Ardeny 1944r.Sturmhaubitze 42. Diorama 1/35.
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Nie Okonku miejsca jeszcze mam dosyć, chociaż teraz przymierzam się do zrobienia porządnej przeszklonej gabloty. Za bardzo się to wszystko zaczyna kurzyć. Co do pytania Rooberta – ściana jest wykonana z płyty gipsowej którą można nabyć w każdym markecie budowlanym. Ta konkretnie jest grubości 9,5 mm i już cieńszych nie ma. Do skali 1/35 uważam ze jak najbardziej się nadaje, chociaż jeszcze te 2 - 3 mm mogłaby być cieńsza. Przed wykonaniem detalu trzeba kawałek płytki namoczyć, wtedy bez problemu można z niej usunąć oklejający ją papier. Po tym to już kwestia wykonania faktury ściany, a trzeba ją po prostu wydrapać.
A na zdjęciach widać efekt całodziennej pracy. Na podstawkę jak zwykle nakleiłem kawałeczek styropianu. Na niego naniosłem cienką warstewkę białej gładzi szpachlowej i na nią posypałem zaprawy murarskiej. Czyli postąpiłem tak samo jak w przypadku budowy podstawki pod T 34. Zrobiłem odciski gąsienic i butów. Wcisnąłem drzewko, i trochę „trawy”. Na budyneczku na rogach poprawiłem fakturę muru. Teraz wszystko schnie i już jest gotowe do wstępnego malowania. Ale przed malowaniem zrobimy jeszcze szkielet dachu.
Pozdro
A na zdjęciach widać efekt całodziennej pracy. Na podstawkę jak zwykle nakleiłem kawałeczek styropianu. Na niego naniosłem cienką warstewkę białej gładzi szpachlowej i na nią posypałem zaprawy murarskiej. Czyli postąpiłem tak samo jak w przypadku budowy podstawki pod T 34. Zrobiłem odciski gąsienic i butów. Wcisnąłem drzewko, i trochę „trawy”. Na budyneczku na rogach poprawiłem fakturę muru. Teraz wszystko schnie i już jest gotowe do wstępnego malowania. Ale przed malowaniem zrobimy jeszcze szkielet dachu.
Pozdro
Witam Robert fajny ten fragment budynku, jak tak oglądam kolejne Twoje prace zaczynam nabierać ochoty na zrobienie jakiejś dioramy. A patent z płytą kartonowo-gipsową będę musiał koniecznie przetestować
pozdrawiam
pozdrawiam
Ukończone: M 113 Fitter
-
-
Witam. Wykończeniem budyneczku - z założenia stodoły- na tej dioramie będzie fragment dachu. Zrobiłem już znaczną jego część i zostało mi tylko połączenie dwóch przęseł dachowych i zrobienia podłogi na poddaszu.Deseki to pocięta listewka balsy o grubości ok.1 mm, krokwie natomiast przyciąłem z kwadratowej listewki sosnowej o wym.5 na 5 mm. Krokiewki w szczycie skleiłem na zakładkę dodatkowo wzmacniając je w poziomie deseczką. Od frontu – czy też z boku budyneczku jedno przęsło okleiłem deseczkami zostawiając małe wejście, co często widać na tego typu starych budynkach wiejskich. Resztę przedstawiają zdjęcia.
Pozdro
Pozdro
-
dorób wiatrownice (takie ukośne cieniutkie deseczki, biegnące w płaszczyźnie krokwi - łączące krokwie i usztywniające je) - daszek będzie sztywniejszy, a jednocześnie pojawi się fajny detal. (a jeszcze przy okazji - wszystko będzie zgodne ze sztuką budowlaną)
kryjesz ten daszek strzechą, czy zostawiasz "gołą" konstrukcję?
kryjesz ten daszek strzechą, czy zostawiasz "gołą" konstrukcję?
zapraszam na Forum Historyczne