METEOR
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Meteor
Witam wszystkich
Dawno mnie nie było, ale do dziś doginałem na chwałę prezesa.
Od dziś do niedzielnej nocy poumilamy sobi życie. Zastanawie mnie że temat spadł na sam dół i nikt nie wyśmiał tego sklejkowego rżnięcia dziwne Panowie czy WAS też tu nie było
Pozdrawiam
Hi JareK
Dawno mnie nie było, ale do dziś doginałem na chwałę prezesa.
Od dziś do niedzielnej nocy poumilamy sobi życie. Zastanawie mnie że temat spadł na sam dół i nikt nie wyśmiał tego sklejkowego rżnięcia dziwne Panowie czy WAS też tu nie było
Pozdrawiam
Hi JareK
Meteor
Cześć
ten biały glut w mej dłoni to ta wcześniejsza piana odkopana i wyszlifowama teraz po zakompozytowaniu i dwuch warstwach szpachlu.
Ze skorupą kompozytową się slimaczy bo kadłub meteorkowy ma bardzo trudną btyłę i w tej pijance posiałem gdzieś symetrię kadłuba. Na dodatk stępka pod kadłubem sporo komplikuje z formą.
Hi JareK
ten biały glut w mej dłoni to ta wcześniejsza piana odkopana i wyszlifowama teraz po zakompozytowaniu i dwuch warstwach szpachlu.
Ze skorupą kompozytową się slimaczy bo kadłub meteorkowy ma bardzo trudną btyłę i w tej pijance posiałem gdzieś symetrię kadłuba. Na dodatk stępka pod kadłubem sporo komplikuje z formą.
Hi JareK
Meteor
Panowie Katasztrofa
Niestety pomimo stoczonej ogromnej bitwy z kadłubem i formą do meteora poległem. Nigdy nie wykonywałem tak małego kadłuba w kompozytowej technologi może to, a i bardzo trudna bryła kadłuba. Napotkałem takie trudności z które przy większych modelach są nie zauważalne.
Ten kałub, który jest na wcześniejszych fotkach będę kleił dalej. Dziś był ogrom szlifowania i aparatu nie wziołem z sobą, ale jutro to nadrobię.
Hi JareK
Niestety pomimo stoczonej ogromnej bitwy z kadłubem i formą do meteora poległem. Nigdy nie wykonywałem tak małego kadłuba w kompozytowej technologi może to, a i bardzo trudna bryła kadłuba. Napotkałem takie trudności z które przy większych modelach są nie zauważalne.
Ten kałub, który jest na wcześniejszych fotkach będę kleił dalej. Dziś był ogrom szlifowania i aparatu nie wziołem z sobą, ale jutro to nadrobię.
Hi JareK
Zywicielka?
Witam
Tak w tej puszce po prawej to "zestaw naprawczy... ". Żywica poliestrowa w zakręcanejo puszce, z za mały kawałkiem maty jak na tą ilość żywicy, tuba z utwardzaczem i pojemnik, a żeby to rozbałtać; brak bełtaczki. Na takim zestawie w stosunku do sklepu modelarskiego można zaoszczędzić 5 zetasi. Sprawa się rypie przy kadłubach do latających musi być epoksyd. Chyba że mamy tkaniną węglową.
Hi JareK
Tak w tej puszce po prawej to "zestaw naprawczy... ". Żywica poliestrowa w zakręcanejo puszce, z za mały kawałkiem maty jak na tą ilość żywicy, tuba z utwardzaczem i pojemnik, a żeby to rozbałtać; brak bełtaczki. Na takim zestawie w stosunku do sklepu modelarskiego można zaoszczędzić 5 zetasi. Sprawa się rypie przy kadłubach do latających musi być epoksyd. Chyba że mamy tkaniną węglową.
Hi JareK
Meteor
Taaak a teraz cosik o mojej walce z kadłubem Meteora. Po wyrwaniu tego co odzwierciedla kadłub z poiankowego uścisku. Zabeałem się do oszlifowania. Pokryem piankę gipspwym szpachlen bo pory w piance były giganytczne. To z oszczędności. Następnie było "pieczenie" w kuchence w tęperaturze 50 stopni C przez 30 minut. Po wyjęcu i próbie zwichriwanie w zdłuż osi kaduba natychmiast pojawiły się odpryski ruwiutko na wszystkich wręgach. I TU PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH POTENCJALNYCH " POANKARZY". JESLI WYKONUJECIE WYPEŁNIENIE PIANKOWE W KADŁUDACH MUSI BYĆ DODATKOEW PSZYCIE np z maty szklanej. Ta nie miła niespodzianka spotkałe naszego kolegą. http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... art=60Moja rada napisana dla niego jest po niżej. Oczywiścir można zastosować tkaninę czy natę szklaną ale to zwiększy wymiary naszego kadłuba a w dwu setce ma to już znaczenie. No ale wracam do siebie. Przy braku linji teotrtycznych kadłuba sporo ptoblemów napotkałem a żeby jako tako oddać kształy kadłuba. Sporo pomogły mi fotki, które otrzymałem od Okonka. No i to na obecną chwilę wszystko.
Hi JareK
Hi JareK
Ostatnio zmieniony ndz lis 21 2004, 20:28 przez JareK, łącznie zmieniany 2 razy.