Diorama Mundzia - Pierwszy element - BMW R-75

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Edmund_Nita
x 8

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Edmund_Nita »

Cześć pracy Rodacy. W domu posprzątane, rodzinka wyjechała, zatem koniec opierdzielania się, czas do roboty wracać. Przedstawiam dzisiaj efekt przeróbki motórka, polegającej na usunięciu filtra powietrza ze zbiornika paliwa i umieszczeniu tam schowka na narzędzia. Dlaczego tak się stało, pisałem wyczerpujaco wcześniej i wszyscy wiedzą o co chodzi. Jeszcze raz dzięki za uwagi MaciejowiS, Wujkowi i Rajkubowi, dzięki którym doprowadzono beemwuszkę do stanu właściwego dla okresu lato 1941 roku.
Na fotce widać też, że reflektor już nie wisi w powietrzu dzięki dołożeniu śruby mocującej.
Jeżeli o reflektorze już mowa, to da się zauważyć na nim taki okrągły placek. To miejsce na prędkościomierz. Będę go dzisiaj wieczorkiem robił, ale wcześniej w tym miejscu chciałbym podziękować Rajkubowi za uwagi dotyczące tego elementu wyposażenia. Rajkub zwrócił mi mianowicie uwagę, że na większości zdjęć w internecie beemwuszki mają nie oryginalne prędkościomierze, w większości z białą tarczą. Rajkub podał mi link do strony, gdzie przedstawione są wszystkie elementy składowe motórka, gdzie znalazłem też i zdjatko prękościomierza. Faktycznie nie jest biały. Wręcz przeciwnie, tarcza jest czarna. Również zerowe położenie wskazówki jest nieco inne niż w większości liczników (Rajkub określił, że znajduje się na godzinie pierwszej). A skoro tak, to taką tarczę trzeba wytworzyć. Tarczę przedstawiam w załączniku.

BMW - licznik Obrazek 34. BMW R 75 - 8 Obrazek

cdn...
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:52 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 4 razy.
Edmund_Nita
x 8

Muszę jeszcze napomknąć o zadaniu domowym zadanym przez Wujka Andrzeja. Dotyczyło ono malowania nakładek gumowych na zbiorniku paliwa i dorobieniu śruby motylkowej przy kierownicy. Jeżeli chodzi o malowanie nakładek, to zadanie domowe odrobione, co widać na załącznikach. Na marginesie zauważam, że Wujek - szczwany lis - wcale nie mówił, że mam te nakładki malować. Mówił tylko, że one były czarne. Pewnie chciał sprawdzić czy pomaluję, czy nie. Ale Mundziu też nie w ciemię bity i wiedząc, że Wujek jest sędzią modelarskim (ostatnio wydało się, że czasami głównym), który lipy by nie odpuścił, wziął i zadanie domowe odrobił. Jeżeli chodzi o "motylka", to też zadanie domowe odrobi dziś wieczorem (fotka motylka w załączeniu).

35. BMW R 75 - 9 Obrazek 36. BMW R 75 - 10 Obrazek

Motylek Obrazek

Motórkowy uśmiech wszystkim kibicującym,
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 21:57 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

Ty Edmund nie bądź taki drobiazgowy bo , jak tak stanąć z boku i popatrzeć uważnie to , można odnieść wrażenie że się dwa "dziadki" motylkami i zadaniami domowymi na stare lata zabawiają ... :haha:

To wyżej - żart oczywisty . :spoko:

Co do nakładek na bak i " motylek " / amortyzator cierny układu kierowniczego / , wystarczy pojeździć z "pełną osadą" po leśnych wertepach modelem w skali 1 : 1 ... i już wiadomo po co one są .

A propos . Co zazwyczaj "lejesz do baku" ? ... :chytry:
Edmund_Nita
x 8

Zależy od tego, co nazywasz "bakiem", he, he.... Od Pb 95 do Tyskie full light, he, he...

P.S.: Lubię odrabiać Twoje zadania domowe.

Wiesz jaki uśmiech,
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

:) ... wiem . Etylinowy . Ja na "Strongu" najdalej zajeżdżam . Pozdrowienia Edmundzie .
Edmund_Nita
x 8

Aha Wujek, proszę o nie zadawanie juz zadań domowych do motórka. Prośbę uzasadniam koniecznością wygospodarowania nieco czasu i dokończenia mojego Mers-el-Kebir, Batorego i Aurory. W międzyczasie ruszymy z Kubelwagenem i tankiem i wtedy będziesz mógł sobie na mnie użyć do woli. OK?

Pozdrowienia dla całej Trójki,
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Nie będę używał . Tylko pomagał . O .
Edmund_Nita
x 8

Witam ponownie w wątku motórkowym. Nastąpi graficzna prezentacja odrobionej pracy domowej. Fotka pierwsza: pomiędzy korkiem wlewu paliwa i kierownicą dołożono słynny Wujkowy motylek wycięty z blaszki mosiężnej przy pomocy nożyka Olfy AK-3 i przyklejony Super-Klejem gęstym. Fotka druga: na reflektorze dołożono szybkościomierz wydrapany na papierze uprzednio pomalowanym czarnym Humbrolem (muszę sprawdzić wersję z czarnym tuszem, który lansuje Wujek) i na końcu potraktowany kropelką błyszczącego bezbarwnego Humbrola. Fotka trzecia: zbliżonko. To tyle na dzisiaj.

37. BMW R 75 - 11Obrazek 38. BMW R 75 - 12 Obrazek

39. BMW R 75 - 13 Obrazek

Uśmiech motylkowy, mimo że pogoda do bani,
Ostatnio zmieniony śr cze 22 2005, 22:03 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
qrchak

Post autor: qrchak »

:spoko:
Si vis pacem, para bellum.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

:spoko: "... wydrapane na papierze kredowym ..." itd. Edmundzie .

Chodzi o to że jeśli nie ma warstwy kredy to w czasie drapania moga powstawać "zadziory" .
W przypadku papieru kredowego zdrapujemy "czarne" z warstwą kredy.
Tusz dlatego że łatwiej go zdrapać .

Dlatego lansuję bo to łatwe . Uśmiechy też .
ODPOWIEDZ