II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vivit

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Vivit »

Dlatego zwracałem uwagę aby pytania nie bazowały na googlach. Chodzi w tej zabawie o to aby wykazać się sprytem poszperać, poczytać, pokombinować może. Z tej okazji na dzisiejszy z pewnością gorący wieczór zapodam pytanie EXTRA BONUSOWE.
Więcej juz nic nie powiem..... :niepowiem:
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

yaa pisze:Jakos znalazlo sie 5 osob, ktore dokopaly sie do prawidlowej odpowiedzi, wiec jednak mozna bylo ;)

Pozdrawiam.
Gdybym nie wysłał swojej odpowiedzi przed Twoja podpowiedzią o nazwisku+roku powstania, to też bym odpowiedział dobrze. :) To turbo było bardzo mylące, ale Twoje uzasadnienie chyba jest dobre.
Awatar użytkownika
kadlubek

Post autor: kadlubek »

Na pytanie nr. 26 nie odpowiadałem, a na 27 się wyłożyłem. Jeżeli można to proszę o korektę. :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
Nocturne

Post autor: Nocturne »

Vivit - czyżby coś w stylu pytania Jety :?: :?: :?: :D :D :D :D :D :D :D :D :D
==============================
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
galwani

Post autor: galwani »

prosze o taka samą korekte jak kadlubek :) to parszywe -2 [z ktorm nadal sie nie zgadzam..a co!] jest w złej rubryczce :)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
uboottd
x 3

Post autor: uboottd »

yaa pisze:Chodzi tak naprawde o koncepcje samego urzadzenia, w ktorym nastepuje zaplon paliwa w mocno zageszczonym srodoiwisku i to jest SEDNO zasady dzialania silnika turboodrzutowego (w odroznieniu od np silnika rakietowego - rowniez odrzutowego).
A jak wedlug Ciebie dziala silnik Diesla ? Ktory oczywiscie nie ma nic wspolnego z turboodrzutowym, ale wedlug tej definicji to jest to samo.

A odpowedzialem prawidlowo, tylko dlatego ze w podpowiedzi powiedziales ze samolot nazywa sie jak pewne zjawisko fizyczne, i na wszelki wypadek dolaczylem do swej odpowiedzi Coande. A tez dalem w odpowiedzi Heinkla.

A, Vivit (albo Ci co odpowiedzieli dobrze niech sie sami przyznaja) moglbys powiedziec ilu z tej 5 podalo wylacznie samolot Coandy jako odpowiedz ?
Awatar użytkownika
yaa

Post autor: yaa »

uboottd pisze: A jak wedlug Ciebie dziala silnik Diesla ? Ktory oczywiscie nie ma nic wspolnego z turboodrzutowym, ale wedlug tej definicji to jest to samo.
No nie, no ale rozmawiamy przez caly czas o silnikach odrzutowych. Wiesz na uparciucha, to silnik spalinowy tez jest silnikiem odrzutowym, bo w wyniku spalania mieszanki tlok jest odrzucany... Wiadomo, ze chodzi o silniki, ktore napedzaja bezposrednio gazami wylotowymi... Mozna by tak dluugo dyskutowac. Bo czy np w smiglowcach sa silniki odrzutowe? Tak naprawde niczym w zasadzie one nie roznia sie od sie samolotowych silnikow turboodrzutowych, z tym ze wal oprocz sprezarki napedza rowniez wirnik... Temat rzeka... Moze jakis oddzielny watek? Juz mi sie nie chce wyjasniac wiecej, bo bym sie zaczal powtarzac... Z tym zaplonem paliwa w zageszczonym srodowisku chodzilo mi o to, ze nie jest tak jak np w rakietach na paliwo stale. Ech, jednak powtorze sie... Gdybym napisal poprostu silnik odrzutowy, to byscie i tak szukali dziury w mojej odpowiedzi twierdza np, ze chinczycy probowali doczepiac swoje fajerwerki do krzesel robiac z nich, co by nie bylo, samoloty odrzutowe (teraz strzelam, bo mi takie cos do glowy przyszlo, abyl podobno jakis kolezka w starozytnych Chinach, co to chcial na krzeselku na Ksiezyc leciec). Kurcze, juz naprawde nie wiem jak mam tlumaczyc...
galwani

Post autor: galwani »

a jakbys stanal po naszej stronie
i udaloby sie ublagac Vivita zeby uznal obydwie odpowiedzi
to zamiast tego -1 moze mialbys nawet +2....
hehe ;-)
prawda prawdą ale interesy to inna sprawa ;-)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
yaa

Post autor: yaa »

Khehe, dobra, tylko nie znam Waszych odpowiedzi... :) Jezeli padla w nich nazwa Coanda, to mysle, ze Vivit powinien je uznac :)
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Założenie pytania dobre, czyli takie żeby google nie wywaliło odpowiedzi w kilku pierwszych zapytaniach. Ale rozumiem, kiedy google nie daja odpowiedzi, ale tutaj wyrzuciło wielokrotnie błedną wg Ciebie.
Rozumiem że można dac pytanie o rzecz, której nie ma w popularnych źródłach i zmusić do szukania głębiej. Ale dałeś takie, na które wszystkie dostepne mi popularne źródła podają błędną odpowiedź. Jakie mam powody im nie wierzyć?? Nie mieliśmy podstaw głębiej szukać.
ODPOWIEDZ