A próbowałeś takie krawędzie przed obróbką nasączyć trochę BCG? Kiedy jest świeży, czyli dość płynny to dość mocna wnika w papier i go utwardza ale inaczej niż SG nie usztywnia tak by utrudnić jego kształtowanie. Mi to zdawało egzamin przy szlifowaniu krawędzi. Może mieć znaczenie to iż gro moich dawnych doświadczeń to stary Mały Modelarz. Nie pamiętam czy robiłem coś takiego z PZL-11 z nowego wydania.
[R] Jelcz-Berliet PR-100 (Modelik 1:25)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Jelcz-Berliet PR-100 (Modelik 1:25)
W budowie: Halny;
Tak, próbowałem. Efekty dalej nie były satysfakcjonującePiterski pisze: ↑pn paź 28 2024, 12:33 A próbowałeś takie krawędzie przed obróbką nasączyć trochę BCG? Kiedy jest świeży, czyli dość płynny to dość mocna wnika w papier i go utwardza ale inaczej niż SG nie usztywnia tak by utrudnić jego kształtowanie. Mi to zdawało egzamin przy szlifowaniu krawędzi. Może mieć znaczenie to iż gro moich dawnych doświadczeń to stary Mały Modelarz. Nie pamiętam czy robiłem coś takiego z PZL-11 z nowego wydania.
W takim razie będę musiał kiedyś spróbować twojej metody.
W budowie: Halny;
Budowa cz. 11.
Mała aktualizacja - powstały kasowniki Z zapasu dorobione rączki
Zaczynam również walkę z mechanizmem otwierania drzwi. Słowo "walka" nie jest użyte przypadkowo
Mechanizm trzymający "fason" drzwi zaprojektowany jest.. hmm Coś tu poszło nie tak.
Nie żebym narzekał Linijka, nóż, dremel, BCG i poprawione
Do następnego
Mała aktualizacja - powstały kasowniki Z zapasu dorobione rączki
Zaczynam również walkę z mechanizmem otwierania drzwi. Słowo "walka" nie jest użyte przypadkowo
Mechanizm trzymający "fason" drzwi zaprojektowany jest.. hmm Coś tu poszło nie tak.
Nie żebym narzekał Linijka, nóż, dremel, BCG i poprawione
Do następnego
Budowa cz. 12.
Powstają powoli drzwi w wersji otwieranej. Po wklejeniu szyb zamaskowane taśmą, aby ograniczyć palcowanie i rysowanie
Krawędzie wygładzone wikolem. W oczekiwaniu na wyschnięcie kleju powstała konsola dowodzenia kierownika Czyli następne pudełko Jako, iż zostałem poproszony przez kilka osób o większą ilość zdjęć z procesu budowy pudełek wstawiam co nieco poniżej
Projekt zakłada panel boczny jako zwykłe pudełko, sklejane z jednego elementu:
Jako, że mam problem ze spasowaniem brył w tym modelu więc części zostały rozcięte na kilka kawałków. Bez skracania kilku ścian nie ma możliwości sklejenia tego z sensownym efektem
Krawędzie sfazowane za pomocą dremela
Na krawędzie nałożony BCG:
Po całkowitym wyschnięciu kleju wszystko sklejone w bryłę:
Dodane zostały również drążki i przyciski, żeby troszkę uwypuklić element
Idąc za ciosem został zrobione również mechanizmy dźwigniowe nożne .. Nie mogłem odmówić sobie złożenia kilku elementów w całość
Do następnego
Powstają powoli drzwi w wersji otwieranej. Po wklejeniu szyb zamaskowane taśmą, aby ograniczyć palcowanie i rysowanie
Krawędzie wygładzone wikolem. W oczekiwaniu na wyschnięcie kleju powstała konsola dowodzenia kierownika Czyli następne pudełko Jako, iż zostałem poproszony przez kilka osób o większą ilość zdjęć z procesu budowy pudełek wstawiam co nieco poniżej
Projekt zakłada panel boczny jako zwykłe pudełko, sklejane z jednego elementu:
Jako, że mam problem ze spasowaniem brył w tym modelu więc części zostały rozcięte na kilka kawałków. Bez skracania kilku ścian nie ma możliwości sklejenia tego z sensownym efektem
Krawędzie sfazowane za pomocą dremela
Na krawędzie nałożony BCG:
Po całkowitym wyschnięciu kleju wszystko sklejone w bryłę:
Dodane zostały również drążki i przyciski, żeby troszkę uwypuklić element
Idąc za ciosem został zrobione również mechanizmy dźwigniowe nożne .. Nie mogłem odmówić sobie złożenia kilku elementów w całość
Do następnego
Rewelacja ;)
Pierwszorzędna robota. Miło popatrzeć. W czasach gdy modna jest bardzo graficzna waloryzacja modeli szkoda ze ten model jest pod tym względem tak uproszczony.
Ten Berliet wydany własciwie dawno w czasach kiedy tylko GPM robiło walorke i to z róznym skutkiem. Innym wdawnictwom to sie jeszcze nie sniło zwłaszcza Modelikowi którego własciciel z rezerwa zawsze do tego podchodził. Szczerze mówiac kupuje Modeliki dlatego własnie ze sa nie mazane a nie trawie tego mazania w cywilnych obiektach.
Tzw. ślady eksploatacji i brudzenia też mi się nie podobają. Pisząc o waloryzacji miałem raczej na myśli jakieś efekty 3D. To oczywiście takie gdybanie bo jasnym jest że w starych wydaniach nikt o takich rzeczach nie myślał.