Z jednej strony masz racje ale jak sie temu przylukac z drugiej strony to jaka plecionka ma tu byc widoczna w tej skali Toz w orginale taka plandeka musialaby byc robiona juz z cienkiego sznurka a wyglada to raczej taktompac [TK] pisze:... ale ja nie myślałem o cieniowaniu a o fakturzeplandeki, chodzi mi o widoczny brak plecionki...
Ural - 375 ( przerobka z 4320 )
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Na koniec mala porada Tompac ma troche racje z ta pomarancza . Na razie jednak nie widze innego materialu na wykonanie takiej plandeki w tej skali. Wszystko byloby OK gdybym nie obciol naddatkow zaraz po wyschnieciu . Plandeka powinna pozostac naciagnieta w kierunkach pokazanych przez zolte strzalki do konca malowania . Juz po obcieciu sila schniecia byla tak duza , ze powyginalo zewnetrzne palaki i musialem je na nowo naciagac do wlasciwej pozycji . Co prawda udalo sie ale pozostaly po tym duze sfaldowania na bokach pomiedzy koncowymi palakami a kolejnymi . Dodatkowo radze w poczatkowym etapie schniecia polozyc cos w miejscu czerwonych strzalek . Ja zrobilem to pedzelkami i gora wyszla bdb . Troche sie przy tej calej zabawie nauczylem i mysle , ze nastepna plandeka bedzie juz na piatke z plusem. Tej juz nie zmienie bo mi sie nie chce a zresza moze tak na ruski material dziala polski deszcz
A tak wyglada to brzydactwo na jeszcze nie skonczonym modelu
A tak wyglada to brzydactwo na jeszcze nie skonczonym modelu
Teraz z braku potwierdzenia co do uzytku tego modelu w WP zastanawiam sie nad przerobka na wersje 375 Mam dwa wyjscia albo zrobie to tak jak powinno wygladac ( dzieki Pawel za fotke )
albo tak jak proponowal Karol Szupryczyński ale za to wynik koncowy moze byc ciekawszy
albo tak jak proponowal Karol Szupryczyński ale za to wynik koncowy moze byc ciekawszy
Ostatnio zmieniony śr lut 18 2004, 21:23 przez Okonek, łącznie zmieniany 1 raz.
- tompac [TK]
Okonku dlatego zaproponowałem jedwab bo całkiem mozliwe że grubość nici zachowałby się w skali
Ostatnio zmieniony wt lut 17 2004, 1:09 przez tompac [TK], łącznie zmieniany 1 raz.
klejący niepraktykujący (z braku czasu)
zaczynam praktykować to już znowu historia
jaki na warsztacie :twisted::twisted: już dawno w odstawce
zaczynam praktykować to już znowu historia
jaki na warsztacie :twisted::twisted: już dawno w odstawce
No ładne cacko....
Mnie za chwilę czeka walka z płachtą brezentu, która będzie okrywać skrzynie z amunicją w ZiSie 5. Zastanawiałem się nad folią aluminiową, ciut grubszą niż ta stosowana do opakowywania kotletów mielonych, które daje mi moja Mama zawsze, gdy wracam z domu do Krakowa (przepraszam za ten strumień świadomości, ale od 12 godzin nic nie jadłem). Po próbnych przymiarkach wygląda, że dobrze się formuje i układa. Chcę to pomalować przyciemnionym Sky Humbrola (używany na dolne powierzchnie samolotów RAFu - taki zielono-błękitno-szaro-jakiśtam). Postaram się w ten weekend machnąć fotki i pokazać postęp prac.
Mnie za chwilę czeka walka z płachtą brezentu, która będzie okrywać skrzynie z amunicją w ZiSie 5. Zastanawiałem się nad folią aluminiową, ciut grubszą niż ta stosowana do opakowywania kotletów mielonych, które daje mi moja Mama zawsze, gdy wracam z domu do Krakowa (przepraszam za ten strumień świadomości, ale od 12 godzin nic nie jadłem). Po próbnych przymiarkach wygląda, że dobrze się formuje i układa. Chcę to pomalować przyciemnionym Sky Humbrola (używany na dolne powierzchnie samolotów RAFu - taki zielono-błękitno-szaro-jakiśtam). Postaram się w ten weekend machnąć fotki i pokazać postęp prac.
- Wujek Andrzej
- x 2
Mialem dzisiaj troche wolnego czasu , ktorego niestety brakuje mi w tygodniu i postanowilem pobawic sie troche nad nowym ryjkiem Uralka. Wczesniejsza oslona chlodnicy zostala odcieta a w jej miejsce trafily dwie nowe plytki tworzywka . Oslony silnika zostaly z bokow skrocone o dobre 5 mm co wplynelo na to , ze sama maska tez musiala zostac skrocona i doszlifowana tak aby pasowala do nowego przodu