Dzieki QN za pomoc, faktycznie linie podziału odpuszczam na kadłubie poza tym nie mam pojęcia jak bym trafił z wycinaniem w kolejnej warstwie poszycia bulaji tak żeby się zgrały z już istniejącymi ;).
Co do pudełek to podałeś mi już drugi sposób który przetestowałem i przy którym także wymiękłem. Sam już nie wiem dlaczego czy z powodu braku umiejętności czy właśnie tego wiekowego papieru. Próbowałem ciąc i kleić na styk ale papier "szmaciał" i tak sobie te scianki były do siebie prostopadło/równoległe. Próbowałem też zgodnie z inną podpowiedzią ciąć krawędzie pod kątem 45stopni, paginować linię gięcia i dodatkowo wycinać rowek pod linią gięcia od stony niezadrukowanej i było lepiej ale niewiele lepiej.
Narazie z tymi pudełkami poradziłem sobie tak że wszystkie zdarłem i po dłuuuugim napatrzeniu się na zdjęcia w relacji Balcera zrobiłem coś takiego i chyba tego będe się trzymał. Spróbuje bazować w ogólnych bryłach na wycinance z MM i dodawać szczególy/detale ze zdjęc z relacji Balcera. Ten model to dla mnie "poligon doświadczalny" takze o jakiejkolwiek zgodności z oryginałem moze nie mówmy ;) .
Teraz czas na reling również będzie to pierwszy reling w życiu takze ... ;)
To pierwsze malowanie tak na szybkiego - chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądało, musze jeszcze poszpachlować tu i tam szczeliny i nierówności ponieważ w przeciwieństwie do takich wymiataczy jak Ty QN ja malowaniem narazie staram się kamuflowac niedociągniecia w swoim warsztacie ;) .
Pozdrawiam.
EDIT:
Zacząłem wykańczanie nadbudówki (i siebie ;) ) od jej górnych poziomów, m.in. powstało takie coś, tego w wycinance nie było. Powtarzalność jak widać znikoma ale "fajnie jest" ;)
[Relacja] King George V (MM, 1:300 + waloryzacja)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork