F14 TOMCAT MM moja pierwsza relacja z budowy
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Prace nad dźwigarami skrzydeł trwają. Gięcie dźwigara o grubości tektury 1mm nie bardzo mi pasowało. Stwierdziłem, że konstrukcja dżwigara skrzydła zdecydowanie lepiej będzie wyglądąć jeżeli się ją rozetnie i sklei z oddzielnych elementów. Rozciąłem dżwigar, wyciąłem środkową część łączącą górny i dolny płat dźwigara. Element wycięty musiałem zastąpić nowym wyższym o ok 2mm.
Postępując w ten sposób osiągamy bardziej przewidywalne i powtarzalne kształty
Postępując w ten sposób osiągamy bardziej przewidywalne i powtarzalne kształty
A ja czytalem, ze Flankery byly pozorowane przez F-16-stki. Jakos bardziej pasuje mi raczej Tomcat do Su-22 (moze ze wzgledu na zmienna geometrie skrzydel) niz do Su-27. Odpowiedniki - pozoranci do manewrow Red Flag dobierane byly raczej pod katem podobnych asiagow/funkcji. Pod tym wgledem Tomcat tez bardziej pasuje do Fittera, niz do Flankera... Chociaz juz sam nie wiem... Zamotalem sie...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Przykleiłem zawiasy i pierwsza przymiarka dźwigarów skrzydeł do szkieletu. Musiałem zwiększyć grubość podkładek pod zawiasami o 1mm.
Gdybym tego nie zrobił nie mógłbym nasunąć dźwigara na przyklejony zawias.
Jak na myśliwiec zaczyna mieć spore wymiary
Pozdrowienia dla wszystkich oglądających tą relację
Gdybym tego nie zrobił nie mógłbym nasunąć dźwigara na przyklejony zawias.
Jak na myśliwiec zaczyna mieć spore wymiary
Pozdrowienia dla wszystkich oglądających tą relację
to naprawdę wygląda coraz ciekawiej, kiedyś sklejałem podobny (plastik); szkoda że nie będę miał czasu na ten model (Emilia, M-4 "TARPAN" i jeszcze w drodze Defiant Mk.I, Focke-Wulf Fw 189 UHU, i galeon Smok ale o tym kiedy indziej); podziwiam dokładność, szybkość i skuteczność które Ty potrafiłeś zgrać (ja tak nie potrafię...)
odszedłem dawno ale myśle nad powrotem, nie wiem z jakim modelem ale milczeniem odpokutuje moją nieobecność
DonRycho pisze:Mam pytanie, czy ktoś może ma rysunki, zdjęcia silników tego samolotu. Albo może zna adres www ?
Witam....
Może zagladnij tu, coś-niecoś jest:
http://www.anft.net/f-14/f14-detail.htm
Pozdrawiam z Grecji