Przy ostatnim modelu (FW TA152H) działka wykonałem z wykałaczek. Sporym problemem jednak było wykonanie w nich otworów aby faktycznie imitowały lufę. Pomyślałem wtedy, że świetnie do tego celu nadwałaby sie igła lekarska. Nie byłem jednak pewien czy są osiągalne tak duże średnice. Oto co znalazłem. Na zdjęciu igły o średnicach: 1,2 1,6 i 2,1 mm. Rozmiar 1,6 wydaje się byc idealny...
Igły lekarskie o śr. 1,2 1,6 i 2mm
Ostatnio zmieniony śr mar 12 2003, 18:58 przez pszyman, łącznie zmieniany 1 raz.
Świeta prawda ale ja mam ciagle problem z prawidłowym ucięciem igły tak, żeby się nie "sklepała". Ostatnio wykonywałem lufy z cienkiego przewodu elektrycznego z lekko cofniętym drutem tak, żeby w wylocie był otwór utworzony przez izolację.
Witam!
Istnieje bardzo prosty spsób obcięcia igieł. Wystarczy zajrzeć na Konradusa i jest tam opis wykonania piłki do metalu z żyletki. Sposób sprawdzony przeze mnie. Wychodzi idealnie. Otwór zachowuje swój wymiar, wszystko cacy. Pozdrawiam
Swego czasu lufy do karabinów do samochodu pancernego Wz.29 zrobiłem z drutu miedzianego nawiercanego wiertłem 0.5, tak na niewielką głębokość. Było to takieś 15 lat temu. Z tej radości, że udało mi się kupić tak małe wiertła (made in CCCP, kupione w składnicy), wierciłem małe otworki gdzie tylko się dało .
Na dziś tyle, bo idę na .