II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
mi też się podoba ta zabawa, dzięki niej sporo się dowiedziałem ślęcząc w sieci i nad książkami bez takiej motywacji , raczej nie zmusiłbym się do tak dużego wysiłku ....
szkoda tylko że nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie Pana Edmunda ..... moje zasoby modelarza z tych lat nie zawierają informacji o tych zawodach , nie mam kompletych roczników .... ale jeszcze raz "szczelę " - Mirosław Miarka ( raczej nie pamiętał by miał takie tytuły .... ) Kazimierz Ratajczak ....
pozdrawiam Sac
szkoda tylko że nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie Pana Edmunda ..... moje zasoby modelarza z tych lat nie zawierają informacji o tych zawodach , nie mam kompletych roczników .... ale jeszcze raz "szczelę " - Mirosław Miarka ( raczej nie pamiętał by miał takie tytuły .... ) Kazimierz Ratajczak ....
pozdrawiam Sac
Robi się : Zenit HMV 1:250
Ano wiedza jest najcenniejsza, szczegolnie jak nie palic pytan
A ja po "wyznaniu" Sacrebleu wyslalem update do odpowidzi Vivitowi... mam nadzieje ze albo uzna update, albo odpowiedz do _oryginalnego_ brzmienia pytania...
Swoja droga jak na razie mam 4 odpowiedzi, ktore przy roznych zalozeniach sa prawdziwe ;)
A ja po "wyznaniu" Sacrebleu wyslalem update do odpowidzi Vivitowi... mam nadzieje ze albo uzna update, albo odpowiedz do _oryginalnego_ brzmienia pytania...
Swoja droga jak na razie mam 4 odpowiedzi, ktore przy roznych zalozeniach sa prawdziwe ;)
Jesteśmy około 23.00, więc kto miał odpowiedziec pewno to uczynił..zatem kolejne już 19 pytanie.....tym razem z dzidziny jeździmy ale czym....
Co to za samochód ?
Odpowiedzi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
Co to za samochód ?
Odpowiedzi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
Należy się też wam odpowiedź na pytanie nr 18, które jak sie okazało sprawiło kłopot.
Odpowiedź brzmi :
Emir El-Bahr = z arabskiego: pan morza = admirał. Za pierwszego Polaka noszącego tytuł admirała uważa się wiceadmirała Michała STAROSTĘ, który otrzymał go w 1571 roku.
PS:
Padały różne nazwiska. Jednak tamtych odpowiedzi nie mogę zaliczyć.
Na stronach o Marynarce Wojennej wyraźnie napisano kogo się uznaje za pierwszego Polaka noszącego tytuł admirała. Zatem zgodnie z zasadmami rozdzieliłem punkty.
Odpowiedź brzmi :
Emir El-Bahr = z arabskiego: pan morza = admirał. Za pierwszego Polaka noszącego tytuł admirała uważa się wiceadmirała Michała STAROSTĘ, który otrzymał go w 1571 roku.
PS:
Padały różne nazwiska. Jednak tamtych odpowiedzi nie mogę zaliczyć.
Na stronach o Marynarce Wojennej wyraźnie napisano kogo się uznaje za pierwszego Polaka noszącego tytuł admirała. Zatem zgodnie z zasadmami rozdzieliłem punkty.
18 bylo proste
wystarczylo w pierwszej kolejnosci wytlumaczyc co znaczy Emir el-bahr... a potem juz tylko znalezc pierwszego admirala
dzisiejsze bardziej skomplikowane ale tez ciekawe
edit; heh....proscizna ;) poszlo szybko
wystarczylo w pierwszej kolejnosci wytlumaczyc co znaczy Emir el-bahr... a potem juz tylko znalezc pierwszego admirala
dzisiejsze bardziej skomplikowane ale tez ciekawe
edit; heh....proscizna ;) poszlo szybko
Ostatnio zmieniony wt lip 19 2005, 23:06 przez galwani, łącznie zmieniany 1 raz.
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach
mam pytanie
nie żebym się czepiał, bo odpowiedziałem na +2
ale czy to jest odpowiedź na to pytanie?? bo POLSKI admirał a POLAK admirał to 2 różne rzeczy - później byli polscy admirałowie - kontraktowi można powiedzieć - narodowości innej niż nasza (. Tak z ciekawości - to był nasz pierwszy admirał?? Tak z ciekawości...
nie żebym się czepiał, bo odpowiedziałem na +2
ale czy to jest odpowiedź na to pytanie?? bo POLSKI admirał a POLAK admirał to 2 różne rzeczy - później byli polscy admirałowie - kontraktowi można powiedzieć - narodowości innej niż nasza (. Tak z ciekawości - to był nasz pierwszy admirał?? Tak z ciekawości...