II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Gdybym nie wysłał swojej odpowiedzi przed Twoja podpowiedzią o nazwisku+roku powstania, to też bym odpowiedział dobrze. To turbo było bardzo mylące, ale Twoje uzasadnienie chyba jest dobre.yaa pisze:Jakos znalazlo sie 5 osob, ktore dokopaly sie do prawidlowej odpowiedzi, wiec jednak mozna bylo ;)
Pozdrawiam.
A jak wedlug Ciebie dziala silnik Diesla ? Ktory oczywiscie nie ma nic wspolnego z turboodrzutowym, ale wedlug tej definicji to jest to samo.yaa pisze:Chodzi tak naprawde o koncepcje samego urzadzenia, w ktorym nastepuje zaplon paliwa w mocno zageszczonym srodoiwisku i to jest SEDNO zasady dzialania silnika turboodrzutowego (w odroznieniu od np silnika rakietowego - rowniez odrzutowego).
A odpowedzialem prawidlowo, tylko dlatego ze w podpowiedzi powiedziales ze samolot nazywa sie jak pewne zjawisko fizyczne, i na wszelki wypadek dolaczylem do swej odpowiedzi Coande. A tez dalem w odpowiedzi Heinkla.
A, Vivit (albo Ci co odpowiedzieli dobrze niech sie sami przyznaja) moglbys powiedziec ilu z tej 5 podalo wylacznie samolot Coandy jako odpowiedz ?
No nie, no ale rozmawiamy przez caly czas o silnikach odrzutowych. Wiesz na uparciucha, to silnik spalinowy tez jest silnikiem odrzutowym, bo w wyniku spalania mieszanki tlok jest odrzucany... Wiadomo, ze chodzi o silniki, ktore napedzaja bezposrednio gazami wylotowymi... Mozna by tak dluugo dyskutowac. Bo czy np w smiglowcach sa silniki odrzutowe? Tak naprawde niczym w zasadzie one nie roznia sie od sie samolotowych silnikow turboodrzutowych, z tym ze wal oprocz sprezarki napedza rowniez wirnik... Temat rzeka... Moze jakis oddzielny watek? Juz mi sie nie chce wyjasniac wiecej, bo bym sie zaczal powtarzac... Z tym zaplonem paliwa w zageszczonym srodowisku chodzilo mi o to, ze nie jest tak jak np w rakietach na paliwo stale. Ech, jednak powtorze sie... Gdybym napisal poprostu silnik odrzutowy, to byscie i tak szukali dziury w mojej odpowiedzi twierdza np, ze chinczycy probowali doczepiac swoje fajerwerki do krzesel robiac z nich, co by nie bylo, samoloty odrzutowe (teraz strzelam, bo mi takie cos do glowy przyszlo, abyl podobno jakis kolezka w starozytnych Chinach, co to chcial na krzeselku na Ksiezyc leciec). Kurcze, juz naprawde nie wiem jak mam tlumaczyc...uboottd pisze: A jak wedlug Ciebie dziala silnik Diesla ? Ktory oczywiscie nie ma nic wspolnego z turboodrzutowym, ale wedlug tej definicji to jest to samo.
a jakbys stanal po naszej stronie
i udaloby sie ublagac Vivita zeby uznal obydwie odpowiedzi
to zamiast tego -1 moze mialbys nawet +2....
hehe
prawda prawdą ale interesy to inna sprawa
i udaloby sie ublagac Vivita zeby uznal obydwie odpowiedzi
to zamiast tego -1 moze mialbys nawet +2....
hehe
prawda prawdą ale interesy to inna sprawa
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach
Założenie pytania dobre, czyli takie żeby google nie wywaliło odpowiedzi w kilku pierwszych zapytaniach. Ale rozumiem, kiedy google nie daja odpowiedzi, ale tutaj wyrzuciło wielokrotnie błedną wg Ciebie.
Rozumiem że można dac pytanie o rzecz, której nie ma w popularnych źródłach i zmusić do szukania głębiej. Ale dałeś takie, na które wszystkie dostepne mi popularne źródła podają błędną odpowiedź. Jakie mam powody im nie wierzyć?? Nie mieliśmy podstaw głębiej szukać.
Rozumiem że można dac pytanie o rzecz, której nie ma w popularnych źródłach i zmusić do szukania głębiej. Ale dałeś takie, na które wszystkie dostepne mi popularne źródła podają błędną odpowiedź. Jakie mam powody im nie wierzyć?? Nie mieliśmy podstaw głębiej szukać.