PT-91 TWARDY (Erawa) vs T-72M1Z
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
PT-91 TWARDY (Erawa) vs T-72M1Z
Tak sobie pomyslalem , ze czas zabrac sie za cos , co sobie zawsze obiecywalem. Nie jestem fanem pancerki ale lubie cos tam sobie z tego zrobic w przerwie pomiedzy kolejnymi modelami lotniczymi.Wiedzialem juz z gory , ze na jednym modelu sie nie skonczy i aby sie to czegos trzymalo wybralem sobie jako temat pojazdy LWP i ZSSR . Moze nie wszyscy lubia wschodni sprzet ale ja sadze , ze cos w nim jest.Pare modeli juz sie uzbieralo , pare czeka w kolejce.Jednym z nich jest wlasnie PT-91.Wiadomo, ze nie ma takiego modelu w 35-ce ale istnieje konwersja zywiczna z ModelKrak.Niestety w wielu miejscach jest juz nieosiagalna.Poprosilem Pawla aby popytal i zobaczymy czy zastosuje wlasnie ta konwersje czy bede musial dzialac sam.Jako podstawe wybralem model Zwezdy T-72A.
Ostatnio zmieniony pn lis 01 2004, 2:18 przez Okonek, łącznie zmieniany 3 razy.
Na poczatek popelnilem juz cale podwozie ,zawieszenie i kola .Tutaj chyba nie przeprowadzono modernizacji Najgorsza czynnoscia bylo malowanie gumowych okladzin ( a moze inaczej to sie nazywa) na kolach ale mam to juz za soba
Ostatnio zmieniony ndz gru 21 2003, 23:21 przez Okonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gasienice juz pomalowane .Uzylem stalowego metalizera .Przetarlem je po wyschnieciu w miejscach po ktorych biegna gumowe obrecze wacikiem aby uzyskac efekt tarcia.Co do drugiej strony to , moze macie jakies pomysly jak to pomalowac Jak widac gasienice skladaja sie z paru gotowych segmentow a nie z pojedynczych ogniw
Ostatnio zmieniony ndz gru 21 2003, 23:23 przez Okonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Na modelarskim preclu jakiś czas temu toczyła sie dyskusja, jak powinny wyglądać takie gąsienica. Podsumowując nie pownny być rdzawe, chyba że stoi czołg kilkanaściegodzin. Z tego co pisał czołgista, przejechanie każdej odległości powodowało, że gąsienice od zewnątrz błyszczały się metalicznie. Tutaj na forum też widziałem wojaków, może są wród nas i ci co mieli do czynienia z pojazdami gąsienicowymi?
gulus robiący czołgowe gąsienice jednak trochę z dodatkiem rdzy
gulus robiący czołgowe gąsienice jednak trochę z dodatkiem rdzy
- Marcintosh
- x 8
Z tego co widzialem w czasopismach, to dobry efekt daje pomalowanie na kolor ziemisty, i pomalowanie na srebrno fragmentow ktore maja bezposrednia stycznosc z podlozem. Sa tez do kupienia specjalne proszki majace udawac piach albo ziemie. Po zagruntowaniu podkladem w kolorze rdzawym, obsypuje sie to na mokro takim proszkiem, otrzepuje z nadmiaru, przejezdza papierem po zewnetrznej i maluje cienkim pedzelkiem na srebrno jak wyzej.
- Marcintosh
- x 8
Ten model posiada obie wersje kol. Ja zamontowalem 8-ki bo na to akurat zwrocilem uwage. Nie ma tego w opisie ale cos mi nie pasowala ich ilosc
Ostatnio zmieniony śr cze 25 2003, 2:14 przez Okonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gasienice juz pomalowane i zamontowane. Dziekuje wszystkim za podpowiedzi co do malowania !!! Postanowilem , ze tylko czesci stykajace sie z twardym podlozem beda sie blyszczec. Za pomoca pedzelka nanioslem na te miejsca matt aluminium. Zajelo mi to 3 godziny pracy . O mocowaniu gasienic na kolach juz nie wspomne
Ostatnio zmieniony ndz gru 21 2003, 23:26 przez Okonek, łącznie zmieniany 1 raz.
W czasie mocowania gasienic przypomnialem sobie , ze kiedys juz cos podobnego robilem . Jakies 3 lata temu popelnilem Dragonowskiego T-80 i tam byl identyczny sposob montazu .W moich zapasach znajduje sie jeszcze model T-72M2 wlasnie z Dragona przewidziany pierwotnie do tej wlasnie przerobki. Niestety odstawilem go na bok ze wzgledu na pancerz jaki znajduje sie na wiezy. Jakie bylo moje zdziwienie po otwarciu pudelka bo zobaczylem to samo. wychodzi na to, ze Zwezda pakuje w swoje opakowania wypraski Dragona Pozniej znalazlem jeszcze stara NTW z 98-o roku z ciekawym artykulem o modernizacjach T-72 z ktorego dowiedzialem sie , ze T-72 modernizowane do standartu PT-91 wygladaja inaczej i nazywaja sie dokladniej T-72M1Z Wpadlem na pomysl aby wykonac oba o ile to mozliwe tylko dalej mam watpliwosci co do tej wiezy z M2 .
Ostatnio zmieniony ndz gru 21 2003, 23:30 przez Okonek, łącznie zmieniany 3 razy.
- Marcintosh
- x 8
Z tego co wiem to ruscy nam odmowili licencji na M2, wiec do dzisiaj trzepiemy ten stary model. Ta wieza od M2 ma okladziny anty-promienne oraz dodatkowe opancerzenie z przodu. W NATO zwane pod nazwa "Super Dolly Parton". Ta wieza od M1, nadaje sie chyba do przerowbki na PT-91. Musisz sie pozbyc peryskopu strzelca i zastapic go peryskopem termooptycznym.
W polskich T-72 i PT-91 jest chyba dodatkowa plyta pancerna z przodu kadluba. Jest on wprawdzie schowany pod pancerzem aktywnym ale na niektorych zdjeciach go calkiem niezle widac. chyba tego nie ma w twoim modelu - chyba ze jest to osobna czesc.
W polskich T-72 i PT-91 jest chyba dodatkowa plyta pancerna z przodu kadluba. Jest on wprawdzie schowany pod pancerzem aktywnym ale na niektorych zdjeciach go calkiem niezle widac. chyba tego nie ma w twoim modelu - chyba ze jest to osobna czesc.