II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Absolutnie nie. Tlok nie jest napedzany sila odrzutu czegokolwiek, tylko cisnieniem w komorze spalania.yaa pisze:Wiesz na uparciucha, to silnik spalinowy tez jest silnikiem odrzutowym, bo w wyniku spalania mieszanki tlok jest odrzucany
Sensownie ;) Znajdz zrodlo podajace dokladna definicje co jest silnikiem turboodrzutowym a co nie i wykaz ze ta definicja odnosi sie do silnika Coandy, a nie wysnuwaj kolejnych teorii na czuja.yaa pisze:Kurcze, juz naprawde nie wiem jak mam tlumaczyc...
Od razu Ci powiem ze "jet engine" moze oznacza dowolny silnik odrzutowy i jest stosowane wymiennie do wszystkich ich typow, wiec samo tlumaczenie zwrotu nie starcza.
Informacja wg Encyklopedii Lotnictwa Wojskowego:
Coanda, samolot doświadczalny z 1910 roku, skonstruowany we Francji przez rumuńskiego konstruktora H.Coandę. Pierwsza na świecie próba zbudowania samolotu o napędzie odrzutowym. Dwupłat, podwozie czterokołowe, konstrukcja drewniana, silnik czterorzędowy Clerget o mocy 37 kW (50 KM), napędzający poprzez przekładnię sprężarkę odśrodkową. Sprężone powietrze połączone z paliwem w komorze spalania wytwarzało ciąg rzędu 216 daN (220 kG).
Dane samolotu:
rozpiętość 10,3m
długośc 12,5m
wysokość 2,74m
powierzchnia nośna 32,7m2
masa całkowita 420 kg
Samolot uległ zniszczeniu podczas lotu próbnego 16 grudnia 1910r. O 30 lat wyprzedził wszystkie późniejsze konstrukcje odrzutowców.
Czy to był jednak silnik turboodrzutowy? Raczej nie. Sprężarkę napędzał bowiem niezależny silnik spalinowy a nie sprzęgnięta z nią turbina. Technika nie toleruje braku precyzji, nawet wtedy kiedy się tylko o niej rozmawia.
Coanda, samolot doświadczalny z 1910 roku, skonstruowany we Francji przez rumuńskiego konstruktora H.Coandę. Pierwsza na świecie próba zbudowania samolotu o napędzie odrzutowym. Dwupłat, podwozie czterokołowe, konstrukcja drewniana, silnik czterorzędowy Clerget o mocy 37 kW (50 KM), napędzający poprzez przekładnię sprężarkę odśrodkową. Sprężone powietrze połączone z paliwem w komorze spalania wytwarzało ciąg rzędu 216 daN (220 kG).
Dane samolotu:
rozpiętość 10,3m
długośc 12,5m
wysokość 2,74m
powierzchnia nośna 32,7m2
masa całkowita 420 kg
Samolot uległ zniszczeniu podczas lotu próbnego 16 grudnia 1910r. O 30 lat wyprzedził wszystkie późniejsze konstrukcje odrzutowców.
Czy to był jednak silnik turboodrzutowy? Raczej nie. Sprężarkę napędzał bowiem niezależny silnik spalinowy a nie sprzęgnięta z nią turbina. Technika nie toleruje braku precyzji, nawet wtedy kiedy się tylko o niej rozmawia.
Wracając do sprawy turboodrzutowa.....po dzisiejszych kamieniołomach wokół domu, miałem czas aby to sobie przemyśleć.....ze względu, że jest to tylko zabawa i ma na celu charakter poznawczo-zagospodarowujący czas, postanowiłem zaliczyć obie odpowiedzi.....co uwzględniłem w tabeli.
Myślę, że czegoś się wszyscy dowiedzieliśmy o tym wydarzeniu.....
to tyle w tej kwesti
Myślę, że czegoś się wszyscy dowiedzieliśmy o tym wydarzeniu.....
to tyle w tej kwesti
Czas na kolejne pytanie...numer 29
W 1942 Amerykanie zdobyli jeden z egzemplarzy udoskonalonego myśliwca A6M2 Model 21 - proszę napisać w jakich okolicznościach do tego doszło oraz z jakiego lotniskowca wystartował ten samolot ?
Oczywiście odpowiedzi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
W 1942 Amerykanie zdobyli jeden z egzemplarzy udoskonalonego myśliwca A6M2 Model 21 - proszę napisać w jakich okolicznościach do tego doszło oraz z jakiego lotniskowca wystartował ten samolot ?
Oczywiście odpowiedzi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
PYTANIE BONUSOWE
"Samolot B-29 został wyprodukowany przez większość ze znaczących producentów zestawów plastikowych, a także wydawców kartonówek. Najczęściej są to modele egzemplarza "Enola Gay", który - dowodzony przez Paula Tibbetsa - zrzucił na Hiroshimę pierwszą w historii bombę atomową. Nazwa tego egzemplarza samolotu B-29 zawdzięczamy matce Paula Tibbetsa, gdyż takie nosiła nazwisko panieńskie. Pytanie brzmi: Jaką nazwę nosił egzemplarz B-29, który zrzucił bombę atomową na Nagasaki i jakie jest pochodzenie tej nazwy?"
Odpowiedzi nadsyłamy na adres zabawa@kartonwork.pl z dopiskiem w tytule "BONUS"
"Samolot B-29 został wyprodukowany przez większość ze znaczących producentów zestawów plastikowych, a także wydawców kartonówek. Najczęściej są to modele egzemplarza "Enola Gay", który - dowodzony przez Paula Tibbetsa - zrzucił na Hiroshimę pierwszą w historii bombę atomową. Nazwa tego egzemplarza samolotu B-29 zawdzięczamy matce Paula Tibbetsa, gdyż takie nosiła nazwisko panieńskie. Pytanie brzmi: Jaką nazwę nosił egzemplarz B-29, który zrzucił bombę atomową na Nagasaki i jakie jest pochodzenie tej nazwy?"
Odpowiedzi nadsyłamy na adres zabawa@kartonwork.pl z dopiskiem w tytule "BONUS"