do brudzenia piaskiem użyłem tylko pigmentu firmy mig pt. gulf war sand p037 (wiem że są inne pigmenty nieraz tańsze, ale akurat ten był dostępny w rzeszowie)
przy miejscach mocniej zabrudzonych mieszałem klej bcg z wodą i smarowałem po modelu a następnie na to trochu pigmentu (dla dobrej przyczepności) a przy reszcie brudzenia wystarczyła sama woda z pigmentem (łatwo się ściera), ewentualnie po wyschnięciu przetrzeć jakimś twardym pędzlem by brudzenie zmniejszyć
dodam jeszcze iż model był wcześniej na całości polakierowany, dzięki czemu mogłem metodą prób i błędów uskuteczniać brudzenie bez większych uszkodzeń poprzedniego malowania
pewnie na zwykłym kartonie (nie lakierowanym) wystarczyło by nanieść pigment suchym pędzlem i by się trzymał (ale to już może ktoś inny podpowie)
[Relacja + Galeria] Sd.Kfz. 250/3 Greif w skali 1:16[KONIEC]
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja + Galeria] Sd.Kfz. 250/3 Greif w skali 1:16[KONIEC]
Zapraszam do oglądania galerii końcowej. Ogólnie model kleiło się całkiem gładko i przyjemnie. Błędy które pojawiły się w trakcie wynikły w większości z moich błędów i niedouczenia. Model pomalowany, polakierowany i wybrudzony piasko-podobnym pigmentem.
Będzie go można zobaczyć najprawdopodobniej na wystawie w Strzyżowie.
link do albumu w picasie
a tu wybrane zdjęcia:
i na koniec dla cierpliwych moja mała kolekcja :
kolejnym modelem będzie najprawdopodobniej sd.kfz 7/1 jak będzie potrzeba założę relację
Będzie go można zobaczyć najprawdopodobniej na wystawie w Strzyżowie.
link do albumu w picasie
a tu wybrane zdjęcia:
i na koniec dla cierpliwych moja mała kolekcja :
kolejnym modelem będzie najprawdopodobniej sd.kfz 7/1 jak będzie potrzeba założę relację
pogratulować modelu, a relację z kolejnego klejenia załóż, zawsze się ktoś od Ciebie czego nowego nauczy, a i fourmowicze podpowiedzą w razie problemów. A ja sam dodatkowo oglądając pracę innych nabieram motywacji do dalszego klejenia
w trakcie: SM 03
gotowe: CWS T-1; ISU-122; Jagdpanzer IV Ausf.F; Leopard A4; Mercedes Benz L 3000; Mk.VIII-CROMWELL IV, PzKpfw II Ausf.C; PzKpfw III Ausf.M; PzKpfw V Panthera Ausf.G; PzKpfw VI Tiger I; SdKfz 7-2; SdKfz 234-2 PUMA; SG-122; Sturmgeschutz IV (SdKfz 163); Mazur D-350; T-28
KRAZ 255B; T-70; 4TP; Px 29; T-34
gotowe: CWS T-1; ISU-122; Jagdpanzer IV Ausf.F; Leopard A4; Mercedes Benz L 3000; Mk.VIII-CROMWELL IV, PzKpfw II Ausf.C; PzKpfw III Ausf.M; PzKpfw V Panthera Ausf.G; PzKpfw VI Tiger I; SdKfz 7-2; SdKfz 234-2 PUMA; SG-122; Sturmgeschutz IV (SdKfz 163); Mazur D-350; T-28
KRAZ 255B; T-70; 4TP; Px 29; T-34