Wakacyjna zabawa forumowiczów
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Do tego błędem jest pisanie o NA-40 jako B-25
Był krótszy o 2m, skrzydła miały powierzchnie mniejsza o 1m, piloci nie siedzieli obok siebie (węższy kadłub), masa mniejsza o 2-3 tony, kabina wystawała nad kabiną, skrzydła proste. Projektując NA-62 po prostu wykozystali doświadczenia z konstrukcji NA-40. NA-40 nie brał udziału w przetargu Powiększyli samolot i jak dla mnie to nowy samolot (w przetargu brały udział NA-62, B-23 Dragon Douglasa, P23 Stearmana i martin 179 - przyszły Marauder)
Jak więc widać nie można wierzyć źródłom :)
Był krótszy o 2m, skrzydła miały powierzchnie mniejsza o 1m, piloci nie siedzieli obok siebie (węższy kadłub), masa mniejsza o 2-3 tony, kabina wystawała nad kabiną, skrzydła proste. Projektując NA-62 po prostu wykozystali doświadczenia z konstrukcji NA-40. NA-40 nie brał udziału w przetargu Powiększyli samolot i jak dla mnie to nowy samolot (w przetargu brały udział NA-62, B-23 Dragon Douglasa, P23 Stearmana i martin 179 - przyszły Marauder)
Jak więc widać nie można wierzyć źródłom :)
No tak zaczynamy ostatnią piątkę !!! w tej serii.
Pytanie nr 16
1) Podczas gdy Wojska Amerykańskie lądowały na wyspie Leyte 20 października 1944 r. Siły Japońskie opracowały w międzyczasie operacje o kryptonimie "Sho-go 1". Proszę podać na czym miała polegać ta operacja oraz podać nazwiska dowódców czterech grup na które została podzielona flota Japońska użyta w operacji "Sho-go 1"
Odpowiedzi wyłącznie na vivit@o2.pl z tematem odp. 16 + nick
Pytanie nr 16
1) Podczas gdy Wojska Amerykańskie lądowały na wyspie Leyte 20 października 1944 r. Siły Japońskie opracowały w międzyczasie operacje o kryptonimie "Sho-go 1". Proszę podać na czym miała polegać ta operacja oraz podać nazwiska dowódców czterech grup na które została podzielona flota Japońska użyta w operacji "Sho-go 1"
Odpowiedzi wyłącznie na vivit@o2.pl z tematem odp. 16 + nick
Odnośnie pytania nr 15, którego autorem jest Robert Kroczak.
Pytanie brzmiało :
"2.11.1947r największy ówczesny ośmiosilnikowy samolot wykonał
swój jedyny skok o długości niecałej mili. Podaj nazwę samolotu. ?
Odpowiedź w/g autora jest następująca :
"Hughes H-4 Hercules
Od siebie dodam, że poprawna była także nieoficjalna nazwa SPRUCE GOOSE z wolnego tłumacznia Świerkowa Gęś .
Wszyscy którzy odpowiadali (11 osób) udzielili poprawnej odpowiedzi i przyznaje im po 2 pkt.
Szydercza Gała
Gutor
Kopajt
Messer
Gulus
Łosiu
Jeta
Balcer
Jari
Piotr73
Alabama
Korekta dla Roberta to 61%.
Pytanie brzmiało :
"2.11.1947r największy ówczesny ośmiosilnikowy samolot wykonał
swój jedyny skok o długości niecałej mili. Podaj nazwę samolotu. ?
Odpowiedź w/g autora jest następująca :
"Hughes H-4 Hercules
Od siebie dodam, że poprawna była także nieoficjalna nazwa SPRUCE GOOSE z wolnego tłumacznia Świerkowa Gęś .
Wszyscy którzy odpowiadali (11 osób) udzielili poprawnej odpowiedzi i przyznaje im po 2 pkt.
Szydercza Gała
Gutor
Kopajt
Messer
Gulus
Łosiu
Jeta
Balcer
Jari
Piotr73
Alabama
Korekta dla Roberta to 61%.
Tak przeanalizowałem całą sprawę i myślę, że pomysł Tadzia jest bardzo dobry, aby nie powiedzieć wręcz genialny. Nagradza jest obojętny i karze...wszystko w jednej metodzie. doskonale.....
Postanowiłem uwzględnić tę punktację w podsumowaniu które widzicie w załączniku. Pole korekty (czarne) obejmuje punktację która jest uwzględniona w punktach dla każdego uczestnika....
PS:
Tadziu wielkie dzięki za pomysł...
Postanowiłem uwzględnić tę punktację w podsumowaniu które widzicie w załączniku. Pole korekty (czarne) obejmuje punktację która jest uwzględniona w punktach dla każdego uczestnika....
PS:
Tadziu wielkie dzięki za pomysł...