*[Relacja/Samolot] Spitfire Mk I
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Pewnie dlatego, że moja monografia leżała pod ręką, gdyż często do niej zaglądałem.Łosiu pisze:EDIT - Paweł - byłeś szybszy o 3 minuty heh chyba muszę szybciej pisać
Co prawda był rozkaz „... z Sowietami nie walczyć” ale jak widać nie do wszystkich dotarł.
"Orły nie wchodzą na górę po schodach...."
J-311
J-311
- Grzegorz Nowak (W)
Ja nie spotkałem się z przykładami malowania symboli zwycięstw na polskich samolotach we wrześniu 1939 r. Wręcz przeciwnie zamalowywano kadłuby samolotów w brygadzie pościgowej.
Niestety ten Spitfire nie dotarł do Polski. Ale w końcu lipca przed demontażem latał na nim polski pilot mjr Bolesław Orliński. Dopiero w Anglii polskim pilotom dane było walczyć na Spitfire`ach. Na koniec zdjęcia pięknie odrestaurowanego Spitfire MK.Vb BM597 w barwach 317 dywizjonu.
Niestety ten Spitfire nie dotarł do Polski. Ale w końcu lipca przed demontażem latał na nim polski pilot mjr Bolesław Orliński. Dopiero w Anglii polskim pilotom dane było walczyć na Spitfire`ach. Na koniec zdjęcia pięknie odrestaurowanego Spitfire MK.Vb BM597 w barwach 317 dywizjonu.
"Orły nie wchodzą na górę po schodach...."
J-311
J-311