*[Relacja/Okręt] USS Essex 1:300 MM

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Highlander

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Highlander »

Prace wykończeniowe trwają nieprzerwanie i zbliżają się do końca.
Wykonane zostały relingi i większośc odrutowania, które zostało pomalowane i zamontowane.

Obrazek Obrazek

Do zrobienia zostały jeszcze trzy radary, na szczęście te najprostsze :) olinowanie i kilka innych detali oraz samoloty, ale to już inna bajka.
W tej chwili okręt prezentuje się następująco.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Vercyn

Post autor: Vercyn »

Wyrazy uznania . Nakład pracy jaki włożyłeś w osiągnięcie takiego efektu dowodzi , że i Małego Modelarza można też zbudować świetny model :shock: .
Highlander

Dziękuję :) Sporo wysiłku i nienajgorszy efekt, dla mnie najważniejsze jest doświadczenie jakie zebrałem przy tej budowie.
W stoczni wakacyjna przerwa, do roboty wzięły się zakłady lotnicze i, choc w ślimaczym tempie, powstał pierwszy Dauntless.

Obrazek Obrazek

Samolot projektu Origami, do pobrania z kilkoma innymi, oczywiście gratis na stronie

http://www.republika.pl/waspcv7

w zakładce 'warsztat'.

Z wakacyjnym pozdrowieniem.
Highlander

Witam po dłuuugiej wakacyjnej przerwie.

Z jednej strony cieszę się, że znowu mogę tu z Wami byc :) , a z drugiej szkoda tych dlugich, ciepłych, a nawet gorących dni, na które trzeba będzie poczekac cały rok. :(

Do rzeczy. Zakłady Grummana uruchomiły produkcję na trzy zmiany i wyposażyły Essexa w Hellcaty, sztuk 12, są też cztery SBD. Elektronikę uzupełniono o ostatnie radary, założono szczątkowe, jak to na lotniskowcu, olinowanie i parę innych detali.

Wszystkie części z wycinanki są na miejscu, dorobię jeszcze kilka anten, siatkę ochronną wokół bocznej windy, a liczba samolotów wzrośnie do 30.
Wodowanie "na dniach" :)

Zapraszam do obejrzenia stanu na dzień dzisiejszy.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
origami

Post autor: origami »

Szykuje sie piękny finał. Z jednej strony szkoda, bo dla mnie to jedna z ciekawszych relacji. No i jeden z moich ulubionych okrętów :-)
Ale zgodnie z Twoją zapowiedzią we wrześniowej ramówce przewidziałeś dalszy ciąg serialu "Zuikaku", więc nadal będzie ciekawie.
Leszek, naprawdę świetna robota. Szacunek.
Pozdrawiam

W stoczni:USS Wasp CV7 (1:200) - projekt własny
Highlander

Dziękuję Krzysztofie.
I Tobie należą się słowa uznania i szacunku. Pokład i samoloty Twojego projektu znacznie podniosły poziom modelu i to, że tak wygląda to w dużej mierze Twoja zasługa. :)

Model na żywo będzie można zobaczyc w Porąbce.
Highlander

Samoloty zostały ukończone :pice:

Douglas SBD Dauntless
Obrazek

Grumman F6F Hellcat
Obrazek

Curtiss SB2C Helldiver
Obrazek

Grumman TBM-1 Avenger
Obrazek

Modele te można ściągnąc ze strony Origami podanej kilka postów wyżej.
Przyznam, że sklejały się bardzo dobrze. :D

Na koniec zdjęcie grupowe na wybiegu :cool:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
origami

Post autor: origami »

Właśnie dlatego wolę lotniskowce od pancerników. :pice:
Bez samolotów, to może i "deski do prasowania" natomiast w pełni wyposażone wyglądają baardzo fajnie :D
Pozdrawiam

W stoczni:USS Wasp CV7 (1:200) - projekt własny
Highlander

USS Essex został ukończony.

W tym miejscu pragnę podziękowac Origami za świetny pokład i samoloty, wymagały wiele pracy i są opracowane na wysokim poziomie, jak też za słowa zachęty.

Dziękuję także autorowi opracowania Andrzejowi Kraśnickiemu, oraz Grzegorzowi Nowakowi za projekty Hellcatów i Avengerów.

Kilka słów o modelu.
Wydawnictwo nie jest z najwyższej półki, raczej z tych dolnych, ma błędy i merytoryczne i w kolorystyce, kadłub trudno prawidłowo skleic, ale przeszkody są po to by je pokonac. Budowa tego modelu dała mi dużo zadowolenia, sporo doświadczenia, a ukończenie ogromną satysfakcję, czego wszystkim życzę.
Model jest zdecydowanie nie dla początkujących, a doświadczeni modelarze wybiorą lepsze opracowania, a szkoda bo Essex jest jednym z moich faworytów. Może kiedyś zostanie wydany w 1:200, ech... marzenia.

Na zakończenie kilka fotek. Nie są najlepsze, ale lepszych tym aparatem nie potrafię zrobic, a wybrałem je spośród 30. Kilka zbliżeń...

Obrazek Obrazek Obrazek

I w całej okazałości...

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Na tym kończy się relacja z budowy Essexa. :papa:

PS. W tym miejscu pragnę podziękowac wszystkim Forumowiczom za liczne gratulacje, które zajęłyby całą następną stronę, a które usunąłem z nadzieją, że nikt o to się nie obrazi. Zapewniam, że jestem nimi zaszczycony i jest to ogromną zachętą do dalszej wytężonej pracy. :) Wielkim zaskoczeniem i sukcesem było dla mnie zajęcie przez Essexa na konkusie w Porąbce 3 miejsca w klasie OO (okręty otwarta) z 89 punktami oraz przyznanie nagrody specjalnej wydawnictwa WAK :D . Był to pierwszy konkurs w jakim wziąłem udział. Osiągnięcie to w dużej mierze zawdzięczam modelarskiej wiedzy jaką dzielili się bardziej doświadczeni Koledzy na Kartonworku i na czarnym forum. Mój sukces jest też Waszym sukcesem. :!:

Dziękuję.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt wrz 29 2006, 10:44 przez Highlander, łącznie zmieniany 2 razy.
Juniper

Re: *[Relacja/Okręt] USS Essex 1:300 MM

Post autor: Juniper »

Ahoj. Chciałbym poprosić o przesłanie plików z pokładem i samolotami do essexa radek-d@wp.pl
ODPOWIEDZ