ORP Wicher - 1:100 [relacja z budowy]
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Sebastian B.
Ssebitro! Łopatki podkleiłem tekturą grubszą u nasady a cieńszą na końcach(obrzeżach). Wszystkie wygiąłem aby miały kształt lekko półokrągły a nastepnie oblałem klejem cjanoakrylowym i szlifowałem. Po przyklejeniu do osi, miejsca łączeń mocno ocjanoglutowałem i oszlifowałem. Niestety śruby nie mają kształtu idealnie zgodnego z rzeczywistością ale i tak są ładniejsze od tego co można zrobić z wycinanki (wcześniej są zbliżenia śrub).
Przylepiłem stabilizatory i możnaby powiedzieć, że dno jest skończone, gdyby nie to, że tym razem brakło mi farby i nie mogłem skończyć tego ostatecznie. Może dostanę farby w piątek (także do śrub i wałów). No cóż na sylwestra się nie wybieram, więc może coś zmaluję A na narazie niezbyt udane zdjęcia czyli dno dna.
Ostatnio zmieniony śr maja 18 2005, 23:23 przez jhradca, łącznie zmieniany 1 raz.
Malowanie
jhradco,
Drobna rada o malowaniu transparentowymi kolorami: prawie zawsze potrzebuja one farby podkladowej, znanej pod nazwa "prajmer" najczesciej wystepujacej w jasno szarym kolorze o matowej powierzchni. Wowczas jasny czerwony na tym szarym wyglada super odpowiednio czasami juz po dwoch polozeniach. A co do tasm malarskich to zrob test, moga one potrzebowac podgrzania cieplym powietrzem z suszarki do wlosow, aby reaktywowac klej, ktory po jakims czasie wysycha i moze oderwac farbe od powierzchni.
Pozdrowienia,
Piotr
Drobna rada o malowaniu transparentowymi kolorami: prawie zawsze potrzebuja one farby podkladowej, znanej pod nazwa "prajmer" najczesciej wystepujacej w jasno szarym kolorze o matowej powierzchni. Wowczas jasny czerwony na tym szarym wyglada super odpowiednio czasami juz po dwoch polozeniach. A co do tasm malarskich to zrob test, moga one potrzebowac podgrzania cieplym powietrzem z suszarki do wlosow, aby reaktywowac klej, ktory po jakims czasie wysycha i moze oderwac farbe od powierzchni.
Pozdrowienia,
Piotr
- Sebastian B.
"1000 SLOW O MORZU I OKRECIE" autor Z Grabowski i J Wojcicki.jhradca pisze:
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiejś pozycję książkową w stylu leksykon słownictwa okrętowego uwzględniającego techniczne nazwy części okrętów w tym okrętów żaglowych?
To taki zbior wybranych, najczesciej spotykanych w slownictwie morskim terminow.
Moje wydanie to I z 1955 r. Mysle ze sa wznowienia , poniewaz jest to bardzio fajny slownik.
Jeszcze raz Szczesliwego Nowego Roku.
Piotr.