[Relacja/Galeria] USS Los Angeles 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Święte słowa kolego "im dalej w las tym gorzej". Nie mogłem przeboleć, że w moim modelu widać łączenia segmentów kadłuba. Prawdziwy okręt jest gładki jakby szpachlowany , dlatego zrobiłem to...strk pisze:Dalej będę drążył temat 688.
Swego czasu napaliłem się na niego jak szczerbaty na suchary, ale im dalej w las tym gorzej.
... rufa okrętu została skorygowana na wzór jednostek ze zdjęć, czyli zaszpachlowana.
Dokonałem jednej modyfikacji. Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że garb, który jest po prawej burcie okrętu w części rufowej zakręca w kierunku osi okrętu i sięga aż po sam ster. Na zdjęciu pokazałem omówioną przeróbkę. Kolorem czerwonym zaznaczyłem garb, a niebieski kolor oznacza segment k-ba, który w wycinance był bez niego.
Skleiłem śrubę. I tu też nie obyło się bez zmian. Answerową stożkową część skróciłem, a czubek zakończyłem częścią nr 4
Nie zważając na ogólnie przyjęte zasady prowadzenia relacji "offtopnę" temat i pokażę zdjęcia nad czym pracuję równolegle .strk pisze: Napisz co to za jednostka którą budujesz zamiast 688??
Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Nie pochwalam, aczkolwiek rozumiem.ramm pisze:Nie mogłem przeboleć, że w moim modelu widać łączenia segmentów kadłuba. Prawdziwy okręt jest gładki jakby szpachlowany , dlatego zrobiłem to... ... rufa okrętu została skorygowana na wzór jednostek ze zdjęć, czyli zaszpachlowana.
Dyspenser sonaru holowanego?Dokonałem jednej modyfikacji. Przeglądając zdjęcia zauważyłem, że garb, który jest po prawej burcie okrętu
Teraz wszystkie modele okrętów mają tak gęsto rozmieszczone wręgi?
Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
Ja w dwa razy większym Nansenie mam dwa razy mniej...
- 19zbyniu95
Ale za to jaki solidny jest ten kadłubstrk pisze:Teraz wszystkie modele okrętów mają tak gęsto rozmieszczone wręgi?ramm pisze: Jest to ORP Wicher II wydawnictwa WAK w skali 1:200. Liczę, że ten model zaspokoi moje modelarskie próby sklejenia czegoś podobnego do oryginału.
Ja w dwa razy większym Nansenie mam dwa razy mniej...
Powodzenia w obu jednostkach
- 19zbyniu95
- Szydercza Gała
- x 169
Jakbyś na to nie patrzył więcej wręg zawsze daje możliwość dokładniejszego odwzorowania krzywizn podwodnej części kadłuba, nawet w tych nowoczesnych bezkształtnych wynalazkach
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Racja. Ale też i kształty nowoczesnych wynalazków są bardzo proste: V-shape na dziobie, U-shape na rufie, pawęż rufowa prosta, wodnica nie zwęża się w stronę rufy (w rzucie z góry).Szydercza Gała pisze:Jakbyś na to nie patrzył więcej wręg zawsze daje możliwość dokładniejszego odwzorowania krzywizn podwodnej części kadłuba, nawet w tych nowoczesnych bezkształtnych wynalazkach
Za wiele do odwzorowania nie ma, stąd też dwukrotne zwiększenie ilości wręg (a co za tym idzie płatów poszycia podowodzia) nie wniosłoby IMHO raczej nic nowego.
Oczywiście mogę się mylić.
Cześć.
Ostatnie tygodnie nie sprzyjały modelarstwu dlatego w wolnej chwili zapoznawałem się z konstrukcja budowanego okrętu. Przyglądając się zdjęciom widać ze kadłub jest pokryty powłoką nazywaną Special Hull Treatments.
Jakoś nie widziało mi się powtórzyć tego na moim modelu. Pomysł z oklejeniem całego kadłuba papierowymi prostokątami odrzuciłem dość szybko.
Pozwolę sobie zacytować:
"In July 1992, LOS ANGELES departed Pearl Harbor, Hawaii, for a change of homeport to the Mare Island Naval Shipyard, Vallejo, California. Arriving on August 6, she commenced the first Engineered Refueling Overhaul of a LOS ANGELES-class attack submarine. During the overhaul, LOS ANGELES was outfitted with the state-of-the-art BQQ-5E Sonar System/CCS MK-II Fire Control System,as well as the Navy's newest reactor core and advanced reactor control equipment. A special rubber hull treatment was added as a noise-reducing agent effectively making the submarine one of the quietest submarines in the U.S. Fleet today."
Wniosek prosty wykonam model sprzed 1992, wtedy kadłub był gładki jak po szpachlowaniu.
Idąc dalej wykonałem przybliżoną wersję tego całego ?dyspensera sonaru holowanego? naklejając na garb 2x żyłkę 0,35mm
Budowany przez naszego kolegę strka norweski okręt zainspirował mnie do zmiany koncepcji wyglądu sterów. Stare nie prezentowały się za dobrze więc wymieniłem je moim zdaniem na lepszy model.
Ster kierunku zrobiłem ruchomy. Idea jego działania myślę ze jest zrozumiała.
Rzut na całość z daleka bo z takiej perspektywy łatwo oszukać i pokazać ze model jest dobry.
Ostatnie tygodnie nie sprzyjały modelarstwu dlatego w wolnej chwili zapoznawałem się z konstrukcja budowanego okrętu. Przyglądając się zdjęciom widać ze kadłub jest pokryty powłoką nazywaną Special Hull Treatments.
Jakoś nie widziało mi się powtórzyć tego na moim modelu. Pomysł z oklejeniem całego kadłuba papierowymi prostokątami odrzuciłem dość szybko.
Pozwolę sobie zacytować:
"In July 1992, LOS ANGELES departed Pearl Harbor, Hawaii, for a change of homeport to the Mare Island Naval Shipyard, Vallejo, California. Arriving on August 6, she commenced the first Engineered Refueling Overhaul of a LOS ANGELES-class attack submarine. During the overhaul, LOS ANGELES was outfitted with the state-of-the-art BQQ-5E Sonar System/CCS MK-II Fire Control System,as well as the Navy's newest reactor core and advanced reactor control equipment. A special rubber hull treatment was added as a noise-reducing agent effectively making the submarine one of the quietest submarines in the U.S. Fleet today."
Wniosek prosty wykonam model sprzed 1992, wtedy kadłub był gładki jak po szpachlowaniu.
Idąc dalej wykonałem przybliżoną wersję tego całego ?dyspensera sonaru holowanego? naklejając na garb 2x żyłkę 0,35mm
Budowany przez naszego kolegę strka norweski okręt zainspirował mnie do zmiany koncepcji wyglądu sterów. Stare nie prezentowały się za dobrze więc wymieniłem je moim zdaniem na lepszy model.
Ster kierunku zrobiłem ruchomy. Idea jego działania myślę ze jest zrozumiała.
Rzut na całość z daleka bo z takiej perspektywy łatwo oszukać i pokazać ze model jest dobry.
☠Rock Honor Ojczyzna☠