Dichlorometan nie robi wyplywek. Jest bardzo rzadki - laczysz sklejane elementy na sucho, po czym spoine dotykasz koncem pedzelka zamoczonego w dichlormetanie. Substancja samoczynnie wplywa do spoiny i trwale skleja plexi (nota bene polistyren tez). Zasada podobna, jak przy stosowaniu klejow typu extra thin do modeli plastikowych. Dichlorometan powinien byc dostepny w sklepach zaopatrzenia architektow - jest powszechnie uzywany przy buodowie modeli architektonicznych. O tym juz chyba kiedys, gdzies tutaj pisalem...
[R/G] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Jarek M
Ja tylko się zamelduję, bo choć nic nie piszę to oglądam z zachwytem
Robota pierwszorzędna!
Robota pierwszorzędna!
Koniec budowy zbliża się sążnistymi krokami.
Przybył flagsztok rufowy:
I maszt na gotowo:
Już tuż tuż:
Pozostaje zrobić docelową podstawkę. I jeszcze ze sześć uchwytów na burtach majaczących na zdjęciu maszyny. Przypuszczam, że mogły służyć do mocowania jakichś odbojnic, ale to tak se gdybam. Z części przewidywanych przez wycinankę pozostała czterołapowa kotwica. Na planie z Modelarza nie jest pokazana. Tak to wygląda:
Kotwica na rysunku mocowana grawitacyjne
One sE ot tak leżały? Przecież to lekkie było. W sumie to nie jestem jeszcze pewny czy ją robić.
Przybył flagsztok rufowy:
I maszt na gotowo:
Już tuż tuż:
Pozostaje zrobić docelową podstawkę. I jeszcze ze sześć uchwytów na burtach majaczących na zdjęciu maszyny. Przypuszczam, że mogły służyć do mocowania jakichś odbojnic, ale to tak se gdybam. Z części przewidywanych przez wycinankę pozostała czterołapowa kotwica. Na planie z Modelarza nie jest pokazana. Tak to wygląda:
Kotwica na rysunku mocowana grawitacyjne
One sE ot tak leżały? Przecież to lekkie było. W sumie to nie jestem jeszcze pewny czy ją robić.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
A tam, ulepiłem jednak tę kotwicę.
Choć dalej nie wiem jak ją zamocować Może jaką linę rzucę na pokład.
Choć dalej nie wiem jak ją zamocować Może jaką linę rzucę na pokład.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Motorówka mała więc kotwica mała i lekka. Może jakieś uchwyty szybkiego demontażu. Coś jak na Samarytance tylko oczywiście delikatniejsze?
Tak. Długość motorówki - 12,5 m, to kotwica była pewnie kilkukilogramowa. Pewnie mogła być przechowywana w luku.
W każdym bądź razie tak to zrobiłem:
No i koniec:
Wieczne odpoczywanie:
I porównanie z Samarytanką:
W każdym bądź razie tak to zrobiłem:
No i koniec:
Wieczne odpoczywanie:
I porównanie z Samarytanką:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Re: [R/G] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Witam.
Gratuluję zbudowania kolejnego ładnego modelu, tak tradycyjnie na koniec zawsze pada pytanie, więc pytam, co następne?
Gratuluję zbudowania kolejnego ładnego modelu, tak tradycyjnie na koniec zawsze pada pytanie, więc pytam, co następne?
Świetnie wykonany model a podstawka z podłożem dobrze komponują się z modelem.
Gratulacje.
Gratulacje.
Piękne, czyste, precyzyjne klejenie. I efekt końcowy - tylko podziwiać.