U 60 - Mój mały U-boot [w budowie]
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Od poprzedniego wpisu minął miesiąc, więc pora przedstawić, co zrobiłem. A zrobiłem niestety niewiele.
Ale tak to jest jak się 2 modele na raz robi. Ale z drugiej strony jak jeden mi się znudzi, albo mnie wnerwi to mam alternatywę.
Dorobiłem z miedzianych drucików podpory przecinaka sieci, bo oryginalnie była tylko jedna i to strasznie gruba. Ale łatwe to nie było, bo strasznie króciutkie musiały być te druciki.
Następnie całego U-boota pomalowałem podkładem Tamiyi w sprayu. O wrażeniach z tej czynności możecie poczytać w moim wątku Hummerowym.
A wygląda to teraz tak:
P. S.
Dalej nie wiem jak pomalować elementy, o których pytałem się w poprzednim poście, więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, to bym się cieszył.
Ale tak to jest jak się 2 modele na raz robi. Ale z drugiej strony jak jeden mi się znudzi, albo mnie wnerwi to mam alternatywę.
Dorobiłem z miedzianych drucików podpory przecinaka sieci, bo oryginalnie była tylko jedna i to strasznie gruba. Ale łatwe to nie było, bo strasznie króciutkie musiały być te druciki.
Następnie całego U-boota pomalowałem podkładem Tamiyi w sprayu. O wrażeniach z tej czynności możecie poczytać w moim wątku Hummerowym.
A wygląda to teraz tak:
P. S.
Dalej nie wiem jak pomalować elementy, o których pytałem się w poprzednim poście, więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, to bym się cieszył.
http://uboat.net/
poszukaj tutaj.
jeśli coś na sieci o u-bootach napisano - to na 90% jest właśnie tam
poszukaj tutaj.
jeśli coś na sieci o u-bootach napisano - to na 90% jest właśnie tam
zapraszam na Forum Historyczne
Stronę od dawna znam Peterze, ale dzięki za linka i pomoc. Ale swoją drogą to nie myślałem, że też się okrętami podwodnymi interesujesz.
A pytanie zadałem, bo sądziłem, że znajdzie się ktoś, kto już jakieś U-booty robił i będzie wiedział, jakimi kolorami to pomalować. No trudno. Trzeba będzie samemu coś poszperać.
A pytanie zadałem, bo sądziłem, że znajdzie się ktoś, kto już jakieś U-booty robił i będzie wiedział, jakimi kolorami to pomalować. No trudno. Trzeba będzie samemu coś poszperać.
lepszy byłby czas przeszły - "interesowałeś" - dlatego właśnie nie jestem Ci w stanie z głowy podać malowania - po prostu uleciało.Tomek_K pisze:Stronę od dawna znam Peterze, ale dzięki za linka i pomoc. Ale swoją drogą to nie myślałem, że też się okrętami podwodnymi interesujesz.
ale spróbuję poszukać w archiwach - może na coś wpadnę.
btw - na uboat.net w galerii kiedyś były zdjęcia okrętu z Laboe (? tak to się pisze?) - co prawda to typ VII, ale malowanie pewnie takie samo. spróbuj po prostu podejrzeć.
zapraszam na Forum Historyczne
Tomku, masz może dostęp do pierwszego numeru Model Hobby z 2000 roku? Są tam plany tej łódeczki w skali 1/200. Nie wiem, na ile są one prawdziwe, ale wynika z nich, między innymi, że działko znajduje sie u Ciebie za blisko kiosku.
Co do malowania wnętrza kiosku, to jak na razie nie wiem nic. Wał śruby w większości relacji okrętowych, malowany jest na kolor stali, a śruba na odcienie złotawe (mosiądz?)
gulus
Co do malowania wnętrza kiosku, to jak na razie nie wiem nic. Wał śruby w większości relacji okrętowych, malowany jest na kolor stali, a śruba na odcienie złotawe (mosiądz?)
gulus
Pewnie są pokazane relingi, bo chyba prawie wszystko tam jest, na tych planach. I tak nic Ci to nie da, bo nie mam, jak na razie skaneru, ale może się go dorobię w końcu.
Aha, popatrzyłem na dziesiątki fotek okrętów podwodnych i na większości, wygląda jakby wnętrze kiosku było w kolorze zewnętrza.
gulus
Aha, popatrzyłem na dziesiątki fotek okrętów podwodnych i na większości, wygląda jakby wnętrze kiosku było w kolorze zewnętrza.
gulus
Fajne zdjęcia Waldku. Dzięki, że je wstawiłeś, bo pomogą mi w malowaniu (wreszcie widzę jak zrobić to działko). Czy ta pomarańczowa "podkowa" na kiosku, to koło ratunkowe? Będę miał problem z pomalowaniem tego he, he, bo na moim modelu to jest strasznie malutkie.
A czy mógłbyś dać taką fotkę, żeby widać było kiosk w środku?
P. S.
Właśnie otrzymałem od Gulusa plany mojej łajby. Tylko jak ja tą całą "drucikową" robotę z relingami wykonam?
A czy mógłbyś dać taką fotkę, żeby widać było kiosk w środku?
P. S.
Właśnie otrzymałem od Gulusa plany mojej łajby. Tylko jak ja tą całą "drucikową" robotę z relingami wykonam?