[Dyskusja] Jak wykonać nity?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Dyskusja] Jak wykonać nity?*
Witam...
Pytanie zawarte w temacie.
Pozdrawiam.
Pytanie zawarte w temacie.
Pozdrawiam.
Hmmm róznie sie robi nity,zalezy od modelu,a więc niektórzy robią z ziarenek maku ewentualnie jakiegoś w miare drobnego piasku fajnie wygląda zwłaszcza po pomalowaniu,niektórzy łapią sie za tępy szpikulec i nakłuwają tępą stroną po kartooonie i wychodzą nity,a niektórym ręce opadają jak mają zrobić ponad 1000 nitów i mówią eeee tam może jutro
Mak jest niesymetryczny ;P. Zrobiłem podejście i zrezygnowałem.Kryniooo pisze:Hmmm róznie sie robi nity,zalezy od modelu,a więc niektórzy robią z ziarenek maku
Rozwiązań jest właściwe tyle ilu modelarzy. Kartoniarze punktują karton z drugiej strony. Gdzies na tym forum jest opisane urządzonko zrobione z zębatki od zegarka.
Saburo nity robi tak:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... c&start=30
Tu masz opisy nitów metoda 'plastikową'
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... light=nity
Opisany tam patent z farbą przetestowałem, stosując zamiast farby klej (vide MkIV z załącznika)
Dodam jeszcze swoj patent - igła lekarska zeszlifowana na wycinak, takim ustrojstwem wycinam cieniutkie krążki z cieniutkiego plastiku i kolejną igłą (insulinowka 045) nakładam na model. Potem na to kropelka farby i nit dostaje łepek. Różnymi igłami otrzymuję różne srednice nitów
Pozdrowionka
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
- Wujek Andrzej
- x 2
Nie śmiem broń Boże podważać autorytetu Edmunda , trochę jednak napiszę .
W pierwszych modelach nity wykonywałem kładąc , w miejsce gdzie były przewidziane , kropelki Epidianu / przeźroczyste / , po wyschnięciu wystarczyła również kropelka odpowiedniej farbki ... i już . Przykład na zdjęciu .
Z innych klejów też to podobno można robić lecz klej musi być bardzo gęsty aby sie po powierzchni kartonu nie " rozpełzł " .
Obecnie jednak stosuję krążki wycięte z kartonu przy pomocy wycinaków / 0,5 mm /. W zawieszonej obecnie budowie M 11-39 będzie ich parę ładnych setek ... .
Daje to jednak lepszy trochę efekt , są bardziej okrągłe .
Ziarnka maku nie są takie złe ... tylko dzielenie ich na połówki męczy wzrok .
W pierwszych modelach nity wykonywałem kładąc , w miejsce gdzie były przewidziane , kropelki Epidianu / przeźroczyste / , po wyschnięciu wystarczyła również kropelka odpowiedniej farbki ... i już . Przykład na zdjęciu .
Z innych klejów też to podobno można robić lecz klej musi być bardzo gęsty aby sie po powierzchni kartonu nie " rozpełzł " .
Obecnie jednak stosuję krążki wycięte z kartonu przy pomocy wycinaków / 0,5 mm /. W zawieszonej obecnie budowie M 11-39 będzie ich parę ładnych setek ... .
Daje to jednak lepszy trochę efekt , są bardziej okrągłe .
Ziarnka maku nie są takie złe ... tylko dzielenie ich na połówki męczy wzrok .
- Budowlaniec
mozesz sobie zaznaczyc od spodniej strony na papierze gdzie sa nity , troche wiecej roboty ale sprawdza sie. przykladasz inna kartke do czesci z nitami , rysujesz pionowe linie tam gdzie sa nity , potem z boku tej czesci rysujesz pozioma linie na jakiej wysokosci sa nity. potem mierzysz co ile mm sa owe nity i tak samo je rysujesz od spodu czesci.
Jest prostszy sposób ołówek lub długopis (nie wypisany) przykładamy część do szyby stroną zadrukowaną (na zewnątrz musi być jasno) powinien wtedy być widoczny zadruk i zaznaczamy jeśli nie ,a odpowiedniego światła to przed lampką trzeba sobie radzić. Czasem karton jest trochę grubszy i nie widać w którym to miejscu dokładnie ale jeśli tak się zdarzy to pomoc jest w odpowiedziach powyżej