Wakacyjna zabawa forumowiczów
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Nie wiem czy taki chory.....pomysł był taki po to aby pytania nie były wykopane nie wiadomo skąd i tylko po to aby nikt nie odpowiedizał....cały zamysł miał doprowadzić aby choć połowa ludzi mogła odpowiedzieć i można było przyznać punkty. Wyobraź sobie że pojawiają się same pytania takie jak ostatnio....i nie ma żadnej odpowiedzi...dla mnie to lepiej ale konkurs umarł by. No a troszkę szczęścia też trzeba mieć .....
Paweł masz rację ale jak to zwykle bywa, tylko częściowo. Pomysł jest dobry ale musimy go wspólnie dopracować tak by mógł funkcjonować również w przyszłości. Rację masz w tym, że każdy może zadać takie pytanie iż nikt nie odpowie i dlatego pomysł uważam za dobry. Natomiast ilość punktów karnych była niewspółmierna do zdobywanych. Z tego powodu ostatnią twoją propozycję ich urealnienia oczywiście popieram. Ale chcę przy okazji zwrócić uwagę na jeden mały, acz istotny fakt. Otóż ostatnie pytanie pozostało bez odpowiedzi bo za Boga nie można było do niej dotrzeć. Szczerze się przyznaję że poświęciłem na to sporo czasu i w końcu się poddałem. Coś mi świtało że chodzi o formację lotniczą (chyba natknąłem się kiedyś na tą informację w książce"Burza nad Pacyfikiem")ale nie mogłem znaleźć potwierdzenia i odpuściłem. Tak więc pytanie rzeczywiście było z tych "nie do przeskoczenia". Ale na moje pytanie też padła tylko jedna odpowiedź a przecież była ona do znalezienia na naszym forum. I to miał być mój tzw. "haczyk". I jak stosować punkty karne porównując te dwa pytania? Wydaje mi się że pytania związane z forum to te najłatwiejsze a nie najtrudniejsze...
No tak pomysł mój ale to za namową Tadzia powstał więc też ma w tym udział. Zatem jakie kryteria przyjąc aby nikt nie czuł się pokrzywdzony ? Hmmmm trudna sprawa.....
Zabawa wydaje się być znakomita i faktycznie dopracować szczegóły na przyszłość warto.....zatem może są jakieś propozycje jakimi kryteriami się kierować.....będę myślał ale jak komuś coś wpadnie do głowy to proszę samrować współnie coś może wymyślimy....
Zabawa wydaje się być znakomita i faktycznie dopracować szczegóły na przyszłość warto.....zatem może są jakieś propozycje jakimi kryteriami się kierować.....będę myślał ale jak komuś coś wpadnie do głowy to proszę samrować współnie coś może wymyślimy....
a może tak?
Granica 40-60% to pytania optymalne a reszta to za łatwe lub za trudne. Tym sposobem autor ma też mozliwość otrzymania 2 pkt jak inni zgadujący ale może również ponieść dwupunktową karę. Taka strata jest jednak do szybkiego nadrobienia. Również optuję za dwupunktową karą jeżeli autor pytania sam nie podał poprawnej odpowiedzi.
% poprawnych odpowiedzi – korekta punktowa
90-100% .. -2pkt (pytanie za łatwe)
80 - 90% .. -1pkt
70 - 80% .. 0 pkt
60 - 70% .. +1 pkt
40 - 60% .. +2 pkt (pytanie optymalne)
30 - 40% .. +1pkt
20 - 30% .. 0pkt
10 - 20% .. -1pkt
0 - 10% .. -2pkt (pytanie za trudne)
Granica 40-60% to pytania optymalne a reszta to za łatwe lub za trudne. Tym sposobem autor ma też mozliwość otrzymania 2 pkt jak inni zgadujący ale może również ponieść dwupunktową karę. Taka strata jest jednak do szybkiego nadrobienia. Również optuję za dwupunktową karą jeżeli autor pytania sam nie podał poprawnej odpowiedzi.
% poprawnych odpowiedzi – korekta punktowa
90-100% .. -2pkt (pytanie za łatwe)
80 - 90% .. -1pkt
70 - 80% .. 0 pkt
60 - 70% .. +1 pkt
40 - 60% .. +2 pkt (pytanie optymalne)
30 - 40% .. +1pkt
20 - 30% .. 0pkt
10 - 20% .. -1pkt
0 - 10% .. -2pkt (pytanie za trudne)