[Relacja + Galeria] Sd.Kfz. 250/3 Greif w skali 1:16[KONIEC]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

akoss

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: akoss »

do brudzenia piaskiem użyłem tylko pigmentu firmy mig pt. gulf war sand p037 (wiem że są inne pigmenty nieraz tańsze, ale akurat ten był dostępny w rzeszowie)
przy miejscach mocniej zabrudzonych mieszałem klej bcg z wodą i smarowałem po modelu a następnie na to trochu pigmentu (dla dobrej przyczepności) a przy reszcie brudzenia wystarczyła sama woda z pigmentem (łatwo się ściera), ewentualnie po wyschnięciu przetrzeć jakimś twardym pędzlem by brudzenie zmniejszyć

dodam jeszcze iż model był wcześniej na całości polakierowany, dzięki czemu mogłem metodą prób i błędów uskuteczniać brudzenie bez większych uszkodzeń poprzedniego malowania

pewnie na zwykłym kartonie (nie lakierowanym) wystarczyło by nanieść pigment suchym pędzlem i by się trzymał (ale to już może ktoś inny podpowie)
Obrazek
akoss

[Relacja + Galeria] Sd.Kfz. 250/3 Greif w skali 1:16[KONIEC]

Zapraszam do oglądania galerii końcowej. Ogólnie model kleiło się całkiem gładko i przyjemnie. Błędy które pojawiły się w trakcie wynikły w większości z moich błędów i niedouczenia. Model pomalowany, polakierowany i wybrudzony piasko-podobnym pigmentem.
Będzie go można zobaczyć najprawdopodobniej na wystawie w Strzyżowie.

link do albumu w picasie

a tu wybrane zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec dla cierpliwych moja mała kolekcja :
Obrazek

kolejnym modelem będzie najprawdopodobniej sd.kfz 7/1 jak będzie potrzeba założę relację :)
Awatar użytkownika
tommy-79
x 4

Post autor: tommy-79 »

pogratulować modelu, a relację z kolejnego klejenia załóż, zawsze się ktoś od Ciebie czego nowego nauczy, a i fourmowicze podpowiedzą w razie problemów. A ja sam dodatkowo oglądając pracę innych nabieram motywacji do dalszego klejenia
w trakcie: SM 03
gotowe: CWS T-1; ISU-122; Jagdpanzer IV Ausf.F; Leopard A4; Mercedes Benz L 3000; Mk.VIII-CROMWELL IV, PzKpfw II Ausf.C; PzKpfw III Ausf.M; PzKpfw V Panthera Ausf.G; PzKpfw VI Tiger I; SdKfz 7-2; SdKfz 234-2 PUMA; SG-122; Sturmgeschutz IV (SdKfz 163); Mazur D-350; T-28
KRAZ 255B; T-70; 4TP; Px 29; T-34
akoss

Dzięki tommy. Bardzo dużo nauczyłem się właśnie przeglądając forum i podglądając jak sklejają inni. Pewnikiem nie udało by się skleić tego gryfa, gdyby nie to.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak edytować temat postu, bo za chiny ludowe nie wiem jak to uczynić ? Czy w ogóle się to da wykonać ?
Awatar użytkownika
Haziaj

Post autor: Haziaj »

Na górze postu, który Cię interesuje, po prawej stronie masz ikonki na belce. Tam znajdziesz przycisk "Zmień". Oczywiście sprawdź czy przeglądarka Cię nie wylogowała ;-)
akoss

Ha! To takie proste, a czasem takie proste jest najtrudniejsze. Dzięki Haziaj
ODPOWIEDZ