[Relacja] PzKpfW IV Ausf.h GPM 1:25

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Ozz(rys)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Ozz(rys) »

Kolejny odcinek.
Doszło wyposażenie z tyłu kadłuba. Nie było żadnych problemów z tymi elementami. Jeśli chodzi o ten większy podłużny zbiornik(?) i jego boczne ścianki to obyło się bez ich rozcinania. Za pomocą śliny modelarskiej i paru ćwiczebnych kółeczek jako tako je wyobliłem.

Obrazek Obrazek

Z przodu kadłuba doszły reflektory i pare pomniejszych elementów. I tak nie mam większego pojęcia do czego większość z nich służyła. Jeśli chodzi o to owalne coś na lewym błotniku, za lampami zrobiłem to od podstaw samemu. Najpierw pomalowane aluminium, potem kolorem całości i zeszlifowane w większości do pojawienia się aluminium. Przyznaje, że to bardziej moja fantazja niż jakieś odwzorowanie rzeczywistości. Ciężko było znaleźć jakieś konkretne zdjęcia tego elementu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz parę słów o gąskach. Tym z zestawu ładnie podziękowałem i odłożyłem na bok. Dostałem projekt gąsek od Przemka W. (nie wiem czy bywa na tym forum ale wspomnieć wypada). Dosyć mocno zdetalizowane i siedzenie nad nimi to test dla mojej cierpliwości. Na chwilę obecną mam jakieś 163 ogniwa w większości gotowe. Poniżej zdjęcie kompletnych ogniw przed wikolowaniem (glutem:-)) i malowaniem. Pierwszy raz robię coś takiego i traktuje je jako prototypy, więc wszelkie sugestie co do wykonania mile widziane.

Obrazek Obrazek

I na koniec widok ogólny.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.
Pośród wieści dziwnej treści, czarny dzięcioł z chęcią pień ciął.
Awatar użytkownika
Tempest
x 107

Post autor: Tempest »

Bardzo ładnie Ci ten model wychodzi jednak dziwi mnie to, że przykleiłeś już takie drobne elementy wyposażenia jak jakieś uchwyty czy reflektory a nie ma jeszcze zawieszenia. Czy nie obawiasz się, że podczas przyklejania kół i zakładania gąsienic coś się przypadkiem może urwać ?
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Ozz(rys)

Aktualizacja.
Po długim czasie i kolejnej sesji wróciłem do modelu.
Od poprzedniej aktualizacji ukończyłem układ jezdny. Mase czasu i krwi mi zeszło na przeróbce przednich kół napędowych, żeby pasowały do gąsienic. Jakoś się udało. Zęby dodatkowo pomalowane aluminium i lekko pobrudzone bardzo rozrzedzonym czarnym. Tylne koła glutowałem, szlifowałem i znów glutowałem i szlifowałem. Na koniec w całości pomalowane (obręcze) i lekko pobrudzone... Oprócz gąsek najgorsze mam już chyba za sobą.
Poniżej zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.
Ozz(rys)

Witam wszystkich.
Pora przedstawić postępy.
Na kadłubie wiele nie przybyło. Zrobiłem boczne płyty pancerne. Trochę gapienia się w niejasne rysunki montażowe i domysłów mnie to kosztowało. Płyty wyszły jako tako, myślę że mają prawidłowe ułożenie względem kadłuba. Wieża urosła o wieżyczkę dowódcy i boczne drzwi. Zawiasy nieco przerobiłem w stosunku do tego co zaproponował autor. Na szczęście gąski już w 90% gotowe więc mam nadzieje budowę zakończyć w jakimś rozsądnym czasie ;)

Jeśli chodzi o uwagę Twoją uwagę Tempest to faktycznie, pośpieszyłem się z tą drobnicą i niektóre elementy musiałem montować więcej niż raz ;)

Czas na zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ