[R/G] Kawasaki Ki-100 Goshikisen (GPM 1/33)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Kawasaki Ki-100 Goshikisen (GPM 1/33)
Po prostu to Gało lubię. Lubię z papieru składać model. Bryłę. Poziom modelu nie gra roli. Lubię patrzeć co się wyłania. I lubię dążyć do jak najlepszego połączenia części, tak, żeby było jak najmniej szpar i dziur, i żeby w miarę było płynnie, na ile karton, projekt i umiejętność pozwala
Tak, czasem można się załamać pewnymi rozwiązaniami, błędami czy bzdetami w wycinankach. Lubię takie
I tak, jestem uparty w tym ustępie.
Tak mam teraz
Żeby życie miało smaczek lubię też plastika sE trzasnąć. ALe chwilowo mi odeszło.
Próby zaś poważniejszego podejścia czyli zaawansowanego skraczu, mimo niezłego efektu, pozostają jak na razie niezakończone i oczekują w pudełkach
Wolę iść w ilość
Nie było wiele czasu. Połowę poświęciłem na rozkminienie zamysłu autora. Powiem, że odważnie poszedł. Krawędzie części nosowej osłony będą na styk łączone (bez wręgi) a segment będzie się opierał tylko w części środkowej o krążkowy "dystans"
Ale nie uprzedzajmy faktów.
Tymczasem tylko kawałek segmentu, żeby nie było tak na czczo:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
I kolejny element.
Prostokąty z przodu to miejsca przyklejenia wydechów. Na zdjęciach maszyny widać, że wydechy są po łuku. Tutaj będą przyklejane do płaskiej powierzchni. Ciekawe skąd takie uproszczenie.
Rzut oka na obecną całość:
Gdyby nie ten p...y pas na stateczniku to byłby całkiem spoko model. Rozjazd linii pod kabiną, należy potraktować jako błąd wykonawczy. Trzeba było to inaczej pasować i by się zgrały. Ten ogon jednak strasznie w...a. Jestem coraz bliższy próby przemalowania. Podejrzewam, że z bliska będzie wyglądało słabo, ale z metra nie będzie irytować.
Prostokąty z przodu to miejsca przyklejenia wydechów. Na zdjęciach maszyny widać, że wydechy są po łuku. Tutaj będą przyklejane do płaskiej powierzchni. Ciekawe skąd takie uproszczenie.
Rzut oka na obecną całość:
Gdyby nie ten p...y pas na stateczniku to byłby całkiem spoko model. Rozjazd linii pod kabiną, należy potraktować jako błąd wykonawczy. Trzeba było to inaczej pasować i by się zgrały. Ten ogon jednak strasznie w...a. Jestem coraz bliższy próby przemalowania. Podejrzewam, że z bliska będzie wyglądało słabo, ale z metra nie będzie irytować.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Bardzo to w...a. Dawaj z tym malowaniem bo potem będzie trudniej to zrobić. A ja potrzymam Ci piwo...
Tak. Jeśli już, to teraz. Ale najpierw dojadę do końca osłonę silnika. Potem przykleję ster kierunku i coś pokombinuję. Czyli pewnie za tydzień.
Tymczasem wydechy:
Dostały makijaż i powędrowały na miejsce:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Szydercza Gała
- x 169
Olej ten ogon, to wygląda jakby tak miało być. Widziałem na jakichś japońcach takie schodkowe SZCZały ogonowe.
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Tyle, że ten gagatek miał prosty pas. Przynajmniej w czasie robienia zdjęcia
Co ciekawe, niektórzy badacze pisma (czytacze szarawych zdjęć) interpretują pas jako niebieski
Spróbuję się posiłować z tym pasem. Będzie okazja odkurzyć mój wypasiony pistolecik do fukania, którego z chytrości nie używam
(do papierków używam chińczyka ).
I zaspokoić ciekawość co z tego wyjdzie.
Co ciekawe, niektórzy badacze pisma (czytacze szarawych zdjęć) interpretują pas jako niebieski
Spróbuję się posiłować z tym pasem. Będzie okazja odkurzyć mój wypasiony pistolecik do fukania, którego z chytrości nie używam
(do papierków używam chińczyka ).
I zaspokoić ciekawość co z tego wyjdzie.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
No i ten pas jest szerszy niż to co na sterze i stateczniku. GPM powinien wydać erratę choćby jako pdf.
Pas na oklejce oprofilowania wydaje się ok, co do szerokości (wysokości). Na sterze i stateczniku jest za wąski w stosunku do w/w zdjęcia.
Pobawię się.
Trzeba będzie zamalować jeden rządek nitów, poszerzając pas. Mała strata. To czego można się obawiać, to dobór koloru
Pobawię się.
Trzeba będzie zamalować jeden rządek nitów, poszerzając pas. Mała strata. To czego można się obawiać, to dobór koloru
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Rozważ pomalowanie całego pasa na nowo. Nie będzie problemu z doborem koloru. Dodatkowym plusem będzie zamaskowanie łączeń oprofilowania na przejściu kadłub - statecznik.
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI