[Dyskusja] Mata OLFA*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Dyskusja] Mata OLFA*
Mam zapytanie. Zastanawia mnie wysoka cena mat do cięcia OLFY. Tak są wspaniałe, że sie tak cenią? Z czego są wykonane i czy w pewnym momencie nie okaże się ze po wycinaniu podłużnic mam dwie maty Link to sklepu http://www.architekci-sklep.pl/sklep.ph ... =&pid=4724 Pozdrawiam
Nieważne z czego ale cięcie na tej macie jest po prostu przyjemnością. Dziś po raz pierwszy użyłem jej bojowo i jestem w szoku. Nie wyobrażam sobie już pracy bez niej. Krawędie cięcia wychodzą idealne. Nie wiem czy inne maty są lepsze czy gorsze bo ja zawsze jak jest coś tańszego i droższego kupuję to droższe (zaletą takiego podejścia jest całkowity brak stresu związanego z płaceniem podatku "belki"). A co do ceny to chyba 30% to cło.
Najświeższe wrażenie z cięcia.
Właśnie złamała mi się końcówka nożyka olfy (dziobanie w tekturze nie wyszło mu na zdrowie) i wziąłem do ręki excela. Ostrze prawie nowe - wydłubałem nim jedynie peryskop w T-55 i wydrążyłem dziurki w jajku w celu wyprodukowania wydmuszki (znooowu święta) i po cięciu został minimalny ślad, tak jakby drobiny papieru zostały wciśnięte w powstałe nacięcie w macie (a taka ładna była, japońska ). Wniosek: albo najlepiej ciąć nożykami olfy albo nożyki muszą być naprawdę ostre.
Właśnie złamała mi się końcówka nożyka olfy (dziobanie w tekturze nie wyszło mu na zdrowie) i wziąłem do ręki excela. Ostrze prawie nowe - wydłubałem nim jedynie peryskop w T-55 i wydrążyłem dziurki w jajku w celu wyprodukowania wydmuszki (znooowu święta) i po cięciu został minimalny ślad, tak jakby drobiny papieru zostały wciśnięte w powstałe nacięcie w macie (a taka ładna była, japońska ). Wniosek: albo najlepiej ciąć nożykami olfy albo nożyki muszą być naprawdę ostre.
Ja też posiadam matę RM-IC-C (30x45 cm) OLFA i jestem bardzo zadowolony. Mata w połączeniu ze skalpelem OLFA AK-3 daje idealnie równe krawędzie no i jest niezastąpiona przy wycinaniu małych elementów, które się po niej nie ślizgają. Mata się zabliźnia ale tylko po cięciu produktami OLFA, po innych nożykach zostają ślady.
Moim zdaniem cena ok 30 zł nie jest zbyt wygórowana za taką jakość.
Moim zdaniem cena ok 30 zł nie jest zbyt wygórowana za taką jakość.
Ja co prawda nie mam maty OLFY tylko zwykłą z Rossmana za pare złotych, ale tnę na niej wszystkim czym się tylko da tj. Olfą, Excelem, nożykiem do tapet itd. I na mój gust wszystko zostawia takie same ślady. Tnie się na niej naprawdę fajnie i zabliźnia się tak jak to opisujecie. A kiedy się zużyje to nie będzie to taki duży problem ;)