Dromader w skali 1:35 z żywicy

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

wojtek_fajga

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: wojtek_fajga »

KrzysiekP pisze:Wojtek_fajga napisałeś, że tablica została naświetlona na kliszy i zamalowana od tyłu białą farbą mógłbym Cię prosić o opisanie mi tego chodzi mi o to naświetlania na kliszy bo na fotografii nie znam sie w ogóle, a przydało by mi się to przy moich modelach :)
To jest technologia poligraficzna, nie fotograficzna. Klisze są naświetlone na laserowej naświetlarce do błon graficznych. W dużym uproszczeniu jest to taka duża i dokładna drukarka laserowa, która drukuje/naświetla na filmie graficznym. Takie urządzenia pracują w większości polskich miast i wykonują usługi dla drukarni. Wystarczy w którejś z drukarni dowiedzieć się gdzie naświetlają filmy. Plik do naświetlenia przygotwuje się praktycznie tak samo jak na postscriptową drukarę laserową. Należy tylko pamiętać, że nie można naświetlać odcieni szarości (w tym miejscu pohjawi się raster).
KrzysiekP

Post autor: KrzysiekP »

Dziękuje Ci bardzo za poświęcony czas pozostaje mi tylko dalej szukać zdjęć o dobrej rozdzielczości żeby nie stracić na jakości jak je będę zmniejszał do mojej skali i spróbować wydrukować to w pracy, a mamy w pracy podobno bardzo dobrą drukarkę laserową (xerox DC 12).
wojtek_fajga

Post autor: wojtek_fajga »

Tym razem na warsztat trafił wiatrochron. Momo, że jest to w sumie jeden prosty element, to zajął mi sporo czasu i kombinacji. Aby dobrze dopasowac wiatrochron konieczne jest ustalenie wzajemnego położenia aż 6 elementów modelu (osłona zbiornika, kadłub, górna tylna częśc kadłuba, daszek i drzwi x2).

Na samym początku należy pamiętać, aby lekko zaokrąglić miejsce połączenia zbiornika cieczy i wiatrochronu. Daje się to zrobić bez większego problemu.

Obrazek

Kolejna czynnością było ustalenie wazjemnego polożenia wszystkich elementów. Zrobiłem to przy pomocy odcinków drutu mosiężnego.

Obrazek

Obrazek

Teraz można już było wykonać wiatrochron.

Obrazek

Obrazek

Teraz gdy wiatrochron jest gotowy, wszystkie elementy można ustalać względem niego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jaroslawzzz
x 1

Post autor: jaroslawzzz »

wojtek_fajga a znalazłbyś chwilę ,żeby napisać jak przygotowałeś plik do tego wydruku poligraficznego tarcz (w sensie końcowego obrazu)? Rozumiem ,że kolory to tylko czarny i biały. I biały będzie przezroczysty na folii?

Chyba ,żem coś przegapił bom amator.

A o modelu nie piszę bo......słów nie mogę znależć :shock:
ODPOWIEDZ