Podwodny Stawiacz Min "Wilk" (Problem z instrukcją

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderator: kartonwork

Drixx

Podwodny Stawiacz Min "Wilk" (Problem z instrukcją

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Drixx »

Witam
Stronka wporzo dużo interesujących rzeczy i ciekawych ludzi ehehe jednak mam problem i
prosze was o pomoc!! Niedawno zakupiłem sobie kartonowy model "Małego Modelarza" nr
10-11/97 Podwodny Stawiacz Min "WILK" model bardzo ciekawy i ładny (na okładce) mam jednak
pewien problem kiedy zakupiłem model nie miałem w nim kartki z instrukcjami i rysunkiem (rysunkami )
jak poskładac szkielet jeśli ktoś ma instrukcje z tym prosze prześlijcie na maila z góry dzieki
(marcinwaigner@poczta.fm)

Plzz...pomocy hehe dzieki dzieki wielkie dla tych którzy dopomogą
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Model skończyłem, więc instrukcją nie poratuję :(
Jednak kilka rad. Kadłub nie jest najlepiej opracowany. Problemy zaczną się już ze spasowaniem szkieletu. Trzeba dobrze pomyśleć jak poprzycinać, żeby podłużnice i wręgi nie wystawały. Zanim weźmiesz nożyczki lub skalpel złap lepiej za linijkę i pomierz odległości od szczelin montażowych do krawędzi, rozstawy wręg na podłużnicach poziomych i pionowych. Kolory poszycia poprzesuwane są wględem siebie (linia wodna to nie linia a schodki). Dopasowanie oklejek kiosku do szkieletu to niezłe wyzwanie. Trzeba sporo docinać, pasować. Nie jest to najdokładniej opracowany model. U mnie skończyło się na pomalowaniu czarnej lini wodnej i górnej, zielonej części kadłuba w celu zachowania prostych linii. Powalczysz sobie :D
Ale efekt końcowy jest całkiem, całkiem. Jeśli nie sklejałeś wcześniej innych okrętów podwodnych mimo wszystko na początek polecałbym Dzika z MM. Tam wszystko pasuje. Wilk jest całkiem ładny ale wymaga walki (pod koniec miałem jej już naprawdę dość).
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Post autor: pulpetto »

Sklejałem i "Wilka" i "Dzika". Faktycznie z "Wilkiem" jest trochę "zabawy" w dopasowywanie, u mnie też skończyło sie malowaniem kadłuba, żeby linie były równe. Ale poza tym model nie jest bardzo skomplikowany, wymaga trochę cierpliwości np. do dobrego wykonania obracanych (chyba tak się to nazywa) aparatów torpedowych. Poszukam instrukcji, ale nie obiecuję na 100%, bo model sklejałem jakiś czas temu i mogła się gdzieś zawieruszyć.
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
lisu

Post autor: lisu »

Ja nie moge powiedzieć czy jest łatwy czy trudny bo leży on sobie u mnie nie sklejony. Mam go zaskanowanego więc instrukcja poszła wczoraj już do Ciebie. Teraz jak masz już wszystko to możesz sobie go sklejać i miejmy nadzieje, że umieścisz relacje z jego budowy :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam moja przyjaciółke Monisie :)
galwani

Post autor: galwani »

pozwole sobie podpiąć się pod ten topic....
czy ktos sklejal ORP Conrad z MM (1-2/92 chiba).... jesli tak to bardoz prosilbym o jakies uwagi/porady/spostrzezenia :D bylbym bardzo wdzieczny :D (najlepiej na maila lub pw coby nie robic dalej offtopica :P)
pozdrawiam :D
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Sklejałem Conrada i musze powiedziec ze mimo że był to mój pierwszy model po długiej przerwie wszystko oprócz dna które musiałem szpachlowac pasowało prawie idealnie.Gdyby jeszcze papier był lepszej jakości wszystko było by git.Wiec bierz sie do roboty i zamieść nam tu ciekawą relacje ;-)
Kleja cosik cały czos...a raczyj ucza sie klejic
Pozdro...
galwani

Post autor: galwani »

oj...na relacje chyba sie nei odwaze :P
narazie mecze wodnika...wyglada gorzej niz zle ;) ale jakos dam rade :D nawet mam juz patent jak go zmienic zeby przsetal bycwodnikiem a stal sie czyms nieco innym...wtedy niedorobki beda usprawiedliwione przeznaczeniem takiego modelu ;)
powiem tak- wodnik to moj pierwszy okret w zyciu (z kartonu...plastik sie nei liczy)....conrad bylby drugim :)
i jeszcze taka moja mala prosba....jesli ktoś miałby skany conrada...lub mieszka w warszawie i moze mi go zeskanowac...to bylbym wdzieczny za pomoc :) mialbym jakies tam zabezpieczenie na wypadek sknocenia czegos (a to pewnie mi sie przytrafi ;P)

pozdrawiam :D
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Drixx

Dziex lisu :P za instrukcje biore sie za sklejanie jak skończe umieszcze relacje
Drixx

wg. waszej rady zakupiłem Dzika niestety nie było MM tylko Kartnowy Arsenał !! Sklejał jush ktoś z was taki model ?? udzielcie na jego temat jakiegoś info jak sie skleja czy są problemy z brakiem jakiś części itp. i jak ktoś ma fotke gotowego modelu bardzo bym prosił (przydała by sie tesh fota kadłuba ) z góry dziękówa
Kat

Post autor: Kat »

To sa te same modele, a w arsenale jest nawet lepiej wydrukowany, tez go bede niedlodo sklejac.
ODPOWIEDZ