5ND, to wersje wąskotorowe KONSTAL N i 4ND. W związku z powyższym konstrukcja wózków uległa pewnym modyfikacjom. Niestety nie dysponowałem dokumentacją techniczną więc i ne wszystko jest zgodne z rzeczywistością....
Podłogi w obu wagonach nieco się różnią, ze względu na pewne przesunięcie otworów drzwiowych.
Na podłogach ułożyłem listwy imitujące drewniane podesty.
Po przygotowaniu podłóg dla obu pojazdów zabrałem się za stawianie ścian. Na pierwszy ogień poszedł wagon motorowy 2N.
Do wykonania siedzisk także wykorzystałem listwy imitujące lakierowane drewno.
Potem przyszła pora na ściany czołowe.
Obecnie trwają prace przy stanowiskach motorniczego....
Tymczasem pozdrawiam!
Paweł
Re: KONSTAL 2N I 5ND/na podst. MODELIK/1:25
Cześć Paweł. Super, że wjechałeś z tematem. Miło będzie oglądać postępy w budowie Twojej gablotki i to podwójnej. Carry on
Oglądałem postęp na innym forum. Jak zwykle fantastyczna robota ! Zawsze lubiłem stać koło motorniczego i patrzeć jak wajchą dodaje "gazu". I jak pamiętam na blacie były jakieś oznaczenia/napisy a wajcha miała od spodu jakby wskaźnik/występ, który jakby dokładniej pokazywał na tych oznaczeniach zakres obrotu wajchą niż samo jej położenie. Rozumiem, że wycinanka nic w tym względzie nie zaproponowała. Pewnie znasz :https://czgk.pl/details.php?image_id=95 ... hkvmcuc890 albo fotozajezdnia.pl
- pawelelka77
- x 108
Cześć Chłopaki! Fajnie, że wpadliście z wizytą wszakże to temat raczej niszowy....
Faktycznie będąc małym ksykiem także lubiłem kręcić się w pobliżu tych wajch. A najlepiej, to stać zaraz, za plecami motorniczego obserwując czym i kiedy kręci.... Ot, takie dziecięce wspomnienia...
Tak, to jest wagon z Bydgoszczy. Z tego co wiem, to mają również doczepę. Wagon motorowy miałem kiedyś okazję trochę obfotografować.
W wycinance takich szczegółów na pulpicie nie ma i chyba trudno było by to uchwycić....
Do następnego!
Faktycznie będąc małym ksykiem także lubiłem kręcić się w pobliżu tych wajch. A najlepiej, to stać zaraz, za plecami motorniczego obserwując czym i kiedy kręci.... Ot, takie dziecięce wspomnienia...
Tak, to jest wagon z Bydgoszczy. Z tego co wiem, to mają również doczepę. Wagon motorowy miałem kiedyś okazję trochę obfotografować.
W wycinance takich szczegółów na pulpicie nie ma i chyba trudno było by to uchwycić....
Do następnego!
- Heinrich Kosmala
- x 169
Oj łezka kręci się w oku!
Pamiętam, gdy jako małolat stałem tam zawsze w czasie jazdy tramwajem, by obserwować pracę motorniczego. Byłem wtedy przekonany, że tyle się przez to nauczyłem, że też bym potrafił...
Pamiętam, gdy jako małolat stałem tam zawsze w czasie jazdy tramwajem, by obserwować pracę motorniczego. Byłem wtedy przekonany, że tyle się przez to nauczyłem, że też bym potrafił...
- pawelelka77
- x 108
Zasiadam za motorniczym Mnie się marzy 5N-5ND z łódzkiego MPK, linia nr 8, którą z Retkini jeździłem ;) Ten dźwięk otwieranych i zamykanych drzwi
Pozdrowienia
Rafael
Samoloty IIWW, a czasem inne "ciekawoski"
Rafael
Samoloty IIWW, a czasem inne "ciekawoski"
Nie Tobie jednemu..., a wydawało się, że prawie jest -> link. Kolega milczy jak zaklęty w temacie niestety.
W każdym razie trzymajmy kciuki za Pawła i jego gablotki, w sumie bardzo podobne, a i śliczne zarazem.
- pawelelka77
- x 108
Koledzy, niestety wydawcy nie są zainteresowani tematami "niszowymi". Takie prawa rynku....
Dzisiaj ciąg dalszy uzupełniania wnętrza enki. Wiele tego nie ma ale motorniczy może podjąć pracę.
Na pulpicie pojawiła się korba hamulca i "grzałki" okienne. Ponadto przytwierdziłem orurowanie wokół stanowiska pracy. Na szybie pojawiły się także wycieraczki (od siebie dołożyłem wewnętrzną). Z lusterkiem się jeszcze wstrzymałem, bo nie wiem czy nie będzie mi przeszkadzać.
To było by na razie tyle...
Paweł
Dzisiaj ciąg dalszy uzupełniania wnętrza enki. Wiele tego nie ma ale motorniczy może podjąć pracę.
Na pulpicie pojawiła się korba hamulca i "grzałki" okienne. Ponadto przytwierdziłem orurowanie wokół stanowiska pracy. Na szybie pojawiły się także wycieraczki (od siebie dołożyłem wewnętrzną). Z lusterkiem się jeszcze wstrzymałem, bo nie wiem czy nie będzie mi przeszkadzać.
To było by na razie tyle...
Paweł