Wakacyjna zabawa forumowiczów
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Zaczynamy druga piątkę pytań. Dziś pytanie z fotografią.
Pytanie nr. 6
Proszę podać nazwę i masę pokazanej na zdjęciu poniżej, niemieckiej bomby kierowanej oraz kiedy została po raz pierwszy użyta (miesiąc i rok). W jaki sposób bomba była sterowana? Jakie są dwie najbardziej udane akcje, w których były wykorzystane (chodzi o 2 okręty wojenne)
Oczywiście odpowiedzi wyłącznie na adres vivit@o2.pl
Pytanie nr. 6
Proszę podać nazwę i masę pokazanej na zdjęciu poniżej, niemieckiej bomby kierowanej oraz kiedy została po raz pierwszy użyta (miesiąc i rok). W jaki sposób bomba była sterowana? Jakie są dwie najbardziej udane akcje, w których były wykorzystane (chodzi o 2 okręty wojenne)
Oczywiście odpowiedzi wyłącznie na adres vivit@o2.pl
No tak wracamy do pytania nr 5, którego autorem jest Alabama
Pytanie dotyczyło pancernika USS Alabama (BB60).
Proszę podać dokładną datę wodowania okrętu oraz podać, kto był jego matką chrzestną ?
Poprawna odpowiedź to :
16 luty 1942 r., Mrs. Lister Hill żona senatora z Alabamy.
Poprawnej odpowiedzi udzielili :
Szydercza Gała +2pkt
Gutor +2pkt
Kopajt +2pkt
Messer +2pkt
Gulus +2pkt
Martez +2pkt
Swinger +2pkt
Łosiu +2pkt
Jeta +2pkt
Balcer +2pkt
Piotr73 +2pkt
Kermeet +2pkt
mDoro udzielił poprawnej odpowiedzi co do wodowania ale podał błędnie matkę chrzestną więc postanowiłem przyznać mu +1 pkt
Odpowiedzi błędnych nie było....
Zawieszona korekta punktowa dla Alabamy to 69% czyli -10 pkt.
Pytanie dotyczyło pancernika USS Alabama (BB60).
Proszę podać dokładną datę wodowania okrętu oraz podać, kto był jego matką chrzestną ?
Poprawna odpowiedź to :
16 luty 1942 r., Mrs. Lister Hill żona senatora z Alabamy.
Poprawnej odpowiedzi udzielili :
Szydercza Gała +2pkt
Gutor +2pkt
Kopajt +2pkt
Messer +2pkt
Gulus +2pkt
Martez +2pkt
Swinger +2pkt
Łosiu +2pkt
Jeta +2pkt
Balcer +2pkt
Piotr73 +2pkt
Kermeet +2pkt
mDoro udzielił poprawnej odpowiedzi co do wodowania ale podał błędnie matkę chrzestną więc postanowiłem przyznać mu +1 pkt
Odpowiedzi błędnych nie było....
Zawieszona korekta punktowa dla Alabamy to 69% czyli -10 pkt.
Pytanie nie jest zbyt dokładne. Skąd mam wiedzieć czy chodzi o pierwsze użycie tego czegoś co jest na zdjęciu w testach czy użycie tego pierwszy raz we walce Po za tym jak mam podać dokładnie 2 okręty, skoro przy użyciu tego czegoś zatopiono nie jeden okręt Mam strzelać A jeśli odpowiem na wszystkie pytania i źle napisze nazwę chodźby jednego okrętu to tracę 2 punkty Twórca pytania mógł bardziej się postarać przy układaniu go, nie jest zbyt dokładne. Pozdrawiam
Jak zauważyliście jestem bardzo liberalny..udzielenie odpowiedzi w połowie dobrej traktuję jako 1 pkt, a nie -2 pkt. Więc proszę nie krytykujcie tylko odpowiadajcie..... dobrze więc zróbmy tak. Ponieważ pytanie skałada się jakoby z pięciu malutkich pytań to za te pytanie jest 5 pkt brak odpowiedzi na którekolwiek podpytanie nie dyskalifikuje a jedynie spowoduje mniej punktów....to taki bonus dla was mam nadzieje że z korzyścią...żeby autor pytania nie był pokrzywdzony to jemu dołożymy średnią zaokrągloną z waszych odpowiedzi pomniejszoną o 2 pkt, których to nie dostał by w normalnym pytaniu.....
np: jeżeli średnia z waszych odpowiedzi wyjdzie 3,7 = 4 -2=2pkt dla autora...myślę że to sprawiedliwe....
np: jeżeli średnia z waszych odpowiedzi wyjdzie 3,7 = 4 -2=2pkt dla autora...myślę że to sprawiedliwe....
no przyszedł czas na kolejne pytanie.
Pytanie nr 7.
Jaki był model kartonowy w numerze 9/2001 Małego Modelarza i w jakich krajach pojazdy z jego rodziny są użytkowane ?
Odpowiedzi proszę wysyłać wyłącznie na adres vivit@o2.pl
Pytanie nr 7.
Jaki był model kartonowy w numerze 9/2001 Małego Modelarza i w jakich krajach pojazdy z jego rodziny są użytkowane ?
Odpowiedzi proszę wysyłać wyłącznie na adres vivit@o2.pl
Wracamy do pytanie nr 6, którego autorem jest Martez.
W pytaniu należało podać nazwę i masę pokazanej na zdjęciu niemieckiej bomby kierowanej oraz kiedy została po raz pierwszy użyta (miesiąc i rok). W jaki sposób bomba była sterowana? Jakie są dwie najbardziej udane akcje, w których były wykorzystane (chodzi o 2 okręty wojenne.
Odpowiedź w/g autora jest następująca :
Jest to bomba kierowana o nazwie Fritz X lub PC1400 X o masie ok.1400-1650kg - zależnie od źródła (głowica bojowa - 320kg). Sterowanie odbywało się drogą radiową przez operatora w samolocie, bomba posiadała w ogonie flarę, która smugą dymu sygnalizowała tor opadania. Opracowano również wersję sterowaną przewodowo (kabel długości 12km) z obrazem na monitorku w samolocie.Pierwsze użycie 29 sierpnia 1943 roku, najbardziej znany zniszczony cel to Roma (9 września 1943r.), zatopiona po trafieniu 2 takimi bombami, ponadto HMS Warspite o mało nie zatonął trafiony jedną taką bombą. Ponadto - trafienia USS Philadelphia, USS Savannah, zatopienie HMS Spartan
Wszyscy którzy odpowiadali udzielili poprawnej odpowiedzi. Tak więc dziś punktowali po +5 pkt następujący uczestnicy :
Szydercza Gała
Gutor
Kopajt
Messer
Swinger
Łosiu
Balcer
Piotr73
Alabama
Kermeet
Dawidsan
Korekta dla Marteza jest 61% co oznacza że zmieścił by się w stawce za -10pkt. Ponieważ pytanie było za 5 pkt i średnia z odpowiedzi wynisi 5,0 to Martez otrzymuje (5,0-2pkt)=3 pkt zgodnie z wcześniejszą obietnicą....
W pytaniu należało podać nazwę i masę pokazanej na zdjęciu niemieckiej bomby kierowanej oraz kiedy została po raz pierwszy użyta (miesiąc i rok). W jaki sposób bomba była sterowana? Jakie są dwie najbardziej udane akcje, w których były wykorzystane (chodzi o 2 okręty wojenne.
Odpowiedź w/g autora jest następująca :
Jest to bomba kierowana o nazwie Fritz X lub PC1400 X o masie ok.1400-1650kg - zależnie od źródła (głowica bojowa - 320kg). Sterowanie odbywało się drogą radiową przez operatora w samolocie, bomba posiadała w ogonie flarę, która smugą dymu sygnalizowała tor opadania. Opracowano również wersję sterowaną przewodowo (kabel długości 12km) z obrazem na monitorku w samolocie.Pierwsze użycie 29 sierpnia 1943 roku, najbardziej znany zniszczony cel to Roma (9 września 1943r.), zatopiona po trafieniu 2 takimi bombami, ponadto HMS Warspite o mało nie zatonął trafiony jedną taką bombą. Ponadto - trafienia USS Philadelphia, USS Savannah, zatopienie HMS Spartan
Wszyscy którzy odpowiadali udzielili poprawnej odpowiedzi. Tak więc dziś punktowali po +5 pkt następujący uczestnicy :
Szydercza Gała
Gutor
Kopajt
Messer
Swinger
Łosiu
Balcer
Piotr73
Alabama
Kermeet
Dawidsan
Korekta dla Marteza jest 61% co oznacza że zmieścił by się w stawce za -10pkt. Ponieważ pytanie było za 5 pkt i średnia z odpowiedzi wynisi 5,0 to Martez otrzymuje (5,0-2pkt)=3 pkt zgodnie z wcześniejszą obietnicą....