Monitor II wojny światowej w budowie

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Piterski
x 6

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Ładnie przedstawiłeś ten szkielet, ale 2mm to chyb faktycznie za dużo przy tej gęstości szkieletu.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
stazi

Post autor: stazi »

Hehe okręt wygląda tak jak Nelson lub Rodney z wyciętymi wieżami A i C. Z ciekawością będę tu zaglądał:-)

życzę wytrwałości
Awatar użytkownika
kadlubek

Post autor: kadlubek »

Dawno nie pisałem, ale prace posuwają się powoli do przodu. Zeszło mi się na poznawaniu GIMP-a, ale jest już pierwszy efekt.
Obrazek
Nie mogę się zdecydować na kolor pokładu, dlatego zamieszczam oba. Dla porównania tak to wygląda w planach:
Obrazek
Ciekawsza wydaje mi się wersja ciemniejsza, zdjęcia nie oddają dokładnie kolorów, ale przypomina to trochę pokład Grafa Spee. Druga chociaż nie jest to jednolity kolor kojarzy mi się , ze starszymi modelami. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, albo wiedzę jak to powinno wyglądać to proszę o komentarz.
Ruszyło też oklejanie szkieletu. Wygląda to tak
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję,że uda mi się trochę szarpnąć robotę. :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
kadlubek

Gdy na spokojnie obejrzałam zdjęcia moich pokładów to zobaczyłem, że odwzorowanie deskowania wygląda tragicznie (jakby namalowane odręcznie). A tak nie jest, w rzeczywistości linie są cienkie i prościutkie. Zawinił aparat albo mój brak doświadczenia w fotografowaniu. Może na skanerze wyszłoby lepiej. :cool:
Obrazek
marek b

Post autor: marek b »

[quote="kadlubek"]Gdy na spokojnie obejrzałam zdjęcia moich pokładów to zobaczyłem, że odwzorowanie deskowania wygląda tragicznie (jakby namalowane odręcznie).
Dla mnie jest OK. :lol:
Marek
Awatar użytkownika
origami

Post autor: origami »

Wygląda interesująco. Deski można lekko zwaloryzować, mam chyba gdzieś nawet deskę, która mogłaby się przydać - jak znajdę to podeślę.
Czy nie warto byłoby zredukować liczbę elementów poszycia dna do minimum? Kształt kadłuba chyba to umożliwia?
Pozdrawiam

W stoczni:USS Wasp CV7 (1:200) - projekt własny
Awatar użytkownika
kadlubek

Pokłady już przykleiłem do szkieletu, wyszło tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz zacząłem oklejać dno, od razu z trzech stron. Jak na razie jestem zadowolony, co prawda środkowe poszycie zrywałem i kleiłem od nowa, ale to tylko dlatego, że wypatrzyłem na zdięciu, że bąbel przeciwtorpedowy ma górną krawędż zaokrągloną, a nie jak wplanach pod kątem prostym.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Już teraz widzę, że końcówka bąbla będzie sporym wyzwaniem :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
kadlubek

Dawno nic nie zamieszczałem, ale prace posuwają się powoli na przód. Oto kilka zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz zabiorę się za burty, planuję rysować je w GIMP-ie i wydrukowanymi oklejać szkielet . Jeżeli będą brzydkie to zostanie mi tylko malowanie pędzelkiem.
Z resztą i tak się zastanawiam, czy dna nie pomaluję, bo żona była łaskawa odkręcić nad okrętem wzburzoną wodę gazowaną. Po wyschnięciu zostały małe plamy :evil: :evil: :evil:
To tyle :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
kadlubek

Żeby wykonać burty, musiałem zrobić pierwszy poziom nadbudówek. Teraz dopiero zaczeła się zabawa, okazuje się,że 1 cm na linijce nie zawsze równa się 1 cm w GIMP-ie. Oczywiście winą należy obarczyć linijkę.
Obrazek Obrazek
Okleiłem również rufę i dziób okrętu. Kamuflaż będzie trójkolorowy, będzie on "zbliżony" do tego z II wojny światowej. Zbliżony dlatego, że każde opracowanie ukazuje trochę inne rozłożenie kolorów, a o samych barwach to wolę nie wspominać.
Obrazek Obrazek
Opracowałem również pokład przykrywający pierwszy poziom nadbudowy, oraz burty, ale ich zdięcia zamieszczę następnym razem. Muszę je dopieścić i dopasować (ach te centymetry :evil: :evil: ). :cool:
Obrazek
marek b

Post autor: marek b »

Ulga, bo myślałem, że z powodu wody model poszedł do kosza a żona została wymieniona. :lol: :lol:
I małe pytanko czy poszycie poniżej linii wodnej drukowałeś czy miałeś karton w takim kolorze?
Prosiłbym także o krótki opis, w jaki sposób projektujesz w GIMPIe czy np. oklejasz (obkładasz) szkielet papierem odrysowujesz kształt a następnie skanujesz i wykonujesz obrys elementu czy masz inny sposób.
Pozdrawiam Marek B
:lol:
ODPOWIEDZ