Początkujący

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Gość

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Gość »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i chyba rzeczywiście sie do nich statosuję. mam upatrzone modele firrmy REVELL. Poza tym troszeczkę już przejrzałem forum i galerię i pytań bedzie coraz więcej. Np. jaki klej? a tak wogóle to jestem pełem podziwu waszych prac. Malowanie to mnie wręcz przeraża (nigdy mi to nie wychodziło). No i boję sie, że pierwsze modele nie bedą się nadawały do zamieszczenia w galerii czyli wyjdą tzw. koszmarki. Tak więc liczę na waszą pomoc krok po kroku. A tak wogóle to gdzie najlepiej kupić dobry klej? Tyle tych sklepów w necie, że nie wiem co wybrać.
Awatar użytkownika
qrchak

Post autor: qrchak »

Klej Revell, taki z metalową igłą na końcu.
A u ciebie w okolicy nie ma jakichś sklepów modelarskich :?: Powinno wyjść taniej niż zakupy przez internet.
Czy się modele będą podobały czy nie, już nie jest aż tak ważne, najważniejsze żeby mieć z tego frajdę :mrgreen:
Si vis pacem, para bellum.
Awatar użytkownika
gulus

Post autor: gulus »

Klej ten nazywa się Contacta Professional i , większe opakowanie, wystarcza na bardzo dużą ilość modeli.
Nie wszystkie modele Revella w 1/72 "trzymają" poziom. Odradzam model Shermana. Polecam całkowicie, całą ich współczesną pancenrkę. Ceny mogą być różne, w zależności od sklepu, ale nie powinny przekroczyć 40 zł.

gulus
Obrazek
Gość

Znalzłem w sklepie Da - Ta 2 pozycje: z iglą 18,50 zł i z mini igłą 12,80 zł. Szkoda, że brak zdjęć i opisu. Nie doczytałem też ile sklep życzy sobie za koszty przesyłki.
Awatar użytkownika
gulus

Oba są prawie tym samym, za wyjątkiem wielkości igły i samego pojemnika na klej.

gulus po zakupie revellowskiego Bibera
Obrazek
Awatar użytkownika
Leliwa

Post autor: Leliwa »

Adamie 79
Kup najnowszy klej Tamyi z zieloną zakrętką, jest jak woda wnika we wszystkie szpary .
Można smarować po wierzchu, nie niszcy plastiku zakrętka z pędzelkiem co jest bardzo wygodne.
Koszt przed unijną podwyżką 15 pln
Nie ma sensu kupować kleju przez internet, za przesyłkę zapłacisz cprawie cenę kleju.
Są kleje w tubkach do smarowania wykałaczką,
w cenie około 2pln
dawny klej Tamyi za 5 pln z pedzelkiem itp.
Idź do sklepu modelarskiego, jeśli nie ma takowego w Twojej miejscowośći, to do Hita i pytaj jak znajdziesz obslugę,
Pozdrawiam Jurek o klej do plastiku
Gość

No teraz to już jestem całkiem skołowany. Mieszkam w maleńkiej miejscowości i do sklepu modelarkiego mam kawałem. Droga tam i z powrotem z pewnością przekroczy koszty przesyłki. Ale mam pewną propozycję. Otóż prosiłbym kogoś z was o zakup dobrego kleju i po prostu przysłaniu mi go pocztą. Myslę, że koszty będą mniejsze niz te które nalicza sobie sklep 9odchodzi opcja za pobraniem). Oczywiście najpierw wysyłam kasę przelewem - brat ma konto w mBanku. Acha jeżli ktoś by sie zdecydował mi pomóc to moze jeszcze jakiś skalpel lub nożyk bo nie mam ochoty pracować żyletką. Jeszcze jedno - trochę tak poczytałem i dowiedziałem się, że niektore elementy aluje sie już w trakcie sklejania. myślicie że na początek malowanie w jednolitym kolorze by wystarczyło?
2Pac

Post autor: 2Pac »

rany boskie czleku! gdziezes sie urodzil i skad ty mieszkasz?
a tak wogole kup se karton! albo polecam polski czolg 7tp jest tani a z tego co pamietam calkiem sie go dobrze skleja i jak polski to byc moze i nawet klej jest w srodku!
Gość

No niestety kleju Revella raczej u siebie nie dostanę ale jeszcze popytam. Dowiedziałem sie tutaj już sporo za co bardzo dziękuję. Ale mam kolejne pytanie. jak wieie nie mam w polbliżu sklepu modelarskiego i znalazlem sklep internetowy gdzie koszty przesyłki wynoszą niezależnie od wagi zawsze 10 zł. Więc chyba jeżeli kupiłbym nieco wiecej t by nie wyszło tak drogo. Oto link: http://jadarhobby.waw.pl/e_portal/c_default.php
I znów kilka pytań, czy ten klej z iglą (jeżeli nie znajdę tego Revella) może być? czy farby Pactra są dobre?
Awatar użytkownika
gulus

Przeczytałem, że masz już upatrzone modele Revella. Najprawdopodobniej jesteś w sytuacji podobnej do mojej. Też nie ma u mnie sklepu modelarskiego, ale jak porozmawiałem z właścicielem sklepu, który ściągnął modele Revella, to ściągnął też klej Revella.

gulus
ODPOWIEDZ