[Budowa od podstaw] Czołg ciężki PzKpfw VI Tiger I Spät
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Przemek W.
- x 7
- Przemek W.
- x 7
- Przemek W.
- x 7
Wow!
A teraz przyznaj się, gdzie to odlewałeś .
A na serio: czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
A może jeszcze zrobisz "pracujące" zawieszenie ? I ruchome gąski, i obrotową wieżyczkę z silniczkiem, i strzelającą armatę i.... oj, rozpędziłem się...
Brawo Przemek!
A może jeszcze zrobisz "pracujące" zawieszenie ? I ruchome gąski, i obrotową wieżyczkę z silniczkiem, i strzelającą armatę i.... oj, rozpędziłem się...
Brawo Przemek!
Na warsztacie:
7TP - Mirage Hobby - 1:35
Panzer IV F2 - Italeri - 1:35
Wznowiony Panzer IV D - GPM - 1:16
7TP - Mirage Hobby - 1:35
Panzer IV F2 - Italeri - 1:35
Wznowiony Panzer IV D - GPM - 1:16
...i jeszcze Gustlika, Janka, Grigorija, Tomka no i Szarika..... chyba z tego rozpedu pomyliłem T-34 z Tygrysem [/code]Wow!
- Przemek W.
- x 7
Witam!
Dzięki Jeziorek.
Pracujące zawieszenie
Udało mi sie takie stworzyć (testowałem poza modelem)Wahacze amortyzują na wałkach skrętnych.Ale jest problem...nie znam wagi modelu.Gdybym znał, wiedziałbym jak wychylić wahacz, by po postawieniu modelu miały one prawidłowe położenie.Dlatego amortyzowane będą tylko niektóre koła.Część wahaczy będzie przyklejona na stałe.
Piterski- nie ma problemu.Przygotuje materiał i pokaże krok po kroku jak robie wahacze.
Pozdrawiam!
Dzięki Jeziorek.
Pracujące zawieszenie
Udało mi sie takie stworzyć (testowałem poza modelem)Wahacze amortyzują na wałkach skrętnych.Ale jest problem...nie znam wagi modelu.Gdybym znał, wiedziałbym jak wychylić wahacz, by po postawieniu modelu miały one prawidłowe położenie.Dlatego amortyzowane będą tylko niektóre koła.Część wahaczy będzie przyklejona na stałe.
Piterski- nie ma problemu.Przygotuje materiał i pokaże krok po kroku jak robie wahacze.
Pozdrawiam!
- Przemek W.
- x 7
Witam!
Oto jak powstają wahacze
Na początek wykonuję przetłoczenie.Wycinam je przed podklejeniem części wahacza.
Części po wycięciu przetłoczenia podklejam na karton o grubości 0,4 mm.
Następnie wycinam otwory na sworznie i ośki.Po wycieciu nasączam otwory superglue.
Czarna linie oznaczają miejsce nacięcia częsci, by usyskać taki sam profil.
Zaczyna oklejać paskiem cieńkiego papieru jeden bok wahacza.Na zdjęciu widać w jaki sposób to robię
Nastepnie na tym etapie wklejam drugi bok.Oba boki muszą stykać się ze sobą przy końcach, tak by uzyskać odpowiednia grubość brzegu wahacza.
Zamykam całość.Po tym dokładnie nasączam cały wahacz superglue.Następnie w miejscach gdzie ma być profil ścinam żyletką nadmiar papieru.
Teraz delikatny szlif, uzupełnienie ubytków wikolem i malowanie.
Po pierwszej warstwie farby usuwam ewentualne niedokładności i maluje drugi raz.
A tu mała pomoc naukowa
Skala 1:25. wymiary w mm
Pozdro!
Oto jak powstają wahacze
Na początek wykonuję przetłoczenie.Wycinam je przed podklejeniem części wahacza.
Części po wycięciu przetłoczenia podklejam na karton o grubości 0,4 mm.
Następnie wycinam otwory na sworznie i ośki.Po wycieciu nasączam otwory superglue.
Czarna linie oznaczają miejsce nacięcia częsci, by usyskać taki sam profil.
Zaczyna oklejać paskiem cieńkiego papieru jeden bok wahacza.Na zdjęciu widać w jaki sposób to robię
Nastepnie na tym etapie wklejam drugi bok.Oba boki muszą stykać się ze sobą przy końcach, tak by uzyskać odpowiednia grubość brzegu wahacza.
Zamykam całość.Po tym dokładnie nasączam cały wahacz superglue.Następnie w miejscach gdzie ma być profil ścinam żyletką nadmiar papieru.
Teraz delikatny szlif, uzupełnienie ubytków wikolem i malowanie.
Po pierwszej warstwie farby usuwam ewentualne niedokładności i maluje drugi raz.
A tu mała pomoc naukowa
Skala 1:25. wymiary w mm
Pozdro!
Ostatnio zmieniony czw cze 23 2005, 9:19 przez Przemek W., łącznie zmieniany 3 razy.