Bundy, a teraz już bez jaj, zrób proszę fotkę obydwu dźwigów razem i pokaż tak by można było sobie do woli porównywać. Też mi się wydaje że ten drugi wygląda lepiej. Krawędzie wysięgnika jak "żyletka".
Jeta pisze:zrób proszę fotkę obydwu dźwigów razem i pokaż tak by można było sobie do woli porównywać.
to będzie raczej trudne ponieważ ten pierwszy już jest integralną częścią całości statku, ale macie racje - ten drugi wyszedł znacznie lepiej i teraz tylko tej metody będę się trzymał. Dzięki Sherman
Czy ktoś z sznownych forumowiczów wie z jakiego koloru nici zrobić olinowanie do bomów ładunkowych by najbardziej odpowiadał on oryginałowi ?, mam kolor niebieski, granatowy, szary, beżowy, czarny, biały, żółty, brązowyi czerwony.
W oczekiwaniu odpowiedzi na poprzedni post postanowiłem coś zrobić i korzystając z okazji opisałem sposób wykonania malutkich pokręteł, które występują na początku mojego topicu przy windach.
Do ich wykonania potrzebne będą: igła, cieniutki drucik i uszczelka z zapalniczki jednorazowej.
musimy tę uszczelkę przeszyć na krzyż tym drucikiem
tak to wygląda po obcięciu wystających fragmentów drutu
a taki jest efekt po pomalowaniu
Ostatnio zmieniony sob gru 17 2005, 10:55 przez Tomasz D., łącznie zmieniany 2 razy.
Bundy, takie liny robione są z ocynkowanuch skrętek. Do tego często z rdzeniem nasączonym smarem, który to smar wyłazi na wierzch. Tak więc kolor powinien być ciemno szaro stalowy na pograniczu grafitowego.
Tak na marginesie dodam, że w takich zaworkach od zapalniczek jednorazowych są dwa rodzaje uszczelek: te które ja wykorzystuję na pokrętła prezentowane wyżej mają 4,5 mm średnicy i mniejsze o średnicy 3 mm. Te większe z powodzeniem stosowałem w okrętach 1:200 jako koła ratunkowe, oczywiście po odpowiednim pomalowaniu.