Diorama Mundzia - Pierwszy element - BMW R-75

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Edmund_Nita
x 8

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Edmund_Nita »

Wiecie co? Znacie Vivita, prawda? Ja go trochę lepiej znam, bo od czasu do czasu się spotykamy. Zauważyłem, że to taki niespokojny duch, ciągle by eksperymentował. Z fotografią też. Zastanawiał się jakby motorek wyglądał na innym tle. No to zrobił parę fotek na zielonym (trawa?):

23. Motocykl 4 Obrazek 24. Motocykl 5 Obrazek

25. Motocykl 6 Obrazek
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:21 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 3 razy.
Edmund_Nita
x 8

To nie koniec eksperymentów Vivita (nie muszę chyba dodawać, że on jest autorem wszystkich fotek, które na forum zamieszczam). Zwrócił mi kiedyś uwagę na to, że Wujek bardzo często robi fotki z niebieskim tłem, i że fajnie to wychodzi. Sam też zaczął wykorzystywać niebieskie tło do swoich zdjęć, co pewnie zauważyliście. W związku z tym chciał zobaczyć jak motórek wyjdzie na niebieskim. Efekt w załączniku.

26. Motocykl 7
Obrazek

No i na zakończenie sesji zdjęciowej fotogeniczny uśmiech jak stąd do Kruszwicy. Ciągle mi ta Kruszwica po głowie chodzi. Ludzie, co tam się działo....!
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:25 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

Edziu ... czuję sie świetnie . :)
Oczywiście widząc postępy i kolejne etapy "przerabiania" modelarza okrętowego na tymczasowo-lądowego / zobaczymy na jak długo , oby jak najdłużej / . Nadal służę pomocą .

Parę drobiazgów które nie sprawią kłopotów :
- po obu stronach baku / te wypukłości / to były nakładki gumowe mające chronić kolana kierującego przed obtłuczeniem , były czarne ,
- pałąk-uchwyt dla obserwatora / czyli tego siedzącego nad tylnym kołem / był w większości obciagany gumą więc też czarny ,
- o filtrze powietrza na baku i innnych takich napisałem Ci maila .

Pozdrowienia Wujkowe . HEJ
Awatar użytkownika
qrchak

Post autor: qrchak »

No tak, chwilę człowieka nie ma, a tu takie coś :shock:
Si vis pacem, para bellum.
Edmund_Nita
x 8

No cześć Wujek. Wiedziałem, że się odezwiesz. Na początek zatem ogromniasty uśmiech, jak stąd do Tych.

W sprawie nakładek i kabłąka, wedle rozkazu.

Byłem na wystawie w Kruszwicy i oglądałem - z Qrchaczkiem zresztą - beemwuszkę kartonową Rajkuba(?) - pyszności. I właśnie zauważyłem te czarne nakładki. O tym, że mają być czarne, w instrukcji Italeri ani słówka.

Co do filtra, to jeszcze szukam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Dzięki za ostatni mail, sporo się wyjaśniło.

Cześć Qrchaczku, widzę jednak, że trochę czasu tam sobie podkradasz, by dać znać, że jesteś z nami. Życzę powodzenia z jednym i drugim (my wiemy o co chodzi, prawda?).

Aha Wujek, zauważyłem na beemwuszce Rajkuba logo BMW na baku (biało-niebieska szachowniczka - czteropolowa, he, he...). Czy faktycznie tak to wyglądało, bo na niektórych, dostępnych w necie, fotkach logo jest jakby zamalowane, a i na filmach, których widziałem ostatnio dość sporo (na kanałach telewizyjnych), też na motórkach nie ma tego kolorowego logo. Co Ty na to?

Uśmiechy dziś motocyklowe,
Ostatnio zmieniony śr maja 19 2004, 12:54 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 2 razy.
Edmund_Nita
x 8

No, doszły kolejne fotki od Vivita. I znowu eksperyment - fotki z różnym tłem. Kurna, ile to zależy od doboru tła. Które tło najfajniejsze?

A tak na marginesie. Widzieliście już nowy wątek Wujka z Jeepem? Jakie tło? Ano niebieskie. Dobrze Vivit wyczaił, he, he....

27. BMW R 75 - 6 Obrazek 28. BMW R 75 - 7 Obrazek

29. BMW R 75 - 2 Obrazek
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:31 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 5 razy.
Edmund_Nita
x 8

Mnie najbardziej przypadło do gustu tło pomarańczowe. Zatem jeszcze parę ostatnich fotek w tym malowaniu. Wiadomo bowiem, że trzeba zgodnie z sugestią Wujka co nieco przemalować, co nastąpi najprawdopobniej dziś wieczorem (czytaj: w nocy, o północy, he, he.....).

30. BMW R 75 - 1 Obrazek 31. BMW R 75 - 3 Obrazek

32. BMW R 75 - 4 Obrazek

Uśmiechy przedprzemalowaniowe, kurna olek,
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:36 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

:) ... Edziu z emblematami to po krótce było tak : w motocyklach wersji wojskowych nieomal niespotykane , w wersjach cywilnych wyjątkiem był brak emblematu .

Zwróć uwage że kolor modelu zależy w znacznym stopniu od koloru tła . Tło niebieskie w części niweluje niekorzystny wpływ żółtego światła słonecznego .

A tło do swoich prezentacji wybrałem niebieskie ... bo Forum jest niebieskie ! Innym też proponuję .

Uśmiechy ponowione po dłuższej przerwie ale takie same hej
Edmund_Nita
x 8

Pozwolisz Wujku, że stwierdzenie: tło niebieskie, bo forum niebieskie, przyjmę z przymrużeniem oka. Jestem przekonany, że jest to wynikiem Twoich eksperymentów z jednej strony, a z drugiej strony Twoim poczuciem estetyki. I niech tak zostanie.

Tak z Qrchaczkiem myśleliśmy, że z tym logo u Rajkuba jest coś nie tak. Bo malowanie miał pustynne (kampania afrykańska), a ja widziałem ostatnio film o tej kampanii, gdzie pokazywali rozładunek sprzętu z okrętu (ale sie rymło) i taka beemwuszka przedefiladowała przed kamerą jak na paradzie i żadnego emblematu fabrycznego nie było.
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Niestety wujaszek ma sporo racji...z niwelowaniem zółtego światła....ale to nie ten dział.....:zeby:
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
ODPOWIEDZ