Siatka na bukszprycie żaglowca - jak??
Moderator: kartonwork
Siatka na bukszprycie żaglowca - jak??
Chciałem dowiedzieć się jaką macie technikę wykonywania siatki na bukszprycie. Najlepiej w skali 1:100. Nie wiem z jakiego zrobić to materiału i jak przykleić do lin oraz dziobu...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dar Młodzieży z GPM'u - uzbrajanie sterówki - 90%...
Pracowałbym dalej tylko czasu brak...
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
I ciekaw jestem jeszcze z jakiego materiału robicie żagle? Prześcieradło, czy coś innego.
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
- Wujek Andrzej
- x 2
Ostatnio zmieniony wt sie 17 2004, 23:24 przez Wujek Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Witkow na żagle najlepszy jest batyst. To takie bardzo cienkie płócienko. Trudno je dostać ale bywa osiągalne. Siatki podbukszprytowe mocowane są najczęściej do olinowania bukszprytu. Tu niestety należy postudiować rysunki i zdjęcia oryginału. Mocowanie to może być bowiem różne dla różnych jednostek.
Wujek przyjmij moje gratulacje za wiele wnoszącą do tematu wypowiedź. Przychodzi mi na myśl przypowiastka o garnku i kotle. Jeszcze raz gratuluję.
Wujek przyjmij moje gratulacje za wiele wnoszącą do tematu wypowiedź. Przychodzi mi na myśl przypowiastka o garnku i kotle. Jeszcze raz gratuluję.
najważniejsze mieć dobre papiery :-))
Hmmm... Chodziło mi bardziej o materiał... Bo, faktycznie, z planów widać, że ma być mocowana do olinowania, ale nie wiem czy przywiązywać nitki, czy wykonać to z jakiejś siatki ze sztucznego tworzywa...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
Mimo tego, że nie popełniłem jeszcze żadnego żaglowca to mam dwie propozycje w tym temacie: pierwszy sposób to zastosowanie siateczki z moskitiery namiotowej - czasem mamy w domach stare namioty przeznaczone na tzw "łatki" lub kupić można w dobrych sklepach sportowych, ważne jest że te siatki są o różnej wielkości oczkach.
Drugi sposób to zastosowanie siatki z odsiewaczy dostępnych w sklepach AGD - jest to takie sitko, które bok ma zrobiony z profilowanej sklejki a dnem jest właśnie taka siateczka, te sita też są w różnych wymiarach i mają siatkę o różnej fakturze oczek - najważniejsze że nie są drogie
Drugi sposób to zastosowanie siatki z odsiewaczy dostępnych w sklepach AGD - jest to takie sitko, które bok ma zrobiony z profilowanej sklejki a dnem jest właśnie taka siateczka, te sita też są w różnych wymiarach i mają siatkę o różnej fakturze oczek - najważniejsze że nie są drogie
A jak jeszcze przytwierdzić to do olinowania?? Przywiązać, czy przykleić??
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
Witam kolegow modelarzy. Jezeli chodzi o zaglowce...ja na przyklad w swoim Darze Pomorza siatke na bukszprycie wykonalem nastepujaco: dorwalem firanke o odpowiedniej wielkosci "kratek" i pomalowalem ja zwykla czarna farba poniewaz w ten sposob dobrze sie wycinala...z szablonu odmierzylem potrzebne wymiary i po wycieciu pomalowalem jeszcze raz ale czarna farba olejna. I gra muzyka...a jesli chodzi o mocowania to sami zobaczcie...pozdrawiam