II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Kuba:)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Kuba:) »

Ale z kolei żródła angielskojęzyczne jakie znalazłem nazywają pewne wydarzenie ****** (żeby nie było, że podpowiadam) co w dokładnym tłumaczeniu brzmi "przywrócić pływanie" albo "znów upływalnić". Tylko jest jeszcze jeden problem - mniej więcej połowa źródeł podaje jedną datę, druga połowa dzień później, reszta tekstu jest wszędzie niemal słowo w słowo taka sama. I co teraz wybrać??
::Wszystko może trafić szlag. Jednocześnie.
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

to jest konkurs :) nie sądzę żeby ktoś Ci odpowiedział przed podaniem odpwiedzi przez Vivita :)
galwani

Post autor: galwani »

ja chcialem tylko powiedziec....iz nigdzie w zasadach nie jest napisane ze w odpowiedzi maja byc zawarte TYLKO informacje o ktore pyta autor danej zagadki.. ja to interpretuje wten sposob iz jesli wysle nawet 10 dat.. ale każdą dokladnie opisze... i wsrod nich znajdzie sie ta poprawna.. to odpowiedz powinna zostac uznana :) nie ma sensu szukac dziury w calym... wezcie kilka dat ktore moglyby tu pasowac.. napiszcie dokladnie co w danym dniu mialo miejsce... i moim zdaniem powinno byc git :)

to nie totolotek... tutaj komisji gier i zakladow nie ma ;-)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
Nocturne

Post autor: Nocturne »

Właśnie tak zrobiłem :D W odpowiedzi zawarłem 3 daty - wszystkie dokładnie opisane ...
==============================
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
Rogal

Post autor: Rogal »

Witam Was, to ja jestem autorem pytania, przepraszam że dopiero teraz pisze, ale wcześniej nie byłem na forum. A więc nie wiem jakie daty podają źródła internetowe, ja sie opierałem na rysie historycznym pancernika California podanym przy okazji wydania modelu tegoż okrętu. Mam nadzieje że podobne daty znaleźliście w googlach.
PS. Wczoraj odpowiedzialem po czasie, wiec niesłusznie przyznano mi 2 pkt
Kuba:)

Post autor: Kuba:) »

Ja swoje info mam ze strony amerykańskiej MW więc teoretycznie musi być prawidłowa (jeżeli właściwe wydażenie wziąłem pod uwagę). A skoro piszesz że to z wydania to coraz bardziej obawiam się że to nie o to chodziło.
::Wszystko może trafić szlag. Jednocześnie.
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Pytanie nr 25...hmmmm?

W którym roku Gottlieb Dailmer poznał Wilhelma Maybacha i w którym roku rozpoczeli współpracę?

Odpowiedzi wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Odpowiedź na pytanie nr 24...

Pancernik USS California uzyskał pływalnośc opuszczając o własnych siłach dok dnia 7 czerwca 1942 r.

PS: Pod pojęciem "pławalność" rozumie się poruszanie sie o własnych siłach a nie wydobycie na powierzchnię...
zatem komu 2 pkt temu 2....
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotti

Post autor: Piotti »

Dziwna definicja pływalności (taka kartonworkowa):))))) Czyli np. barki pchane - nie posiadają czegoś takiego jak pływalność:) No zrozumiałe bo przeciez nie moga się same poruszać. Chyba ze dryfować. Nooo bardzo poznawcza ta zabawa, bardzo poznawcza:)))))

Zawsze mi się wydawało ze pod pojęciem pływalności rozumie się coś zupełnie innego co nie manic wspólnego z poruszaniem się:))) ale widoczne się myliłem.

A może by tak słownik pojęc uzytych w pytaniach zamieszczać wraz z pytaniem? a nie z odpowiedzią? To taka propozycja tylko:)))))
kl-9

Post autor: kl-9 »

Vivit pisze:Pytanie nr 25...hmmmm?

W którym roku Gottlieb Dailmer poznał Wilhelma Maybacha i w którym roku rozpoczeli współpracę?
A nie chodzi o

Kod: Zaznacz cały

Gottlieb Daimler 
przypadkiem
ODPOWIEDZ