[R] An-14 - Orlik - skala 1:33
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- bestialsko
- x 117
Re: [R] An-14 - Orlik - skala 1:33
Hi,
Sama impregnacja cyjanoakrylem według mnie da niewiele. Przecież dojdą jeszcze ciężkie skrzydła. Ja od wielu modeli takie widelce ogarniam tak: Boczne części pogrubiam o jedną grubość kartonu, wycinam rowek i wpasowuję tam drut stalowy 0,4mm (An-181) lub pogrubiam o dwie grubości kartonu, wycinam rowek i wpasowuję misternie powyginany spinacz do papieru - ok. 0,8mm. Iglakiem można spiłować drut do płaskości. Poniżej dwa zdjęcia z Ka-29 tego samego autora:
Piszesz, że masz skany - to przeróbka na widelec na drucie na tym etapie jest możliwa.
Sama impregnacja cyjanoakrylem według mnie da niewiele. Przecież dojdą jeszcze ciężkie skrzydła. Ja od wielu modeli takie widelce ogarniam tak: Boczne części pogrubiam o jedną grubość kartonu, wycinam rowek i wpasowuję tam drut stalowy 0,4mm (An-181) lub pogrubiam o dwie grubości kartonu, wycinam rowek i wpasowuję misternie powyginany spinacz do papieru - ok. 0,8mm. Iglakiem można spiłować drut do płaskości. Poniżej dwa zdjęcia z Ka-29 tego samego autora:
Piszesz, że masz skany - to przeróbka na widelec na drucie na tym etapie jest możliwa.
Pzdr.
BES.
BES.
Przepiękne kształty ma ta maszyna.
Podziw kobiet i zazdrość mężczyzn.
Będzie super model.
Podziw kobiet i zazdrość mężczyzn.
Będzie super model.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Pełna zgoda.gk pisze:Przepiękne kształty ma ta maszyna
Ty bym polimeryzował Czy robiłeś jakąś ankietęgk pisze:Podziw kobiet
- Heinrich Kosmala
- x 169
No to startujemy ankietę, mnie się też bardzo podoba...
Piekny samolot i bardzo porządna robota Messer !
Model dawno skończony, nawet zaliczył dwa konkursy - najwyższa pora dokończyć relację. W związku z małą ilością czasu w sierpniu i chcąc zdążyć z modelem na konkurs w Przeciszowie, postanowiłem przerwać relację, aby maksymalnie wykorzystać każdą wolną chwilę na sklejania. I od tego momentu zaczęły się schody. O ile szkielety gondol silnikowych nie sprawiły problemów, to szkielet centropłatu, zewnętrznych części skrzydeł oraz lotek i klap to już inna bajka. W każdym z wymienionych przeze mnie powyżej szkieletów dżwigary były za długie od 1 do 2 mm. Myślałem, że ja coś robię źle, ale kolega prowadzący relację na facebooku i używający wręg laserowych miał te same problemy. Na zdjęciach poniżej widać jak za długie były szkielety.
Do wycinania wręg klap szczelinowych zrobiłem sobie taki przyrząd jak poniżej:
Następnie - schody wejściowe do przestrzeni pasażerskiej.
Tutaj widać kołpaki śmigieł, które sklejałem po raz pierwszy przy pomocy przyrządu widocznego na zdjęciu - świetne ułatwienie przy sklejaniu listków:
Na ostatnim zdjęciu - moje wzmocnienia łopat śmigła - projekt niczego nie przewiduje.
Do wycinania wręg klap szczelinowych zrobiłem sobie taki przyrząd jak poniżej:
Następnie - schody wejściowe do przestrzeni pasażerskiej.
Tutaj widać kołpaki śmigieł, które sklejałem po raz pierwszy przy pomocy przyrządu widocznego na zdjęciu - świetne ułatwienie przy sklejaniu listków:
Na ostatnim zdjęciu - moje wzmocnienia łopat śmigła - projekt niczego nie przewiduje.
Ostatnio zmieniony pt lis 01 2024, 20:30 przez messer, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz pora na galerię końcową - na jej wykonanie po skończeniu budowy modelu też za bardzo nie miałem czasu, pora to nadrobić. Podsumowując - model bardzo trudny w budowie, zwłaszcza, że instrukcja jest trochę uboga w rysunki, opis niekoniecznie wszystko wyjaśnia. Skończyłem go, chociaż podczas budowy skrzydeł miałem ochotę zaprzestać budowy - na zdjęciach widać brzydką krawędź natarcia skrzydeł, a osoby oglądające model na konkursach na pewno zauważyły miejscami zapadnięte pokrycie skrzydeł. Ale mimo wszystko cieszę się, że go mam.
Jeszcze jedno - trochę za późno znalazłem dwie takie galerię, które mogą pomóc innym chętnym w budowie:
https://igor113.livejournal.com/967671.html
https://igor113.livejournal.com/1824785.html
A teraz kilka zdjęć gotowego modelu:
Jeszcze jedno - trochę za późno znalazłem dwie takie galerię, które mogą pomóc innym chętnym w budowie:
https://igor113.livejournal.com/967671.html
https://igor113.livejournal.com/1824785.html
A teraz kilka zdjęć gotowego modelu:
Świetnie wyszedł, zazdroszczę wytrwałości w budowie dzięki której model został ukończony pomimo tych błędów w jego projekcie.