Tempest pisze: ↑ndz lut 18 2024, 14:40
wklejanie elementów wnętrza wymagać będzie zastosowania podobnych technik jak budowanie żaglowców w butelkach
Ja będę miał tutaj zdecydowanie więcej miejsca, ale zasada będzie Pi x drzwi podobna tj. budowa i wykończenie poszczególnych części na zewnątrz - potem montaż w środku po kawałku.
Zakończyłem odwierty. Wszystkie niezbędne "dziury" zrobione, ale nad krawędziami będę jeszcze pracował. Tych dwóch odsłoniętych placków na spodzie nie wycinałem. W takiej jak są postaci pomogą mi się zorientować później w trakcie budowy powierzchni modelu. To są miejsca pod montaż kopułki osłaniającej mocowanie przedniej goleni w kadłubie i klosz lampy "ufo" .
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przygotowaniem wnętrza kabiny pod montaż wyposażenia. Widać, że trzeba coś z tym zrobić bo ząbki sklejek są aż nadto widoczne. Nie będę tego spiłowywał, bo osłabię konstrukcje. Nie chcę chyba także dokładać papierowej wyściółki, żeby nie budować niepotrzebnej grubości ścianek. Wymyśliłem sobie tynkowanie ścian szpachlówką od Tamiyi. Zrobiłem eksperyment na nieudanym fragmencie kaduba, ale nie w pełni wykończonym co do lakierowania itp.
Na razie dowiedziałem się kilku rzeczy:
1. Strasznie to śmierdzący wynalazek. W chwilę po otwarciu tubki i pociapaniu próbki była przy mnie Żona z żądzą mordu mojej osoby w oczach. W mieszkaniu tego nie użyję, ale OK.
2. Ładnie się integruje z papierem i co ważne nie rozkleja "kompozytu" karton/BCG, a nawet lekko go wzmacnia i usztywnia.
3. Widać, że trzeba będzie kilka razy pociągnąć i szlifować bo szpachlówka siada - zmniejsza objętość po odparowaniu smroda.
4. Ładnie przyjmuje wodny lakier z pędzla, którego nałogowo używam do fiksowania powierzchni.
I tu mam pytanie do obeznanych z tym specyfikiem - w papierowej materii. To czego nie wiem - to jak to może wpłynąć na lakier akrylowy lub Paraloid B72 (żywica akrylowa), które siedzą w i na papierze. Czy mogę się czegoś spodziewać "z mańki" jak tym wypacykuje wnętrze kabiny? Czy na coś warto zwrócić uwagę? Jak macie jakieś uwagi w tym kontekście - to zapodajcie poproszę.
Pozdrowionka!