Tiger I INITIAL PRODUCTION + blachy
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Tiger I INITIAL PRODUCTION + blachy
Witam wszystkich
Jestem tu nowym forumowiczem i proszę was o pomoc
Pare dni temu kupiłem Tygrysa z Tamiyi (1/35) Initial (początkowa wersja produkcyja). W sumie jest to mój powrót do modelarstwa którym zajmowałem się jako mały chłopiec Wtedy była to amatorszczyzna, lecz teraz postanowiłem rzucić się na głęboką wodę i wykonać model najlepiej jak tylko potrafię.
Gdy zacząłem szperać po necie natrafiłem na zestawy blaszek o których nie miałem wcześniej zielonego pojęcia I tu chciałbym zadać pierwsze pytanie. Otóż jakie firmy robiące ele. fototrawione byście mi polecili? Które według was są najdokładniejsze?
Drugą sprawą jest to czy blachy do Tygrysa Early (wczesna wersja) będą w pełni pasować do początkowej wersji Tygrysa (nie znalazłem żadnych blaszek do wersji Initial ).
Jeśli któś mógłby wymienić różnice między wersją Initial, a Early byłbym bardzo wdzięczny.
Następną sprawą są gąsienice, które zamierzam wymienić. I tu znowu znalazłem tylko do wersji wczesnej. Czy gąsienice są identyczne w obu wersjach?
Czołg będę malował na dark yellow farbą tamiyi. Jak wykonać efekty zabrudzenia (dark yellow+black?)?
Za wszystkie podpowiedzi wielkie dzięki
Jestem tu nowym forumowiczem i proszę was o pomoc
Pare dni temu kupiłem Tygrysa z Tamiyi (1/35) Initial (początkowa wersja produkcyja). W sumie jest to mój powrót do modelarstwa którym zajmowałem się jako mały chłopiec Wtedy była to amatorszczyzna, lecz teraz postanowiłem rzucić się na głęboką wodę i wykonać model najlepiej jak tylko potrafię.
Gdy zacząłem szperać po necie natrafiłem na zestawy blaszek o których nie miałem wcześniej zielonego pojęcia I tu chciałbym zadać pierwsze pytanie. Otóż jakie firmy robiące ele. fototrawione byście mi polecili? Które według was są najdokładniejsze?
Drugą sprawą jest to czy blachy do Tygrysa Early (wczesna wersja) będą w pełni pasować do początkowej wersji Tygrysa (nie znalazłem żadnych blaszek do wersji Initial ).
Jeśli któś mógłby wymienić różnice między wersją Initial, a Early byłbym bardzo wdzięczny.
Następną sprawą są gąsienice, które zamierzam wymienić. I tu znowu znalazłem tylko do wersji wczesnej. Czy gąsienice są identyczne w obu wersjach?
Czołg będę malował na dark yellow farbą tamiyi. Jak wykonać efekty zabrudzenia (dark yellow+black?)?
Za wszystkie podpowiedzi wielkie dzięki
Z balch to chyba najleprzy ABER , a jak już chcesz zainwestować to dokup jeszcze toczoną lufe metalową. Brudzenie to zależy, czy chcesz robić błoto czy kurz. Błoto to szpachlówka z farbą koloru błota jakie chcesz uzyskać. Kurz to najlepiej pastele albo okurzyć aerografem.
tutaj możesz prześledzić dokładnie wszystkie zmiany jakim podlegał tygrys. różnice między wersją określaną jako "initial" a "early" wbrew pozorom nie będą takie duże - spokojnie możesz stosować te same blaszki, co w moim tygrysie - przy czym pewnie nie będziesz potrzebował błotników, bo w tamyi są ok
zapraszam na Forum Historyczne
Dzięki za info.
Blaszki Abera już są zamówione. Po przeglądnięciu dość dokladnie ofert sklepów internetowych myślę, że to bardzo dobry wybór.
W toczoną lufę zaopatrzę się w późniejszym czasie.
A jeśli chodzi o efekt zabrudzenia, to znalazłem rozwiązanie w postaci pigmentu (afrykańska ziemia MIG PO38) firmy MIG. Kosztuje ok. 17 zł za pojemniczek. Jeśli ktoś miał z tym doczynienia, to komentarz mile widziany. A tu link do strony producenta.
Blaszki Abera już są zamówione. Po przeglądnięciu dość dokladnie ofert sklepów internetowych myślę, że to bardzo dobry wybór.
W toczoną lufę zaopatrzę się w późniejszym czasie.
A jeśli chodzi o efekt zabrudzenia, to znalazłem rozwiązanie w postaci pigmentu (afrykańska ziemia MIG PO38) firmy MIG. Kosztuje ok. 17 zł za pojemniczek. Jeśli ktoś miał z tym doczynienia, to komentarz mile widziany. A tu link do strony producenta.
Fazi, zanim zaczniesz wycinać blaszki, wyginać je i kleić, powiedz jedną rzecz. Czy jesteś przekonany, że dasz radę skleić swój, w sumie, pierwszy model czysto? Bez śladów kleju, bez śladów połączeń poszczególnych elementów (na przykład połówek lufy, bo metalową będziesz miał później). Z zaszpachlowanymi i wyszlifowanymi wypychaczami, dziurkami, mniejszymi większymi (prawie zawsze jakieś się trafią). Czy dasz radę pomalować to czysto, czy wiesz jak, praktycznie, stosuje się suchy pędzel, czy wiesz jak zrobić wash? I wiele, wiele innych technik?
Jeśli tak, to czekam cierpliwie na fotki czołgu.
gulus
Jeśli tak, to czekam cierpliwie na fotki czołgu.
gulus
gulus jeśli chodzi o moje umiejętności modelarskie to nie masz się co zamartwiać. Sporo doświadczenia zdobyłem zajmując się od kilku lat Warhammerem Fantasy Battle. Dla wtajemniczonych zbieram Imperium Takie techniki jak "suchy pędzel", "mokry pędzel" washowanie opanowałem bardzo dobrze. Takie rzeczy jak szpachlówka również nie są mi obce, a ślady keju nie występują wogóle.
Mam tylko obawy co do elementów fotorawionych z którymi nie miałem dotychczas żadnego kontaktu. Jak narazie prace nie ruszyły na dobre ponieważ czekam na paczkę, a druga sprawa to praca i co za tym idzie - mało wolnego czasu.
Pozdro
Mam tylko obawy co do elementów fotorawionych z którymi nie miałem dotychczas żadnego kontaktu. Jak narazie prace nie ruszyły na dobre ponieważ czekam na paczkę, a druga sprawa to praca i co za tym idzie - mało wolnego czasu.
Pozdro